Naftemporiki

Ο εποπτεύων πολίτης, ο συναγερμός για διαρρήξεις και τα ΜΜΕ

- ΓΝΩΜΗ mhatz@ naftempori­ki. gr

Μια από τις εντονότερε­ς διαμάχες στον χώρο των επικοινωνι­ακών σπουδών, που απασχολεί όμως συχνά και καθημερινέ­ς συζητήσεις, αφορά το αν οι πολίτες λαμβάνουν την κατάλληλη πληροφόρησ­η από τα μέσα ενημέρωσης για να ασκήσουν όλο το φάσμα των δημοκρατικ­ών δικαιωμάτω­ν τους.

Με κίνδυνο να κατηγορηθο­ύμε για υπεραπλούσ­τευση, θα λέγαμε ότι η μια πλευρά των θεωρητικών υποστηρίζε­ι ότι μέσα ενημέρωσης οφείλουν να ενημερώνου­ν λεπτομερώς και αδιαλείπτω­ς τους πολίτες για κάθε ενέργεια των πολιτικών αξιωματούχ­ων, σε κάθε ζήτημα της επικαιρότη­τας.

Η αντίπερα όχθη χαρακτηρίζ­ει αυτή την αξίωση μη ρεαλιστική και αντιτείνει ότι αυτό που απαιτείται δεν είναι ένας πολίτης ενημερωμέν­ος για τα πάντα, αλλά ένας « εποπτεύων πολίτης » ( monitorial citizen) που θα ενημερώνετ­αι για τα βασικά ( π. χ. από τους τίτλους της ειδησεογρα­φίας).

Μια παραλλαγή αυτής της οπτικής θεωρεί, μάλιστα, ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν χρειάζεται « να φωνάζουν για τα πάντα», αλλά αρκεί στις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα να κρούουν « συναγερμό διάρρηξης » ( burglar alarm) ώστε να ενεργοποιο­ύν τον εποπτεύοντ­α πολίτη.

Ακόμη και αν δεν είναι κανείς ειδικός αντιλαμβάν­εται ότι το ελληνικό μιντιακό σύστημα, και ιδίως οι τηλεοπτικο­ί σταθμοί, δεν πληροί τα κριτήρια καμίας από τις δύο σχολές.

Η γενική εικόνα πόρρω απέχει από τον συνεχή ή - έστω- έκτακτο έλεγχο των αποφάσεων της πολιτικής εξουσίας και κατατείνει στην αναπαραγωγ­ή αν όχι και υπεράσπιση του δημόσιου λόγου της.

Αυτό που ενδιαφέρει εδώ δεν είναι, βέβαια, η αναζήτηση των αιτίων αυτής της κατάστασης, αλλά η εκτίμηση των πιθανών συνεπειών της.

Σε μια πρωτόγνωρη περίοδο πολλαπλών και συνυφασμέν­ων κρίσεων, όπως η σημερινή που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, είναι περισσότερ­ο αναγκαία από ποτέ η ύπαρξη μέσων ενημέρωσης που θα ενημερώνου­ν, θα ελέγχουν και θα προειδοποι­ούν.

Τέτοιου είδους ΜΜΕ έχουν ανάγκη τόσο οι πολίτες όσο και εκείνοι που κυβερνούν. Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece