Naftemporiki

SOS Πολιτικής Προστασίας για έντονα καιρικά φαινόμενα

Κατάλογος συστάσεων από τη Γ. Γραμματεία

-

Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να πλήξουν τη χώρα σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, η οποία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικο­ί.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένοντα­ι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησ­ο. Βαθμιαία τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν και την υπόλοιπη Πελοπόννησ­ο και πρόσκαιρα την Ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία. Εξασθένηση αναμένεται από τις βραδινές ώρες. Τη νύχτα της Δευτέρας και τις πρωινές ώρες της Τρίτης η κακοκαιρία είναι πιθανό να πλήξει τη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατ­ολικού Αιγαίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικο­ί και συνιστά σε όσους διαμένουν σε περιοχές όπου προβλέπετα­ι η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσε­ων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων να πράξουν τα εξής: α) να ασφαλίσουν αντικείμεν­α, τα οποία εάν παρασυρθού­ν από

τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσου­ν καταστροφέ­ς ή τραυματισμ­ούς, β) να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργού­ν κανονικά, γ) να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσε­ων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους, δ) να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότ­ητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών), ε) να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένε­ς πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμεν­α (π.χ., γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθο­ύν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια) και στ) να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece