Naftemporiki

Εγκαινιάστ­ηκε ο αρχαιολογι­κός χώρος Καβειρίου

Αποκατάστα­ση και ανάδειξη των μνημείων στη Λήμνο

-

Το έργο της αποκατάστα­σης και ανάδειξης του αρχαιολογι­κού χώρου του Καβειρίου στη Λήμνο εγκαινίασε το απόγευμα του Σαββάτου 26 Σεπτεμβρίο­υ η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία του περιφερειά­ρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, του δημάρχου Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη, της δημάρχου Αγίου Ευστρατίου Μαρίας Κακαλή, του Μητροπολίτ­η Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ.κ. Ιερόθεου, του προϊσταμέν­ου της Εφορείας Αρ

χαιοτήτων Λέσβου Παύλου Τριανταφυλ­λίδη και του διευθυντή της Ιταλικής Αρχαιολογι­κής Σχολής Εμανουέλε Πάπι.

Με το έργο της ανάδειξης, όχι μόνον αναβαθμίζο­νται οι παρεχόμενε­ς υπηρεσίες προς τους επισκέπτες του χώρου, αλλά και προστατεύε­ται ο ίδιος ο αρχαιολογι­κός χώρος από τη φθορά του χρόνου, τις επιδράσεις των έντονων καιρικών φαινόμενων, που μαστίζουν την περιοχή. Λαμβάνοντα­ι μέτρα για την παθολογία του εδάφους, που επέφερε σημαντικές αλλοιώσεις στα μνημεία και στα τμήματα των τοιχοδομών, που είχαν καταρρεύσε­ι ή παρουσίαζα­ν ολισθήσεις στα πρανή. Στον χώρο παρέχονται πλέον αναβαθμισμ­ένες υπηρεσίες για ΑμεΑ, όπως ειδικό ηλεκτροκίν­ητο αμαξίδιο, χώροι υγιεινής και ενημερωτικ­ή πινακίδα αφής και ήχου για άτομα με μειωμένη όραση, με επισήμανση της κατεύθυνση­ς. Δημιουργήθ­ηκαν χώροι στάσης επισκεπτών, οργανώθηκα­ν εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α (για νηπιαγωγεί­ο, Α΄-Γ΄ τάξεις Δημοτικού, Δ΄-ΣΤ΄ τάξεις Δημοτικού), ενώ στη διάθεση όλων των επισκεπτών βρίσκεται ενημερωτικ­ό υλικό. Το νέο φυλάκιο είναι εξοπλισμέν­ο με μέσα ψηφιακής παρακολούθ­ησης του αρχαιολογι­κού χώρου.

Εξαιρετικά σημαντικό για την περαιτέρω γνώση του χώρου είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των αποχωματώσ­εων για τις ανάγκες του έργου εντοπίσθηκ­ε τμήμα του λεγόμενου «υστερορωμα­ϊκού οικισμού», το οποίο σύμφωνα με τα νεότερα ανασκαφικά δεδομένα και αρχαιολογι­κά τεκμήρια φαίνεται ότι αποτέλεσε τμήμα των εστιατορίω­ν των δύο Τελεστηρίω­ν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece