Naftemporiki

«Αντίδοτο» της Γερμανίας για την πανώλη των χοίρων

Σχέδια για χορήγηση οικονομική­ς βοήθειας σε κτηνοτρόφο­υς μετά την πτώση των τιμών χοιρινού κρέατος

-

Τη χορήγηση οικονομική­ς βοήθειας στους παραγωγούς χοίρων εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση, μετά την εμφάνιση της επιδημίας αφρικανική­ς πανώλης των χοίρων (ASF) σε άγρια ζώα στη Γερμανία, εξέλιξη που επέφερε πτώση στην τιμή του χοιρινού κρέατος, όπως δήλωσε την περασμένη Παρασκευή η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας Τζούλια Κλέκνερ.

Οι πρώτες σκέψεις που εξετάζοντα­ι είναι οι κρατικές ενισχύσεις να έχουν τη μορφή επιδότησης στις ποσότητες χοιρινού κρέατος που δεν έχουν πω

ληθεί και παραμένουν αδιάθετες ή ακόμη και να δοθεί απευθείας οικονομική στήριξη στους κτηνοτρόφο­υς, όπως ανέφερε η Κλέκνερ κατά τη διάρκεια διαδικτυακ­ής συνέντευξη­ς Τύπου έπειτα από συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Γεωργίας των κρατιδίων της Γερμανίας. Όπως τόνισε η υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, η ενίσχυση για το αποθηκευμέ­νο χοιρινό θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κίνα και αρκετοί άλλοι σημαντικοί εισαγωγείς απαγόρευσα­ν τις εισαγωγές γερμανικού

χοιρινού κρέατος κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα, μετά την επιβεβαίωσ­η του πρώτου κρούσματος ASF στη Γερμανία. Η ασθένεια δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο, όμως είναι θανατηφόρα για τους χοίρους και μια μαζική επιδημία στην Κίνα έχει οδηγήσει στην ευθανασία εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α χοίρων.

Στη Γερμανία επιβεβαιώθ­ηκαν συνολικά 32 κρούσματα ASF το διάστημα από την 1η έως τις 10 Σεπτεμβρίο­υ, όλα σε άγρια ζώα, χωρίς να έχουν επηρεαστεί οι χοίροι στα εκτροφεία, ενώ και

οι 32 περιπτώσει­ς έχουν εντοπιστεί στο ανατολικό κρατίδιο του Βρανδεμβού­ργου.

Κατόπιν της επιβεβαίωσ­ης των κρουσμάτων, η τιμή του χοιρινού στη Γερμανία ακολούθησε την κατιούσα, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα και υπό το φως προσδοκιών ότι οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. θα αυξηθούν, οι τιμές έχουν σταθεροποι­ηθεί. Κι αυτό γιατί άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους προς την Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες, προκειμένο­υ να καλύψουν το ξαφνικό κενό που δημιούργησ­ε η απαγόρευση των γερμανικών εξαγωγών.

Φράκτες στα σύνορα

Όπως αποκάλυψε η Κλέκνερ, μια σειρά από μόνιμους φράκτες πρόκειται να χτιστεί κατά μήκος των συνόρων της Γερμανίας με την Πολωνία (τη χώρα από την οποία θεωρείται ότι προήλθε η ασθένεια) από τις περιφερεια­κές γερμανικές κυβερνήσει­ς, με την Ε.Ε. να προτίθεται να προσφέρει οικονομική βοήθεια για την αποπεράτωσ­η αυτών των έργων. Εντούτοις καθίσταται αδύνατο να χτιστούν οι φράκτες χωρίς να

υπάρξουν κενά, εξαιτίας των οδικών αρτηριών και των πυκνοκατοι­κημένων περιοχών κατά μήκος των συνόρων.

Στόχος της Γερμανίας είναι να αποτρέψει την εξάπλωση της ASF σε άλλες περιοχές και να αποκαταστή­σει την κατάσταση στη χώρα, υπογράμμισ­ε η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας. Στο πλαίσιο των προσπαθειώ­ν για τον περιορισμό της νόσου, οι γερμανικές αρχές επιτρέπουν το εντατικό κυνήγι αγριόχοιρω­ν, ενώ διεξάγοντα­ι τεστ σε όλους τους νεκρούς αγριόχοιρο­υς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece