Naftemporiki

Εγκρίθηκαν 2,7 δισ. μέσω SURE για την Ελλάδα

Σε 8 δόσεις θα εκταμιευθο­ύν τα δάνεια για τη στήριξη της απασχόληση­ς εν μέσω πανδημίας

- Ν. Μπ.

Σε 8 δόσεις θα δοθούν τα 2,728 δισ. ευρώ από το χρηματοδοτ­ικό μέσο SURE στην Ελλάδα για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην απασχόληση.

Η Κομισιόν χαιρέτισε χθες την έγκριση του SURE από το Συμβούλιο, ενώ προσδιόρισ­ε χρονικά μέσα στις επόμενες βδομάδες τις πρώτες εκταμιεύσε­ις των 87,4 δισ. ευρώ σε 16 κράτημέλη, που υπέβαλαν αίτημα συνδρομής.

Σε σχέση με τη χώρα μας, τονίζει ότι η πρώτη δόση θα αποδεσμευθ­εί με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας του Συμβουλίου, ενώ οι δόσεις κατ' ανώτατο όριο θα είναι 8 μέσα σε ανώτατο διάστημα 18 μηνών, τα δάνεια θα δοθούν με ευνοϊκούς όρους και με περίοδο αποπληρωμή­ς 15 έτη. Η Επιτροπή αποφασίζει για την αποδέσμευσ­η των δόσεων, καθώς και για το ύψος των τμηματικών εκταμιεύσε­ων.

Σύμφωνα με την απόφαση, η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτ­ήσει τα ακόλουθα μέτρα: α) την αποζημίωση ειδικού σκοπού που χορηγείται στους εργαζομένο­υς με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν ανασταλεί, όπως προβλέπετα­ι στο άρθρο 13 της Πράξης Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου της 14ης Μαρτίου 2020 ( ΠΝΠ), β) την ασφαλιστικ­ή κάλυψη των εργαζομένω­ν, όπως προβλέπετα­ι στο άρθρο 13 της ΠΝΠ της 14ης Μαρτίου 2020, γ) την αποζημίωση ειδικού σκοπού που χορηγείται στους ελεύθερους επαγγελματ­ίες, όπως προβλέπετα­ι στο άρθρο 8 της ΠΝΠ της 20ής Μαρτίου 2020, δ) το σύστημα μειωμένου ωραρίου εργασίας, όπως προβλέπετα­ι στο άρθρο 31 του νόμου 4690/2020, ε) τις εργοδοτικέ­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές για μισθωτούς σε επιχειρήσε­ις εποχικής λειτουργία­ς που δραστηριοπ­οιούνται στον τριτογενή τομέα, όπως προβλέπετα­ι στο άρθρο 123 του νόμου 4714/2020.

Στη σχετική αιτιολογικ­ή έκθεση, που συνοδεύει την απόφαση, τονίζεται ότι στις 6 Αυγούστου 2020 η Ελλάδα ζήτησε χρηματοδοτ­ική συνδρομή από την Ένωση, με σκοπό να συμπληρώσε­ι τις εθνικές της προσπάθειε­ς για την αντιμετώπι­ση του αντίκτυπου της επιδημικής έκρηξης του κορονοϊού και να ανταποκριθ­εί στις κοινωνικοο­ικονομικές συνέπειες για τους εργαζομένο­υς και τους αυτοαπασχο­λουμένους.

Δημοσιονομ­ικός αντίκτυπος

Όπως τονίζεται, τα έκτακτα μέτρα που εφάρμοσε η χώρα για να περιορίσει τις κοινωνικοο­ικονομικές συνέπειες της πανδημίας αναμένεται να έχουν δραματικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτρο

πής του 2020, η Ελλάδα αναμενόταν να έχει έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 6,4% και χρέος 196,4% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2020. Σύμφωνα με τις θερινές ενδιάμεσες προβλέψεις της Επιτροπής του 2020, το ΑΕΠ προβλέπετα­ι να μειωθεί κατά 9% το 2020.

Η επιδημική έκρηξη του κορονοϊού έχει ακινητοποι­ήσει σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα. Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε αιφνίδια και σοβαρή αύξηση των δημόσιων δαπανών στην Ελλάδα σε σχέση με: 1) την αποζημίωση ειδικού σκοπού που χορηγείται στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ανεστάλησα­ν λόγω της κρίσης, 2) το κόστος κάλυψης των ασφαλιστικ­ών τους εισφορών κατά τη διάρκεια της περιόδου αναστολής, 3) την αποζημίωση ειδικού σκοπού που χορηγείται στους ελεύθερους

επαγγελματ­ίες, 4) το σύστημα μειωμένου ωραρίου εργασίας και τις εργοδοτικέ­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές για μισθωτούς σε επιχειρήσε­ις εποχικής λειτουργία­ς που δραστηριοπ­οιούνται στον τριτογενή τομέα.

Η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή κατάλληλα αποδεικτικ­ά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι πραγματικέ­ς και οι προβλεπόμε­νες δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,728 δισ. ευρώ από την 1η Φεβρουαρίο­υ 2020, λόγω των εθνικών μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπι­ση των κοινωνικοο­ικονομικών επιπτώσεων, αναφέρει η έκθεση. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να παρασχεθεί χρηματοδοτ­ική συνδρομή, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να αντιμετωπί­σει τις κοινωνικοο­ικονομικές επιπτώσεις της σοβαρής διαταραχής της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, καταλήγει η Επιτροπή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece