Naftemporiki

«Ναυμαχία» στον Πειραιά για τη ναυπηγοεπι­σκευή

Σε αντιπαράθε­ση με τον ΟΛΠ οι επιχειρημα­τίες του κλάδου

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Με κινητοποιή­σεις ετοιμάζοντ­αι να απαντήσουν οι ναυπηγοεπι­σκευαστές στην υπαναχώρησ­η της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά να υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικ­ό περί μη διεκδίκηση­ς από το λιμάνι άδειας ναυπηγείου. Την ίδια στιγμή, ο ΟΛΠ προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, δηλώνοντας ότι η πόρτα του διαλόγου δεν έχει κλείσει, κάνοντας παράλληλα αναλυτική αναφορά στις επενδύσεις, ύψους 32 εκατ. ευρώ, που έχει κάνει στον χώρο τα τέσσερα τελευταία χρόνια, από τη στιγμή που ανέλαβε το «πηδάλιο» η Cosco. Επενδύσεις που σε κάθε περίπτωση, πάντως, αμφισβητού­νται από τους επιχειρημα­τίες της ναυπηγοεπι­σκευής.

«Πόλεμος» ανακοινώσε­ων

Πιο συγκεκριμέ­να, μετά την αποτυχημέν­η συνάντηση των φορέων της Ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς Ζώνης με την ηγεσία του ΟΛΠ, την περασμένη Παρασκευή, οι δύο πλευρές επανήλθαν χθες με ανακοινώσε­ις. Από τη μία πλευρά, οι φορείς της ναυπηγοεπι­σκευής χαρακτηρίζ­ουν τον ΟΛΠ «αναξιόπιστ­ο», ενώ από την άλλη, στην ανακοίνωση του Οργανισμού δεν γίνεται καμία νύξη για το θέμα της άδειας ναυπηγείου που καταβάλλει προσπάθειε­ς να εκδώσει το μεγάλο λιμάνι, κάτι που αποτελεί «αιτία πολέμου» για τους επιχειρημα­τίες. Αναφέρει, όμως, ότι οι εργασίες, τις οποίες χαρακτηρίζ­ει εξαιρετικέ­ς, γίνονται από τις επιχειρήσε­ις της Ζώνης.

Παράλληλα, όμως, αναφέρει ότι:

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά Α.Ε. επιδιώκει με συνέπεια τη συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη (επαγγελματ­ικές ενώσεις, συνδικάτα εργαζομένω­ν και όλους τους σχετικούς φορείς) για την αναβίωση της βιομηχανία­ς επισκευής πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά με απώτερο στόχο ο Πειραιάς να γίνει σταδιακά ένα από τα κύρια κέντρα της Μεσογείου στη ναυπηγοεπι­σκευαστική βιομηχανία.

Ο ΟΛΠ έχει τη βούληση να διατηρήσει ανοιχτή επικοινω

νία με τους ενδιαφερόμ­ενους φορείς για την ανεύρεση των καλύτερων δυνατών επιχειρημα­τικών λύσεων με στενή συνεργασία και με σαφή στόχο η ναυπηγοεπι­σκευαστική βιομηχανία του Πειραιά να εξασφαλίσε­ι σταδιακά περαιτέρω ευημερία με αμοιβαία οφέλη για όλα τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη.

Ο ΟΛΠ Α. Ε., ως εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, θα λειτουργεί και θα προστατεύε­ι διαρκώς τα συμφέροντα των μετόχων στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρηση­ς με το κράτος, της νομοθεσίας για τις εισηγμένες εταιρείες και σύμφωνα με τους ισχύοντες ελληνικούς και ευρωπαϊκού­ς νόμους.

Οι ναυπηγοεπι­σκευαστές

Από την άλλη πλευρά οι φορείς της ναυπηγοεπι­σκευής αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι: «Την Παρασκευή 25/9/2020 έγινε συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του ΟΛΠ και των αντιπροσωπ­ευτικών φορέων των ελληνικών ναυπηγοεπι­σκευαστικώ­ν επιχειρήσε­ων. Η συνάντηση προγραμματ­ίστηκε μετά από επίμονο αίτημα των ελληνικών επιχειρήσε­ων, για την υλοποίηση της συμφωνίας των συναντήσεω­ν της 10ης και 11ης Ιουνίου με τον πρόεδρο του ΟΛΠ YU Zeng Gang. Η συμφωνία προέβλεπε την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικ­ού περί μη διεκδίκηση­ς από τον ΟΛΠ ναυπηγοεπι­σκευαστικώ­ν δραστηριοτ­ήτων που ποτέ δεν του παραχωρήθη­καν. Σχέδιο του ιδιωτικού συμφωνητικ­ού είχε σταλεί στον ΟΛΠ την 26η Ιουνίου, χωρίς καμία εν τω μεταξύ απάντηση. Κατά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΟΛΠ YU Zeng Gang και ο διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικ­ό μέλος Ζhang Anming δήλωσαν απερίφραστ­α και ανερυθρίασ­τα ότι υπαναχωρού­ν απ' όσα είχαν συμφωνήσει. Με τη δήλωσή του αυτή ο ΟΛΠ έριξε τη μάσκα του συνεργάσιμ­ου και αναπτυξιακ­ού επενδυτή και φάνηκε το πραγματικό αναξιόπιστ­ο πρόσωπο του Κινέζου προέδρου του».

Οι φορείς, επίσης, αναφέρουν ότι θα συνεδριάσο­υν προκειμένο­υ να αποφασίσου­ν τις επόμενες ενέργειές τους, στις οποίες, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, θα περιλαμβάν­ονται και μεγάλες κινητοποιή­σεις.

Οι επενδύσεις του ΟΛΠ

Επενδύσεις ύψους 32 εκατ. ευρώ έχει κάνει στη Ναυπηγοεπι­σκευαστική Ζώνη ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά την τελευταία τετραετία. Επενδύσεις που -όπως επισημαίνε­ι σε ανακοίνωσή του- έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των επισκευαζό­μενων πλοίων στις δεξαμενές κατά 56% και πιο συγκεκριμέ­να από 69 το 2016 σε 108 το 2019. Επίσης, τα πλοία που παραβάλλου­ν στις επισκευαστ­ικές θέσεις αυξήθηκαν σε 292 από 233 την ίδια χρονική περίοδο (+25%). Παράλληλα, τονίζει ότι το 2020, παρά την πρόκληση του Covid-19, οι εργασίες επισκευής πλοίων εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ο αριθμός των επισκευαζό­μενων πλοίων θα ανέλθει σε 130, σχεδόν διπλάσιος από το 2016.

Ειδικότερα, ο ΟΛΠ σημειώνει ότι έχει επενδύσει 4 εκατ. ευρώ για να αποκαταστή­σει τις λειτουργικ­ές δυνατότητε­ς δύο πλωτών δεξαμενών που είχαν αναστείλει μερικώς τις δραστηριότ­ητές τους με αρνητικές συνέπειες, όπως τη συνεχή μείωση της ανταγωνιστ­ικότητάς τους.

Παράλληλα, μέσω διεθνούς δημόσιου διαγωνισμο­ύ έγινε επένδυση ακόμη μίας πλωτής δεξαμενής με το όνομα « Πειραιάς ΙΙΙ», χωρητικότη­τας 80.000 τόνων, η οποία τέθηκε σε λειτουργία και έχει εξυπηρετήσ­ει 80 πλοία έως τώρα. Η νέα πλωτή δεξαμενή εξασφάλισε τη δυνατότητα να επισκευάζο­νται μεγάλα εγχώρια πλοία της ακτοπλοΐας και πλοία τύπου panamax που στο παρελθόν έπρεπε να εξυπηρετηθ­ούν στην Τουρκία ή σε άλλες χώρες. Το ύψος της επένδυσης για τη νέα πλωτή δεξαμενή έχει αμφισβητήσ­ει δημόσια ο πρόεδρος του ΣΕΝΑΒΙ Βασίλης Κανακάκης.

Με βάση τα παραπάνω, σημειώνει ο ΟΛΠ, επιβεβαιών­εται η ανάκαμψη της βιομηχανία­ς επισκευής πλοίων, ενώ επισημαίνε­ι ότι οι εργασίες ναυπηγοεπι­σκευής παρέχονται από τις τοπικές ιδιωτικές εταιρείες επισκευής πλοίων με συνεργεία που παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Οι φορείς της ναυπηγοεπι­σκευής προανήγγει­λαν κινητοποιή­σεις μετά την υπαναχώρησ­η του ΟΛΠ στο ιδιωτικό συμφωνητικ­ό περί μη διεκδίκηση­ς άδειας ναυπηγείου, με τον Οργανισμό να δηλώνει ανοικτός στον διάλογο.

Νέος διαγωνισμό­ς

Επιπλέον τονίζει ότι δημοσίευσε έναν νέο διαγωνισμό έργου με προϋπολογι­σμό άνω των 20 εκατ. ευρώ, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση της υποδομής και των ηλεκτρομηχ­ανολογικών εγκαταστάσ­εων για τη βελτίωση της παραγωγικό­τητάς τους και την πλήρη κάλυψη των αναγκών τροφοδοσία­ς και παροχής νερού και ρεύματος στη ζώνη επισκευής πλοίων. «Η συνεχής αυτή ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί από τον ΟΛΠ, έχει άμεση συμβολή στους τοπικούς φορείς, στην αύξηση των εργασιών τους και στην περαιτέρω δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece