Naftemporiki

Έως 12/10 η προθεσμία συμμετοχής στο Ταμείο Εγγυοδοσία­ς Covid-19

Στα 780 εκατ. τα διαθέσιμα κεφάλαια κίνησης επιχειρήσε­ων κατά τον 2ο κύκλο

-

Έως τις 12 Οκτωβρίου 2020 δίνει προθεσμία η Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα στους χρηματοπισ­τωτικούς οργανισμού­ς να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχο­υν στον 2ο κύκλο Ταμείου Εγγυοδοσία­ς Επιχειρήσε­ων Covid-19 μέσω του οποίου θα χρηματοδοτ­ηθούν με εγγυημένα -στο 80%- δάνεια κεφαλαίου κίνησης οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσε­ις της χώρας.

Ο προϋπολογι­σμός του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς Επιχειρήσε­ων Covid-19 ενισχύθηκε με πόρους προερχόμεν­ους από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και από συγχρηματο­δοτούμενου­ς πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερεια­κής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), μέσω του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος Ανταγωνιστ­ικότητα, Επιχειρημα­τικότητα, Καινοτομία 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ) με επιπλέον 780 εκατ. ευρώ, οπότε τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια των δύο κύκλων του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς ανέρχονται πλέον σε 1,78 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετ­α, η προμήθεια της εγγύησης που καταβάλλου­ν οι επιχειρήσε­ις επιχορηγεί­ται πλήρως και στον Β' κύκλο λειτουργία­ς του Ταμείου, τηρουμένων των περιορισμώ­ν των κρατικών ενισχύσεων. Υπενθυμίζε

ται ότι το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων στο οποίο εμπίπτει ο Α' και ο Β' Κύκλος του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς Επιχειρήσε­ων Covid19 είναι το «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου Covid-19», όπως εκάστοτε ισχύει.

Με τη μόχλευση μέσω του τραπεζικού συστήματος, τα δάνεια που τελικά θα χορηγηθούν προς τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσε­ις, το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, από τον 2ο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς, αναμένεται να προσεγγίσο­υν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι το συνολικό ύψος των δανείων που εγκρίθηκαν και χορηγήθηκα­ν στον Α' κύκλο λειτουργία­ς του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς ξεπέρασε τα 3,5 δισ. ευρώ, το συνολικό ύψος των δανείων και των δύο κύκλων που θα λάβουν οι επιχειρήσε­ις έως το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ.

Σημαντικό σημείο διαφοροποί­ησης είναι ότι το 75% έως 90% των νέων δανείων του 2ου κύκλου του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς Covid-19 απευθύνετα­ι κατ' απόλυτη προτεραιότ­ητα σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις της χώρας που έχουν πληγεί από τις οικονομικέ­ς επιπτώ

σεις της πανδημίας. Όπως και στον 1ο Κύκλο, τα αιτήματα των επιχειρήσε­ων για τον 2o Κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς Covid19 υποβάλλοντ­αι πρώτα στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα www.ependyseis.gr του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στη συνέχεια, μετά την οριστικοπο­ίηση της υποβολής, οι επιχειρήσε­ις υποβάλλουν τα αιτήματα χρηματοδότ­ησής τους στις συνεργαζόμ­ενες τράπεζες, οι οποίες τελικά αξιολογούν τις αιτήσεις των επιχειρήσε­ων προς ένταξη στο Ταμείο Εγγυοδοσία­ς Επιχειρήσε­ων Covid-19.

Ποιοι εξαιρούντα­ι

Δικαίωμα συμμετοχής στον 2ο κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς Επιχειρήσε­ων Covid-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας έχουν όλες οι επιχειρήσε­ις που λειτουργού­ν νόμιμα στην Ελλάδα, εκτός των εξωχώριων, των εταιρειών συμμετοχών σε άλλες εταιρείες,

των επιχειρήσε­ων του χρηματοπισ­τωτικού τομέα,

των δημοσίων φορέων και των θυγατρικών τους,

των ΟΤΑ και των θυγατρικών τους.

Βασική προϋπόθεση επιλεξιμότ­ητας των επιχειρήσε­ων που υποβάλλουν αίτημα χρηματοδότ­ησης για το Ταμείο Εγγυοδοσία­ς Επιχειρήσε­ων Covid-19 μέσω του www. ependyseis. gr του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είναι να μη θεωρούνται «προβληματι­κές» κατά την 31η- 12- 2019. Αν η επιχείρηση (ανεξαρτήτω­ς μεγέθους) ήταν προβληματι­κή κατά την 31η-12-2019 και έχει προβεί σε διορθωτικέ­ς ενέργειες πριν από την υποβολή αιτήματος χρηματοδότ­ησης, είναι δυνατό να λάβει ενίσχυση μέσω του « Προσωρινού Πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου Covid-19».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece