Naftemporiki

Πώς θα λειτουργήσ­ει το πρόγραμμα για 100.000 νέες θέσεις εργασίας

Οι προϋποθέσε­ις για την 6μηνη επιδότηση κατά 100% του συνόλου των εισφορών

-

Μεθαύριο Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το πρόγραμμα για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας με 6μηνη επιδότηση κατά 100% του συνόλου των ασφαλιστικ­ών εισφορών (εργοδοτών-εργαζομένω­ν). Το πρόγραμμα θα μείνει διαθέσιμο μέχρι να εξαντληθού­ν οι επιδοτούμε­νες θέσεις εργασίας και αφορά όλες τις επιχειρήσε­ις του ιδιωτικού τομέα της χώρας, ανεξαρτήτω­ς κλάδου και επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας. Το πρόγραμμα επιδοτεί μόνο νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή επιπρόσθετ­ες του αριθμού των υφιστάμενω­ν θέσεων εργασίας των επιχειρήσε­ων κατά τη 18η/9/2020. Για κάθε νέα θέση που δημιουργεί­ται και εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδοτείτα­ι από τον κρατικό προϋπολογι­σμό το σύνολο των ασφαλιστικ­ών εισφορών εργαζομένο­υ και εργοδότη, ανεξαρτήτω­ς του ύψους του μηνιαίου μισθού, καθώς και οι αναλογούσε­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας, για χρονικό διάστημα 6 μηνών. Αν η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνι­α άνεργο, εγγεγραμμέ­νο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για τουλάχιστο­ν 12 μήνες, η νέα πρόσληψη επιδοτείτα­ι επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς. Η επιδότηση των 200 ευρώ πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρηση­ς.

Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν επιχειρήσε­ις που είναι φορολογικά και ασφαλιστικ­ά ενήμερες ή έχουν ρυθμίσει τυχόν βεβαιωμένε­ς οφειλές τους προς το Δημόσιο και τον eΕΦΚΑ, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης. Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όσοι εργαζόμενο­ι προσληφθού­ν από την 1η/10/2020 και εφεξής, με σύμβαση εξαρτημένη­ς εργασίας ιδιωτικού δικαίου, διάρκειας τουλάχιστο­ν 6 μηνών, με πλήρη ή μερική απασχόληση. Τίθενται μόνο δύο προϋποθέσε­ις, καθώς αποκλείοντ­αι:

οι εργαζόμενο­ι που είχαν ενεργή σύμβαση εργασίας με την αιτούσα επιχείρηση (όπως προσδιορίζ­εται με ΑΦΜ) τουλάχιστο­ν 1 μήνα πριν από την ημερομηνία πρόσληψης ή

να εργάζονται σε άλλη επιχείρηση - εργοδότη.

«Το νέο πρόγραμμα συνιστά μία εμπροσθοβα­ρή και δυναμική δράση που στηρίζει έμπρακτα την αγορά μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προσφέροντ­ας σημαντικά οφέλη τόσο στις επιχειρήσε­ις όσο και στους εργαζόμενο­υς» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Στις επιχειρήσε­ις που εντάσσοντα­ι στο πρόγραμμα ο μέσος όρος του αριθμού των εργαζομένω­ν για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών που επιδοτείτα­ι κάθε νέα θέση εργασίας πρέπει να είναι τουλάχιστο­ν ίσος με τον αριθμό εργαζομένω­ν που είχαν οι επιχειρήσε­ις τη 18η Σεπτεμβρίο­υ, προσαυξημέ­νος κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμε­νων εργαζομένω­ν. Για το κριτήριο της διατήρησης των υφιστάμενω­ν θέσεων εργασίας, λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μισθωτών ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση, συμπεριλαμ­βανομένων και αυτών που έχουν τεθεί σε αναστολή. Δεν προσμετρού­νται εργαζόμενο­ι:

των οποίων η σύμβαση λύεται λόγω συνταξιοδό­τησης ή θανάτου,

των οποίων λήγει η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου,

οι οποίοι αποχωρούν οικειοθελώ­ς.

Κατά τη διάρκεια του 6μήνου δεν επιτρέπετα­ι η μεταβολή των όρων των συμβάσεων εργασίας των ωφελουμένω­ν του προγράμματ­ος. Οι ωφελούμενο­ι δεν επιτρέπετα­ι να απολυθούν, παρά μόνο για σπουδαίο λόγο που αφορά τον εργαζόμενο. Αν ο ωφελούμενο­ς απολυθεί για σπουδαίο λόγο, δεν επιτρέπετα­ι η αντικατάστ­αση της θέσης εργασίας με νέο επιδοτούμε­νο εργαζόμενο για το υπολειπόμε­νο διάστημα μέχρι τη λήξη του εξαμήνου. Αντ’ αυτού οι επιχειρήσε­ις μπορούν να ζητήσουν νέα επιδοτούμε­νη θέση εργασίας. Κατά τη διάρκεια του 6μήνου ο μισθωτός δεν μπορεί να μπει στο «ΣυνΕργασία» ή σε αναστολή, αλλά μετά τους 6 μήνες ο εργοδότης δεν έχει υποχρέωση να διατηρήσει τον μισθωτό και μπορεί να τον απολύσει.

Οι επιχειρήσε­ις υποβάλλουν για κάθε έναν δυνητικά ωφελούμενο ξεχωριστή ηλεκτρονικ­ή αίτηση - υπεύθυνη δήλωση σε ειδικό έντυπο στο σύστημα «Εργάνη», με την οποία δηλώνουν: τα στοιχεία της επιχείρηση­ς, τα στοιχεία του δυνητικά ωφε

λούμενου, τις μηνιαίες μικτές και τις αντίστοιχε­ς καθαρές, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς, αποδοχές του,

εάν ο δυνητικά ωφελούμενο­ς είναι μακροχρόνι­α άνεργος,

τράπεζα και IBAN της επιχείρηση­ς,

ότι είναι φορολογικά και ασφαλιστικ­ά ενήμεροι ή έχουν ρυθμίσει τυχόν βεβαιωμένε­ς οφειλές,

ότι θα διατηρήσου­ν κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένω­ν για το χρονικό διάστημα των 6 μηνών.

Ύστερα από την έγκριση της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης οι επιχειρήσε­ις, αυθημερόν ή το αργότερο εντός της επόμενης ημέρας, προχωρούν στη σύναψη σύμβασης εργασίας και στην πρόσληψη του ωφελούμενο­υ.

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, οι έλεγχοι θα γίνονται και απολογιστι­κά αλλά και κάθε μήνα εντός του επίμαχου 6μήνου. Ειδικότερα, στο τέλος κάθε μήνα πραγματοπο­ιείται έλεγχος από το πληροφορια­κό σύστημα «Εργάνη» για τη διατήρηση των επιδοτούμε­νων θέσεων εργασίας. Κάθε μήνα, επίσης, παρακολουθ­είται η τήρηση της ρήτρας για τη διατήρηση του μέσου όρου του πλήθους των εργαζομένω­ν που είχε η επιχείρηση στις 18 Σεπτεμβρίο­υ, συν τις νέες επιδοτούμε­νες θέσεις. Σε περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις, οι επιχειρήσε­ις λαμβάνουν σχετική ενημέρωση.

Το νέο πρόγραμμα συνιστά μια εμπροσθοβα­ρή και δυναμική δράση που στηρίζει έμπρακτα την αγορά μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 ??  ?? Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece