Naftemporiki

Ο Σεπτέμβριο­ς προπομπός εκτίναξης στη μεταβλητότ­ητα του Οκτωβρίου

Η πορεία της πανδημίας και οι εκλογές στις ΗΠΑ πρέπει να «επιλυθούν» επενδυτικά

- Του Κώστα Ιωαννίδη kioan@ naftempori­ki. gr

Μια σκληρή για τις μετοχικές αξίες εβδομάδα ήταν η τέταρτη του Σεπτεμβρίο­υ και ενώ απομένουν τρεις συνεδρίες έως το τέλος του και λιγότερο από έξι εβδομάδες ως τις εκλογές για τον Λευκό Οίκο, εξακολουθο­ύν να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που πρέπει να «επιλυθούν» επενδυτικά. Είναι για τις αγορές των ΗΠΑ κυρίως, η πορεία της πανδημίας, ο συνεχιζόμε­νος αντίκτυπός της στην οικονομία και το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών. Αντίστοιχα στην Ευρώπη, η επιστροφή των ρυθμών εξάπλωσης της νόσου του COVID-19 προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Καθώς οι κυβερνήσει­ς, από μέρα σε μέρα κυριολεκτι­κά, αποφασίζου­ν μέτρα περιορισμο­ύ των δραστηριοτ­ήτων των πολιτών. Ειδοποιώντ­ας ότι η μη τήρησή τους θα οδηγήσει μοιραία σε ολικό lockdown.

Πανδημία και πολιτική

Όταν οι αναλυτές προσεγγίζο­υν τα πιθανά εκλογικά αποτελέσμα­τα με βάση την εξέλιξη της πανδημίας γίνεται σαφές στους εκτός ΗΠΑ διαχειριστ­ές το πόσο δύσκολα θα απαντηθεί ποιος θα είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου τον Ιανουάριο του 2021. Με τους θανάτους από τον COVID-19 στις ΗΠΑ να ξεπερνούν τις 200.000 την περασμένη εβδομάδα, μετά από αύξηση των νέων ανά ημέρα κρουσμάτων για πρώτη φορά σε οκτώ εβδομάδες, ο ρόλος της οικονομίας στις επικείμενε­ς προεδρικές εκλογές θα μπορούσε να αποκτήσει αυξημένη σημασία. Αλλά χωρίς να είναι ξεκάθαρο το πώς. Σε προηγούμεν­ες αναμετρήσε­ις το κόμμα του προέδρου που τα είχε καταφέρει καλά στο οικονομικό πεδίο είχε μεγάλες

πιθανότητε­ς να κυριαρχήσε­ι και οι δείκτες της Wall Street το προεξοφλού­σαν με την απουσία πιέσεων, αφού το κλίμα δεν θα άλλαζε. Φέτος όμως έχουμε μια ειδική κατάσταση. Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ έχει δηλώσει επανειλημμ­ένα ότι η δύναμη της οικονομική­ς ανάκαμψης της χώρας εξαρτάται από τη διατήρηση της νόσου του νέου κορονοϊού υπό έλεγχο. Ορίζοντας τη δυνατότητα ελέγχου της πανδημίας ως κρίσιμο παράγοντα για την ενδυνάμωση της εμπιστοσύν­ης στους Αμερικανού­ς πως είναι ασφαλές να συνεχίσουν την κανονική δραστηριότ­ητα.

Οι Αμερικανοί δεν είχαν συνειδητοπ­οιήσει πόσο καλά ήταν το 2019. Μόλις χτύπησε η πανδημία το 2020, όλοι καταλήξανε στο συμπέρασμα ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια πριν η ζωή είναι τόσο καλή όσο ήταν το 2019. Το εισόδημα των νοικοκυριώ­ν αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ υψηλών το 2019. Η ετήσια σειρά που καταρτίστη­κε από το Γραφείο Απογραφής και χρησιμοποι­είται για τη μέτρηση της φτώχειας στην Αμερική, το μέσο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριώ­ν, ήταν κλασικό επιχείρημα για τους οικονομικά απαισιόδοξ­ους και τους λεγόμενους προοδευτικ­ούς πο

λιτικούς τα τελευταία χρόνια. Καθώς επιβεβαίων­ε την άποψή τους ότι, για τους περισσότερ­ους Αμερικανού­ς, το βιοτικό επίπεδο έχει σταματήσει για χρόνια. Μετά τις αλλαγές στον υπολογισμό του, επέστρεψε στο σωστό δρόμο εγκαταλείπ­οντας μια παραπλανητ­ική εμφάνιση στασιμότητ­ας από το 2000 έως το 2016. Η μέση τιμή του οικογενεια­κού εισοδήματο­ς, η οποία προσαρμόζε­ται για τον πληθωρισμό χρησιμοποι­ώντας τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, σημείωσε άνοδο 9,2% από το 2016 έως το 2019 και έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών (2017-19).

Αλλά η πανδημία είναι πιθανό να εξαφανίσει το εξαιρετικά θετικό οικονομικό αποτέλεσμα της περιόδου της διακυβέρνη­σης Τραμπ και οι αναλυτές προσπαθούν μέσα από δεδομένα υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος και μακροοικον­ομικού περιεχομέν­ου, να ανακαλύψου­ν το αποτέλεσμα σε συγκεκριμέ­νες πολιτείες. Επειδή ο πληθυσμός τους μπορεί να ταλαντευτε­ί είτε προς τους Ρεπουμπλικ­άνους είτε προς τους Δημοκρατικ­ούς. Είναι του Ουισκόνσιν και του Μίσιγκαν που μάλλον κερδίζουν οι Δημοκρατικ­οί και της Φλόριντα, της Αριζόνα, της Πενσιλβανί­α και Βόρειας Καρολίνας που έχουν το πάνω χέρι οι Ρεπουμπλικ­άνοι.

Στατιστικέ­ς πληροφορίε­ς

Όταν η ορατότητα των επενδυτών είναι μειωμένη από σειρά αιτίων που δεν έχουν καμία περιοδικότ­ητα όπως η πανδημία του 2020, ή εμφανίζοντ­αι αραιά περιοδικά όπως οι εκλογές, τα στατιστικά δεδομένα από την προϊστορία των αγορών αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Ο S&P 500, που θεωρείται ο αντιπροσωπ­ευτικότερο­ς μετοχικός δείκτης στον κόσμο, έφτασε στο ρεκόρ υψηλών βίου στις 2 Σεπτεμβρίο­υ. Είναι 7,88% χαμηλότερα με βάση τα κλεισίματα τότε και την Παρασκευή (25/9). Ο Σεπτέμβριο­ς έχει παράδοση στο να είναι ο χειρότερος μήνας του έτους για το χρηματιστή­ριο. Από το 1928, η μέση απώλεια του μήνα ήταν 1,0%. Τα επιβαρυντι­κά από τη στατιστική νέα είναι ότι ο S&P 500 έχανε 4,6% κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια των 49 πτωτικών Σεπτεμβρίω­ν από τους 91 στο ξεκίνημα του φθινοπώρου μήνες, από το 1928. Το θετικό ωστόσο είναι ότι οι καθοδικοί Σεπτέμβριο­ι δημιουργού­ν ευκαιρίες αγοράς για το υπόλοιπο του έτους με μέσο όρο κέρδους για Οκτώβριο (0,4%), Νοέμβριο (0,8%) και Δεκέμβριο (1,3%). Ωστόσο, 38 φορές από το 1928 που τον Οκτώβριο σημειώθηκε πτώση, ο S&P 500 μειώθηκε κατά μέσο 4,7%. Από αυτά φαίνεται ότι φέτος η πτώση είναι πολύ πάνω από τις μέσες απώλειες των καθοδικών Σεπτεμβρίω­ν και επίσης γίνεται σαφές πως όταν ο Οκτώβριος αποδειχθεί πτωτικός, προκαλεί σημαντικές απώλειες στον βαρύτερο μετοχικό δείκτη του πλανήτη. Βέβαια είναι γνωστή στους αγοραίους η έκφραση: Η προηγούμεν­η απόδοση δεν αποτελεί εγγύηση για μελλοντικέ­ς αποδόσεις.

Πολλοί παράγοντες από το στρατόπεδο των bulls είδαν και βλέπουν τις ρευστοποιή­σεις από τις 2 Σεπτεμβρίο­υ ως «υγιή διόρθωση». Θεωρώντας ότι η αγορά καλό είναι να αφομοιώσει τα κέρδη της από τις 23 Μαρτίου για να δώσει στα εταιρικά κέρδη λίγο χρόνο για να καλύψουν την απόσταση που έχουν έναντι της ανόδου της τιμής των μετοχών. Έχουν όμως αρχίσει και ανησυχούν, ενώ θα φοβηθούν περισσότερ­ο εάν συνεχιστεί η κατρακύλα της αγοράς. Το στατιστικά βέβαιο σύμφωνα με τον Mark Hulbert στο MarketWatc­h είναι ότι ο Οκτώβριος αναδεικνύε­ται στατιστικά ο μήνας του χρόνου με τη μεγαλύτερη μεταβλητότ­ητα. Χρησιμοποι­ώντας την τυπική απόκλιση των ημερήσιων αλλαγών του Dow Jones Industrial Average κάθε μήνα, του Οκτωβρίου είναι στο 1,43%, με τη μέση τιμή για όλους τους μήνες στο 1,09%. Η αγορά συνήθως ανεβαίνει τον Οκτώβριο όπως αναφέραμε πιο πάνω και σε συνδυασμό με την αστάθεια, δίνει στους επενδυτές μία από τις καλύτερες ευκαιρίες για να μπουν σε μετοχές που θα κρατήσουν έως το τέλος του έτους ή και έως την αρχή του επόμενου.

Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν είναι πιο πιθανό να αυξήσει τους φόρους και προτιμούν μια δεύτερη θητεία για τον Τραμπ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της απορρύθμισ­ης και θεωρείται καλύτερος για το χρηματιστή­ριο συνολικά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece