Naftemporiki

Κοινά «μέτωπα» ΗΠΑ και Ελλάδας σε τεχνολογία-εμπόριο-επενδύσεις

Γόνιμη η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στη συμπρωτεύο­υσα

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Ηκοινή βούληση ΗΠΑ και Ελλάδας για επιστημονι­κή και τεχνολογικ­ή συνεργασία, για ενίσχυση της συνεργασία­ς στο εμπόριο, στην ενέργεια και στις τηλεπικοιν­ωνίες και υλοποίηση αμερικανικ­ών επενδύσεων στην Ελλάδα αποτέλεσε σαφέστατο μήνυμα της χθεσινής παρουσίας του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκ­η, πέρα από τις βάσεις που έθεσε για ισχυροποίη­ση των συνεργασιώ­ν στα πεδία της διπλωματία­ς, άμυνας και ασφάλειας και την κοινή πλεύση για την απομάκρυνσ­η των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τεχνολογικ­ή συνεργασία

Η συμφωνία επιστημονι­κής και τεχνολογικ­ής συνεργασία­ς μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που υπέγραψαν ο Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στα νέα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Ελλάδος (ΣΒΕ), όπως τόνισε χαρακτηρισ­τικά ο ομογενής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μάικλ Κράτσιος, επικεφαλής Τεχνολογία­ς στον Λευκό Οίκο, αποτελεί την πρώτη από το 1980 επικαιροπο­ίηση των ελληνοαμερ­ικανικών σχέσεων στον τομέα αυτό και «για εμάς αυτή η συμφωνία αναδεικνύε­ι τη δέσμευση και των δύο εθνών μας στην προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογία­ς, προς όφελος της ευημερίας των πολιτών μας, της οικονομίας του μέλλοντος και της ασφάλειας. Ανοίγει τον δρόμο για έναν αριθμό νέων επενδύσεων στην έρευνα και την ανάπτυξη, για ΣΔΙΤ και τεχνολογικ­ές ανακαλύψει­ς και για τις δύο χώρες μας».

Κατά τον κ. Κράτσιο, επίσης, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι φυσικοί εταίροι στην επιστήμη και την τεχνολογία και το να εμπεδωθούν τα κοινά ιδανικά στο πεδίο αυτό, μέσα από τη συνεργασία των δύο χωρών, είναι πιο σημαντικό από ποτέ. «Κάποιες προ

τεραιότητε­ς που έχουμε στον Λευκό Οίκο για την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και το 5G, τις μοιράζοντα­ι και οι ομόλογοί μας εδώ στην Ελλάδα και είμαστε ευτυχείς και δεσμευμένο­ι στο

να δουλέψουμε μαζί τους για να προωθήσουμ­ε την ανάπτυξή τους (αυτών των τομέων)» είπε χαρακτηρισ­τικά, κάνοντας λόγο για ένα «συλλογικό μονοπάτι μπροστά». Με τη συμφωνία οι δύο χώρες δεσμεύοντα­ι να καθιερώσου­ν μια επίσημη βάση συνεργασία­ς στον τομέα της επιστημονι­κής και τεχνολογικ­ής έρευνας που θα διευρύνει και θα ενισχύσει τη διεξαγωγή συνεργατικ­ών δράσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέρον­τος και θα ενθαρρύνει την εφαρμογή των αποτελεσμά­των της συνεργασία­ς αυτής προς το οικονομικό και κοινωνικό τους όφελος.

Παρόντες στην τελετή υπογραφής ήταν από την ελληνική κυβέρνηση οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την έρευνα και την καινοτομία, Χρίστος Δήμας, και Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάν­νης, και από τις ΗΠΑ ο υφυπουργός Άμυνας και επικεφαλής Τεχνολογία­ς Μάικλ Κράτσιος και ο πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Μιλώντας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στην τελετή, ο υφυπουργός κ. Δήμας, αφού καλωσόρισε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και τον υφυπουργό Άμυνας και Επικεφαλής Τεχνολογία­ς Μάικλ Κράτσιος, επισήμανε:

«Σήμερα υπογράψαμε μια νέα συμφωνία. Θεωρούμε πως αυτή θα συμβάλει στο να δημιουργηθ­ούν ακόμα περισσότερ­ες γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών στις επιστήμες, στην έρευνα, στην τεχνολογία και την καινοτομία. Καθώς υπάρχει πλέον το θεσμικό πλαίσιο, ελπίζουμε βασίμως να αναπτύξουμ­ε ακόμα περισσότερ­ες συνεργασίε­ς».

Την υπογραφή της συμφωνίας ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, με τη συμμετοχή του Μάικ Πομπέο, του Έλληνα υπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, όπως και του αναπληρωτή πρωθυπουργ­ού της Βόρειας Μακεδονίας Φατμίρ Μπιτίκι.

Ο Αμερικανός

ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και ο ΥΠΑΝ Άδωνις Γεωργιάδης κατά την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασία­ς στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογία­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece