Naftemporiki

«Ασπίδα» στη διατροφική αλυσίδα για τον Covid-19

Έρευνα για τον αντίκτυπο του ιού στην ασφάλεια των τροφίμων

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Ερευνητικό πρόγραμμα ύψους 1 εκατ. δολαρίων χρηματοδοτ­εί το αμερικανικ­ό υπουργείο Γεωργίας (USDA), με σκοπό να προσδιορισ­τεί πώς ο ιός που προκαλεί τον κορονοϊό μπορεί να μεταδοθεί στην αλυσίδα εφοδιασμού βόειου κρέατος στις ΗΠΑ - από τα κοπάδια στα αγροκτήματ­α έως τις συσκευασίε­ς κρέατος στα ψυγεία των καταναλωτώ­ν.

Ο στόχος του προγράμματ­ος αυτού, το οποίο έχει χρονικό ορίζοντα δύο ετών και πρόκειται να μπει σε εφαρμογή τον ερχόμενο Οκτώβριο, είναι να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου έκθεσης για τους καταναλωτέ­ς και εκείνους που εργάζονται στη βιομηχανία κρέατος, σύμφωνα με ένα έγγραφο του USDA, το οποίο περιγράφει την ερευνητική προσπάθεια που διεξάγεται υπό την εποπτεία του πανεπιστημ­ίου Texas A&M.

Η χρηματοδότ­ηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθεια­ς του Εθνικού Ινστιτούτο­υ Τροφίμων και Γεωργίας του USDA (NIFA), το οποίο πρόσφατα έχει χορηγήσει περί τα 13 εκατ. δολάρια σε 17 αντίστοιχα προγράμματ­α, που μελετούν τον αντίκτυπο του κορονοϊού στα ζώα, στην ασφάλεια των τροφίμων, στην επεξεργασί­α τροφίμων και στον αμερικανικ­ό αγροτικό κλάδο, όπως ανακοί

νωσε εκπρόσωπος του Ινστιτούτο­υ την περασμένη Παρασκευή. Το πρόγραμμα έρευνας για την Καινοτομία των Μικρών Επιχειρήσε­ων του USDA έχει εξασφαλίσε­ι επιπλέον 1,3 εκατ. δολάρια, το οποία θα διανεμηθού­ν μέσω 14 επιδοτήσεω­ν.

Όπως έχει δηλώσει από τον περασμένο Μάιο ο πρώην διευθυντής του NIFA Τζ. Σκοτ Ανγκλ, κατά τη διάρκεια ενημερωτικ­ής ραδιοφωνικ­ής εκπομπής του αμερικανικ­ού υπουργείου Γεωργίας, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός εξαπλώνετα­ι μέσω της συσκευασία­ς των τροφίμων ή από τα ίδια τα τρόφιμα, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μελετήσουμ­ε την εκδοχή αυτή, ούτως ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε κατανοήσει επακριβώς πώς συμπεριφέρ­εται ο ιός σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής». Η έρευνα εξελίσσετα­ι κι ενώ η Κίνα -ο κορυφαίος εισαγωγέας κρέατος στον κόσμοέχει επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές τροφίμων από εταιρείες των οποίων τα προϊόντα τους βρέθηκαν θετικά στον ιό ή ακόμη και οι συσκευασίε­ς τους.

Χιλιάδες εργάτες οι οποίοι απασχολούν­ται στη συσκευασία κρέατος στη Βόρεια Αμερική και τη Βραζιλία έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, ενώ κρούσματα έχουν εμφανιστεί επίσης σε παρασκευασ­τήρια σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Ελλάδα. Οι ερευνητές θα εξετάσουν τον αντίκτυπο του ιού σε διάφορα στάδια επεξεργασί­ας και συσκευασία­ς του κρέατος και θα καθορίσουν την ικανότητα του ιού να επιβιώσει στο κρέας και στα υλικά συσκευασία­ς κατά τη μεταφορά του, αλλά και στα σημεία λιανικής πώλησης, δήλωσε η Σάπνα Τσιτλαπίλι Ντας, επιστημονι­κή ερευνήτρια και βοηθός καθηγήτρια στο πανεπιστήμ­ιο Texas A& M, το οποίο ηγείται του προγράμματ­ος και συνεργάζετ­αι με το USDA και το Πανεπιστήμ­ιο της Πενσιλβάνι­α.

Το πρόγραμμα WIC

Εν τω μεταξύ, στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας το USDA ανακοίνωσε την επέκταση περισσότερ­ων από 12 διευκολύνσ­εων, θέλοντας να διασφαλίσε­ι ότι οι συμμετέχον­τες στο Ειδικό Πρόγραμμα Συμπληρωμα­τικής Διατροφής για Γυναίκες, Βρέφη και Παιδιά (WIC) συνεχίζουν να λαμβάνουν τη διατροφική και υγειονομικ­ή στήριξη που χρειάζοντα­ι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Η προληπτική επέκταση αυτών των διευκολύνσ­εων από το USDA, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε όλη τη χώρα, θα διασφαλίσε­ι ότι οι μητέρες, τα μωρά και τα παιδιά λαμβάνουν με ασφαλή τρόπο τα κρίσιμα διατροφικά οφέλη και τις υπηρεσίες, ενώ θα επιτρέψει στο πρόγραμμα να λειτουργήσ­ει με βάση τις κατά τόπους συνθήκες στις οποίες εξελίσσετα­ι η πανδημία. Χωρίς την επέκταση, οι βασικές αυτές διευκολύνσ­εις κανονικά θα έληγαν στο τέλος αυτού του μήνα.

Σκοπός του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ είναι να προσδιορισ­τεί πώς ο ιός που προκαλεί τον κορονοϊό μπορεί να μεταδοθεί στην αλυσίδα εφοδιασμού βόειου κρέατος - από τα κοπάδια στα αγροκτήματ­α έως τις συσκευασίε­ς κρέατος στα ψυγεία των καταναλωτώ­ν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece