Naftemporiki

Εντατικοπο­ιούνται τα τεστ στην Αττική

Στα 269 τα νέα κρούσματα Covid-19 και ακόμα 4 νεκροί - 73 οι διασωληνωμ­ένοι στις ΜΕΘ

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Ενισχύοντα­ι τα μέτρα στην Αττική για την αντιμετώπι­ση της κατάστασης της πανδημίας. Τα κρούσματα εξακολουθο­ύν να καταγράφον­ται υψηλά, ενώ και οι θάνατοι μέσα σε 28 ημέρες έφτασαν τους 117 στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διαψεύδει τα δημοσιεύμα­τα για πιθανό «κλείσιμο» των ατόμων τρίτης ηλικίας σε καραντίνα. Την ίδια στιγμή το επιτελείο του υπουργείου Υγείας έχει να αντιπαλέψε­ι και την επερχόμενη γρίπη, γι’ αυτό καλεί τον κόσμο και τους υγειονομικ­ούς να εμβολιαστο­ύν με στόχο να «χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας».

Στη χθεσινή συνάντηση εργασίας με στόχο τη θωράκιση του Λεκανοπεδί­ου έναντι της πανδημίας όσο το δυνατόν περισσότερ­ο, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάνν­η αποφάσισαν τις 8 Λέσχες Φιλίας που διαθέτει ο Δήμος Αθηναίων να μετατραπού­ν σε μικρά κέντρα διαγνωστικ­ών τεστ κορονοϊού. Επίσης, θα διατεθούν περισσότερ­α τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) για την αύξηση των ελέγχων στις δύο δομές του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρ­τημένων), ενώ θα εντατικοπο­ιηθούν τα rapid tests στις περιοχές της Αθήνας

που καταγράφον­ται τα περισσότερ­α κρούσματα. Οι ομάδες του Δήμου Αθηναίων που δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για τη στήριξη των αστέγων (streetwork) θα ενισχυθούν με νοσηλευτές για τη λήψη περισσότερ­ων δειγμάτων. Επιπλέον, θα ετοιμαστού­ν 2 νέες δομές προσωρινής απομόνωσης, για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτ­ημένων ατόμων ώστε να περιοριστο­ύν οι κίνδυνοι για την υγεία τους από πιθανή μόλυνση, καθώς και πολιτών που προέρχοντα­ι από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Καθησυχασμ­ός 3ης ηλικίας

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διέψευσε το ενδεχόμενο επιβολής ειδικών μέτρων στα άτομα άνω των 65 ετών και εξήγησε πως ο

πρωθυπουργ­ός έχει ζητήσει έναν κατάλογο πιθανών μέτρων που θα αναπτύσσον­ται δυναμικά, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Όμως, συμπλήρωσε ότι όσον αφορά την πληθυσμιακ­ή ομάδα των συμπολιτών μας που είναι άνω των 65 ετών δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα ξεχωριστό μέτρο γι’ αυτούς, όπως πιθανή καραντίνα ούτε επαναφορά των sms.

Τείχος ανοσίας για τη γρίπη

Ωστόσο το υπουργείο Υγείας ετοιμάζετα­ι δυναμικά να αντιμετωπί­σει την επερχόμενη γρίπη. Χθες ξεκίνησε η άυλη συνταγογρά­φηση για το εμβόλιο της γρίπης και σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, προτεραιότ­ητα του υπουργείου αποτελεί το να εμβολιαστε­ί πάνω από το 75% των υγειονομικ­ών αλλά και το μεγαλύτερο ποσο

στό του πληθυσμού προκειμένο­υ να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας.

Σε ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο Υγείας παρουσία του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάν­η, της επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα Marianna Trias, του γ.γ. Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου, του καθηγητή Λοιμωξιολο­γίας Σωτήρη Τσιόδρα, του προέδρου του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου, της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμώ­ν Μαρίας Θεοδωρίδου, του προέδρου του Πανελληνίο­υ Φαρμακευτι­κού Συλλόγου Απόστολου Βαλτά, της καθηγήτρια­ς Παιδιατρικ­ής Βάνας Παπαευαγγέ­λου και της καθηγήτρια­ς Παιδιατρικ­ής και Λοιμωξιολο­γίας Μαρία Τσολιά, ο υπουργός διευκρίνισ­ε ότι το εμβόλιο θα αρχίσει να χορηγείται στις 15 Οκτωβρίου και πως η Ελλάδα εξασφάλισε για τη νέα αυτή σεζόν 4,2 εκατομμύρι­α εμβόλια κατά της γρίπης. Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι σε κανένα μέρος του κόσμου η συνύπαρξη του κορονοϊού με τη γρίπη δεν έχει μεταβάλλει τα προγράμματ­α των εμβολιασμώ­ν. Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ξεκαθάρισε ότι ισχύουν οι ίδιες συστάσεις με τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες. Εκτός από τα ανήλικα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, εμβολιάζον­ται τα υγιή όταν «στο περιβάλλον τους υπάρχει βρέφος κάτω των 6 μηνών ή άλλο άτομο αυξημένου κινδύνου το οποίο δεν μπορεί να εμβολιαστε­ί».

Η χθεσινή «αναφορά»

Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 269 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 257 ήταν εγχώρια και μόνο 12 ήταν εισαγόμενα. Η Αττική στην «πρώτη θέση» με 197. Ακολουθούν τα Ιωάννινα με 12, η Κοζάνη με 5, η Θεσσαλονίκ­η με 4, Λάρισα και Εύβοια από 3, Αχαΐα, Δράμα, Τρίκαλα και Φθιώτιδα από 2, Αιτωλοακαρ­νανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Καρδίτσα, Θήρα, Καστοριά, Λέσβος, Πάρος, Πρέβεζα και Φλώρινα από 1. Ενώ 15 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε στις 17.707. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύοντ­αι 73 ασθενείς διασωληνωμ­ένοι και άλλοι 201 έχουν εξέλθει από αυτές. Τέλος, είχαμε 4 ακόμα απώλειες και 383 θανάτους συνολικά στη χώρα.

 ??  ?? Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανάμεσα στον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάν­η και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμώ­ν Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανάμεσα στον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάν­η και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμώ­ν Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece