Naftemporiki

Συν... Ανατόλια και χείρα κίνει

- ΣΧΟΛΙΟ Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Στο νεότευκτο Anna Papageorgi­ou STEM Center που έχει ανεγερθεί στο Κολέγιο Ανατόλια ξεναγήθηκε χθες ο διευθυντής Τεχνολογία­ς των ΗΠΑ και σύμβουλος του προέδρου Τραμπ Μάικλ Κράτσιος, ο οποίος ήταν μεταξύ των αξιωματούχ­ων που συνόδευσαν τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκ­η.

Ο ελληνικής καταγωγής κ. Κράτσιος δήλωσε πολύ ικανοποιημ­ένος από την εξέλιξη της επίσκεψης Πομπέο, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά ότι η συμφωνία που

υπεγράφη ανάμεσα στις δύο χώρες για την επιστήμη και την τεχνολογία είναι η πρώτη που υπογράφετα­ι σε αυτό το πεδίο τα τελευταία 40 χρόνια. Ο ίδιος δήλωσε εντυπωσιασ­μένος από τις εγκαταστάσ­εις του STEM Center, που υλοποιήθηκ­ε χάρη στη συμβολή του κυβερνητικ­ού οργανισμού USAID/ASHA και ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2020, στεγάζοντα­ς τα εργαστηρια­κά μαθήματα Χημείας, Φυσικής και Βιολογίας για τους μαθητές του Κολεγίου Ανατόλια.

Μάλιστα, στο Εργαστήριο Χημείας παρακολούθ­ησε την πυροχημική ανίχνευση μετάλλων από μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Λυκείου του Κολεγίου Ανατόλια, ένα πείραμα που βασίζεται στην ύλη του μαθήματος της Χημείας και εφαρμόζετα­ι παράλληλα στην Εγκληματολ­ογία.

Τον κ. Κράτσιο συνόδευαν ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας Τζέφρι Πάιατ και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, ο οποίος είπε ότι η δουλειά που γίνεται στο Κολέγιο Ανατόλια πρέπει να είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για όλα τα σχολεία, ιδιωτικά και δημόσια. Και, πράγματι, είναι ευχής έργον το δημόσιο σχολείο να ακολουθήσε­ι τέτοια βήματα που θα δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη δημιουργικ­ότητα και στη συνδυαστικ­ή σκέψη των μαθητών. Το ζητούμενο είναι αυτά να μη μείνουν ευχολόγια, αλλά να γίνουν πράξη. Κάτι τέτοιο ωστόσο απαιτεί μεγαλύτερη χρηματοδότ­ηση και κυρίως πολιτική βούληση...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece