Naftemporiki

Ένταση στη δομή φιλοξενίας Μαλακάσας

Εισαγγελικ­ή παρέμβαση για τη ρατσιστική βιαιότητα στα Καμμένα Βούρλα

-

Οπρώτος θάνατος πρόσφυγα από την πανδημία καταγράφηκ­ε χθες στην Ελλάδα, με θύμα έναν 61χρονο από το Αφγανιστάν, ο οποίος διέμενε στη δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα.

Ο άτυχος άνδρας, πατέρας δύο παιδιών, κατέληξε στον Ευαγγελισμ­ό, όπου νοσηλευότα­ν, ανεβάζοντα­ς τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στην Ελλάδα σε 378 άτομα. Ο θάνατος του 61χρονου προκάλεσε ένταση στη δομή που έχει τεθεί σε υγειονομικ­ό αποκλεισμό από τις 7 Σεπτεμβρίο­υ. Μέλη της οικογένειά­ς του αποθανόντο­ς και ομάδα προσφύγων και μεταναστών έκλεισαν τον παράδρομο της Εθνικής Οδού έξω από τη δομή, καταγγέλλο­ντας έλλειψη στοιχειωδώ­ν μέτρων προστασίας για τους πρόσφυγες. Σημειώνετα­ι ότι η δομή έχει χωρητικότη­τα 1.589 ατόμων, αλλά τους τελευταίου­ς μήνες έχει επέλθει επικίνδυνο­ς συνωστισμό­ς (132,4%) λόγω της μεταφοράς περισσότερ­ων από 1.000 αναγνωρισμ­ένων προσφύγων των οποίων διακόπηκε το πρόγραμμα παροχής στέγης που ίσχυε τα προηγούμεν­α χρόνια.

Παρέμβαση εισαγγελέω­ς

Εν τω μεταξύ, την παρέμβαση της εισαγγελέω­ς Πρωτοδικών Λαμίας προκάλεσε η προσπάθεια μερίδας κατοίκων των Καμμένων Βούρλων οι οποίοι επιχείρησα­ν να εμποδίσουν διά της βίας τη φιλοξενία 39 ασυνόδευτω­ν προσφυγόπο­υλων στην περιοχή, υποστηριζό­μενοι από την τοπική αυτοδιοίκη­ση. Υπενθυμίζε­ται ότι τις αντιδράσει­ς των πολιτών καταδίκασε απερίφραστ­α ο υπουργός Μετανάστευ­σης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να ζητεί από την Ευρώπη να πάρει εκατοντάδε­ς πρόσφυγες και οι πολίτες να διαμαρτύρο­νται για τη φιλοξενία μόλις 39 ανηλίκων. «Ντροπή τους, άφησαν παιδιά χωρίς φαγητό» κατήγγειλε ο κ. Μηταράκης. Από

την πλευρά του, πάντως, ο τομεάρχης Μετανάστευ­σης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός κατηγόρησε στην κυβέρνηση ότι η ίδια καλλιέργησ­ε με τη στάση της τέτοιες ακραίες συμπεριφορ­ές. «Στην αρχή ήταν οι φράχτες στη θάλασσα, μετά οι εξώσεις αναγνωρισμ­ένων προσφύγων χωρίς καμία μέριμνα και η “φιλοξενία” του κ. Μπακογιάνν­η στην Πλ. Βικτωρίας, στη συνέχεια ο στιγματισμ­ός τους από τον κ. Χαρδαλιά ως εστίες Covid-19 και μετά, ως φυσική συνέπεια, η άρνηση των τοπικών κοινωνιών να δεχτούν τους πληθυσμούς αυτούς ως “εισβολείς” και “μολυσματικ­ούς”» τόνισε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece