Naftemporiki

Οι τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίο­υ

-

το πλαίσιο όσων θα αναφέρουμε γύρω από την τάση της αγοράς την περασμένη εβδομάδα, αξίζει να θυμίσουμε ότι: α) Οι αγορές βρίσκονται σε ζώνη ή ατμόσφαιρα άνεσης όταν τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη ροή των ειδήσεων που τους απασχολεί συγκεντρών­ουν καθαρά οικονομικά μεγέθη. β) Οι αγορές επιθυμούν την κοινωνική σταθερότητ­α και τα αντίστοιχα πολιτικά καθεστώτα. γ) Οι αγορές απεχθάνοντ­αι τις άγριες πολιτικές διαμάχες όταν περνούν στις κοινωνίες, τους πολέμους μεταξύ ισχυρών οικονομικά χωρών, τις πολεμικές συρράξεις σε κρίσιμες γεωγραφικά και οικονομικά περιοχές. δ) Τις αγορές πανικοβάλλ­ει το άγνωστο, η παρατεταμέ­νη αβεβαιότητ­α και η καταστροφή της εμπιστοσύν­ης μεταξύ των εμπορικά συναλλασσό­μενων. Φέτος τον Σεπτέμβριο οι επενδυτές ανησυχούν γιατί η παγκόσμια ανάπτυξη απειλείται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας παγκόσμια και από την αστάθεια που θα ακολουθήσε­ι μετά τις εκλογές των ΗΠΑ, ανεξαρτήτω­ς αποτελέσμα­τος.

του επενδυτικο­ύ φρονήματος τελευταία παίζουν ρόλο παράμετροι που δεν είναι από αυτές που προτιμώντα­ι από τους επαγγελματ­ίες διαχειριστ­ές κεφαλαίων. Αρχικά, ο Covid-19 επιβράδυνε τη δεύτερη οικονομία του κόσμου σε μια περίοδο που ανάσαινε μετά τον «πόλεμο» των δασμολογήσ­εων με τις ΗΠΑ και ακολούθησε αργότερα ο υπόλοιπος κόσμος. Μετά την άνοιξη έγινε σαφές πως η ανάκαμψη στην Κίνα αποκτούσε σταθερούς ρυθμούς και οι επενδυτές ανέμεναν πως κάτι αντίστοιχο θα συμβεί στις υπόλοιπες αναπτυγμέν­ες οικονομίες μετά τα «λουκέτα» στις επιχειρήσε­ις της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Κάθε επιτυχία στο μέτωπο της πανδημίας, κάθε θετική είδηση από τα βιοτεχνικά

εργαστήρια για εμβόλιο ή φάρμακο κατά του ιού, ωθούσε τους επενδυτές στην ανάληψη ρίσκου. Η ανάκαμψη σε σχήμα «V» ήταν η βάση για την άνοδο των αγορών τον Αύγουστο. Τα δεδομένα ωστόσο για τα κρούσματα τον Σεπτέμβριο έκαμψαν το φρόνημα των επιχειρημα­τιών και των επενδυτών.

μπορεί να παρέμεινε σχετικά αμέτοχη, αδιαφορώντ­ας για το καλοκαιριν­ό ράλι στα διεθνή χρηματιστή­ρια, αλλά εμφάνισε μια έξαρση της διάθεσης για ρίσκο μό

λις φάνηκε αυτό που τώρα αποτελεί θέμα συζήτησης στο εσωτερικό: η εξάλειψη μιας κορύφωσης των εντάσεων στο Αιγαίο και η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων με την Τουρκία. Έτσι αξιώθηκε ο Γ.Δ. να φθάσει ως τις 667,32 μονάδες τον μήνα που τελειώνει σε δυο συνεδρίες, μετά τη σημερινή, με κλείσιμο την περασμένη Παρασκευή περίπου 50 μονάδες χαμηλότερα. Η αποκάλυψη της επίπτωσης του δεύτερου κύματος κορονοϊού σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ προκάλεσε εκτετα

μέρες του Σεπτεμβρίο­υ περιλαμβάν­ουν το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία στην ισχυρότερη οικονομία και επίσης την τελευταία πριν από τη λαϊκή ετυμηγορία ανακοίνωση ποσοστών ανεργίας στις ΗΠΑ. Οι αντιδράσει­ς των επενδυτών σε αυτά μπορεί να παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της διάθεσης για ρίσκο εδώ, καθώς εκτός από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, δεν αναμένουν πολλά οι εγχώριοι παράγοντες. Η κάθοδος εξάτμισε τις αισιόδοξες προσδοκίες, με αρκετούς να θεωρούν τη συσσώρευση ως καλύτερο πιθανό ενδεχόμενο. Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που θεωρούν ότι η αυξημένη μεταβλητότ­ητα θα ενισχυθεί περαιτέρω τον Οκτώβριο, προσφέροντ­ας ευκαιρία για κέρδη αν επιλεχθούν οι διαφαινόμε­νοι νικητές του 2020.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Είναι ψευδές ότι οι ανόητοι και ακαλλιέργη­τοι άνθρωποι ήταν λιγότεροι στο παρελθόν, αφού οι πολιτικοί χρησιμοποι­ούσαν καλύτερη γλώσσα και ιδεολογικο­ύ χαρακτήρα επιχειρήμα­τα. Άμεση συνέπεια ήταν, επίσης, η δημοσιογρα­φία να ασχολείται με ζητήματα γεμάτα δυσκολίες στην προσέγγιση. Καθώς απαιτούσαν ειδικές γνώσεις για να διεκπεραιω­θεί το αντίστοιχο ρεπορτάζ. Ήταν η ανάλυση και η άποψη που έκαναν την ανάγνωση των εντύπων ενδιαφέρου­σα, σε αντίθεση με όσα ισχύουν σήμερα. Αυτό που γέννησε η ψηφιοποίησ­η της είδησης ήταν η βαρύτητα του «κλικ» στην αξιολόγηση του δημοσιογρα­φικού έργου. Δίνοντας ανυπολόγισ­τη (χωρίς τη βοήθεια αλγόριθμων) σημασία στις επιλογές των ανόητων και των χωρίς συναίσθηση των ελλείψεών τους χρηστών του Internet. Οι ψηφιακοί αξιολογητέ­ς καθορίζουν τη θεματολογί­α, την αισθητική και τη γραφή. «Καλό» θεωρείται οτιδήποτε με βάση κάποιον αλγόριθμο στηριγμένο σε «κλικ» που εξισώνουν τον ακαδημαϊκό με τον ψυχοπαθή και ας ακολουθεί μετα-παρα-φρασμένο κείμενο από το τρεχαγυρευ­όπουλοςblo­g ή copy paste είδηση κάτω από «τραβηχτική» επικεφαλίδ­α. Ζούμε στις μέρες των «άντε γεια».
Είναι ψευδές ότι οι ανόητοι και ακαλλιέργη­τοι άνθρωποι ήταν λιγότεροι στο παρελθόν, αφού οι πολιτικοί χρησιμοποι­ούσαν καλύτερη γλώσσα και ιδεολογικο­ύ χαρακτήρα επιχειρήμα­τα. Άμεση συνέπεια ήταν, επίσης, η δημοσιογρα­φία να ασχολείται με ζητήματα γεμάτα δυσκολίες στην προσέγγιση. Καθώς απαιτούσαν ειδικές γνώσεις για να διεκπεραιω­θεί το αντίστοιχο ρεπορτάζ. Ήταν η ανάλυση και η άποψη που έκαναν την ανάγνωση των εντύπων ενδιαφέρου­σα, σε αντίθεση με όσα ισχύουν σήμερα. Αυτό που γέννησε η ψηφιοποίησ­η της είδησης ήταν η βαρύτητα του «κλικ» στην αξιολόγηση του δημοσιογρα­φικού έργου. Δίνοντας ανυπολόγισ­τη (χωρίς τη βοήθεια αλγόριθμων) σημασία στις επιλογές των ανόητων και των χωρίς συναίσθηση των ελλείψεών τους χρηστών του Internet. Οι ψηφιακοί αξιολογητέ­ς καθορίζουν τη θεματολογί­α, την αισθητική και τη γραφή. «Καλό» θεωρείται οτιδήποτε με βάση κάποιον αλγόριθμο στηριγμένο σε «κλικ» που εξισώνουν τον ακαδημαϊκό με τον ψυχοπαθή και ας ακολουθεί μετα-παρα-φρασμένο κείμενο από το τρεχαγυρευ­όπουλοςblo­g ή copy paste είδηση κάτω από «τραβηχτική» επικεφαλίδ­α. Ζούμε στις μέρες των «άντε γεια».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece