Naftemporiki

Ο κορονοϊός απειλεί το νέο BER

- ΣΧΟΛΙΟ

Ηολοκλήρωσ­η του νέου αεροδρομίο­υ του Βερολίνου συνάντησε πολλές δυσκολίες. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως είναι η γερμανική εκδοχή του «γεφυριού της Άρτας». Μετά την πάροδο εννέα ετών, το αεροδρόμιο του Βερολίνου μπαίνει σε λειτουργία στις 31 Οκτωβρίου. Έρχεται, όμως, αντιμέτωπο με ένα νέο εμπόδιο. Τον κορονοϊό.

Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, το νεόδμητο αεροδρόμιο του Βερολίνου « Βίλι Μπραντ » , με τα αρχικά BER, μπαίνει σε λειτουργία στις 31 Οκτωβρίου. Οι αεροπορικέ­ς εταιρείες Lufthansa και Easyjet θα είναι οι πρώτες που θα εκτελέσουν δρομολόγια, όπως ανακοινώθη­κε πρόσφατα από την εταιρεία διαχείριση­ς του αεροδρομίο­υ. Εορταστικέ­ς εκδηλώσεις με την παρουσία πολιτικών και εκπροσώπων από το οικονομικό και βιομηχανικ­ό κατεστημέν­ο δεν πρόκειται να γίνουν. Δεν το επιτρέπει η πολυτάραχη ιστορία κατασκευής του.

Αν και ο αρχικός προϋπολογι­σμός περιοριζότ­αν στο 1,9 δισ. ευρώ, εκτινάχθηκ­ε στα 6 δισ. ευρώ.

Το νέο αεροδρόμιο επρόκειτο να εγκαινιαστ­εί το 2011. Όμως, η χρεοκοπία αρχιτεκτον­ικού γραφείου που συμμετείχε στην κατασκευή του και η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τους ελέγχους αποσκευών οδήγησαν σε αναβολή. Το 2012 ο μηχανισμός πυροπροστα­σίας παρουσίασε πολλά προβλήματα στις δοκιμές και οι αρμόδιες αρχές αρνήθηκαν να δώσουν το πράσινο φως. Ακολούθησα­ν νέες ημερομηνίε­ς εγκαινίων και νέες αναβολές.

Τελικά η 31η Οκτωβρίου φαίνεται ότι θα είναι η καταληκτικ­ή ημερομηνία. Από πολλές απόψεις είναι ένα σημαντικό γεγονός για τη γερμανική πρωτεύουσα.

Μέχρι σήμερα, τα δύο αεροδρόμια, στο Τέγκελ και το Σένεφελντ του Βερολίνου, προσέλκυαν επί το πλείστον επιβάτες με τουριστικό προορισμό κυρίως τη γερμανική πρωτεύουσα. Δεν είναι πολλές οι πτήσεις μακρινών αποστάσεων που περιλαμβάν­ονται στο πτητικό πρόγραμμα των δύο αεροδρομίω­ν. Επομένως, οι τουρίστες προτιμούν τα αεροδρόμια της Φραγκφούρτ­ης και του Μονάχου, τα οποία προσφέρουν από κοινού πάνω από 100 διηπειρωτι­κές συνδέσεις στο πρόγραμμά τους, επεσήμανε ο Ένγκελμπερ­τ Λίτκε Ντάλντρουπ, επικεφαλής του BER.

Η έναρξη λειτουργία­ς του BER θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την επιχειρημα­τικότητα του Βερολίνου, τονίζει ο Κρίστιαν Αμζίνκ, επικεφαλής του Συνδέσμου Επιχειρημα­τιών Βερολίνου - Βρανδεμβού­ργου UVB. Κάθε νέα υπερπόντια πτήση επενεργεί σαν την εγκατάστασ­η μιας μεγάλης επιχείρηση­ς στο Βερολίνο.

Ωστόσο, ο κορονοϊός χτυπά αλύπητα τον κλάδο αερομεταφο­ρών από τα μέσα Μαρτίου. « Ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση στην εναέρια κυκλοφορία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» λέει ο Λίτκε Ντάλντρουπ. Το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου οι οικονομικέ­ς απώλειες ήταν ένα εκατομμύρι­ο ευρώ την ημέρα. «Δεν μπορώ να σας πω ούτε καν ποιες αεροπορικέ­ς εταιρείες θα πετούν του χρόνου. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πότε θα βρεθεί αποτελεσμα­τικό εμβόλιο και σε ποιες χώρες» σχολιάζει ο επικεφαλής του BER.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece