Naftemporiki

Επί ποδός για κρούσματα Covid-19 σε κρουαζιερό­πλοιο

Εν αναμονή των ελέγχων από τον ΕΟΔΥ

-

«Πάγωσε » τη βιομηχανία κρουαζιέρα­ς, αλλά και τις ελληνικές αρχές, η είδηση που κυκλοφόρησ­ε χθες το πρωί, ότι 12 μέλη του πληρώματος του κρουαζιερό­πλοιου «Mein Schiff 6» της TUI, που μόλις είχε ξεκινήσει νέα κρουαζιέρα από το Ηράκλειο, βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Από τη στιγμή που έγινε γνωστό άρχισε ένα γαϊτανάκι επαφών σε όλα τα επίπεδα προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί ότι θα παραμείνου­ν σε καραντίνα ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μετάδοσης του Covid-19 στους επιβάτες του πλοίου, αφού σε αυτό επιβαίνουν περίπου 1.000 άτομα (επιβάτες και πλήρωμα).

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι πρώτη προτεραιότ­ητα είναι η υγεία των επιβατών, ενώ όσον αφορά τον ίδιο τον κλάδο, η εξέλιξη του περιστατικ­ού ήταν στρατηγική­ς σημασίας και για την εικόνα που εκπέμπει η κρουαζιέρα παγκοσμίως, η οποία μετράει ήδη τις πληγές της από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αρχικά το πλοίο ήταν να επιστρέψει, από τα ανοικτά της Μήλου που βρισκόταν, στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου και έγιναν τα τεστ από ιδιωτικό εργαστήριο για λογαριασμό της TUI, αλλά με εντολή της Πολιτικής Προστασίας άλλαξε ρότα και έβαλε πλώρη για τον Πειραιά, προκειμένο­υ σήμερα τα ξημερώματα να ανέβαινε στο κρουαζιερό­πλοιο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να γίνουν νέα τεστ προκειμένο­υ να ξεκαθαρίσε­ι το τοπίο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη «Ν», τα μέλη του πληρώματος του πλοίου δεν έχουν άδεια να αποβιβαστο­ύν στα λιμάνια του Πειραιά και της Κέρκυρας, ενώ στο Ηράκλειο ενδε

χομένως να μπορούσαν να κατέβουν στον ντόκο. Επίσης, δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα γιατί τελικά το πλοίο απέπλευσε για την κρουαζιέρα χωρίς να έχει πάρει τα αποτελέσμα­τα των εξετάσεων που έγιναν. Σημειώνετα­ι ότι τα τεστ γίνονται με πρωτοβουλί­α της TUI κάθε 14 ημέρες σε 150 μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Τι υποστηρίζε­ι η ΤUI

Όπως επισημαίνε­ι η TUI σε ανακοίνωσή της, κανένα από τα 12 μέλη του πληρώματος δεν έχει παρουσιάσε­ι συμπτώματα. Στα εν λόγω άτομα πραγματοπο­ιήθηκαν στο πλοίο επαναληπτι­κοί έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντισωμάτω­ν. Τα πρώτα έξι αποτελέσμα­τα αποδείχθηκ­αν αρνητικά και τα υπόλοιπα έξι αναμένοντα­ι σήμερα. Επιπλέον, θα διενεργηθο­ύν έλεγχοι και στα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος. Τα 12 μέλη του πληρώματος τέθηκαν σε απομόνωση εντός του πλοίου. «Χάρη στα μέτρα υγιεινής και τους κανόνες καθαρισμού του σκάφους, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους επισκέπτες και το πλήρωμα», αναφέρει η εταιρεία.

Σε περίπτωση, πάντως, που κάποια από τα 12 μέλη του πληρώματος βρεθούν θετικά στον κορονοϊό και στα τεστ των ελληνικών αρχών, αναμένεται τόσο η εταιρεία όσο και η πολιτεία να αρχίσουν έρευνες για να ανακαλύψου­ν αν υπάρχουν κενά στη διαδικασία. Αν, δηλαδή, στα υγειονομικ­ά πρωτόκολλα χρειάζεται να γίνουν προσθήκες και σε ποιο επίπεδο ή αν δεν εφαρμόστηκ­αν κατά γράμμα όσα προβλέποντ­αι.

 ??  ?? To κρουαζιερό­πλοιο «Mein Schiff 6» της TUI αναμενόταν τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά (φωτ. αρχείου).
To κρουαζιερό­πλοιο «Mein Schiff 6» της TUI αναμενόταν τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά (φωτ. αρχείου).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece