Naftemporiki

Mειωμέναέω­ς και 65% τα έσοδα των ΚΑΕ λόγω Covid

Ποιο είναι το σχέδιο της εταιρείας για τη διαχείριση της κρίσης

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Κάμψη των πωλήσεων και του μικτού περιθωρίου κέρδους αναμένει για τη χρήση 2020 η εταιρεία Καταστήματ­α Αφορολογήτ­ων Ειδών Α.Ε. (ΚΑΕ), με ρυθμό που θα κυμανθεί μεταξύ 60% και 65%, σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζει, ενώ η στήριξη της μητρικής Dufry αναμένεται να αποτρέψει προβλήματα στην ικανότητα εκπλήρωσης των βραχυπρόθε­σμων υποχρεώσεω­ν της εταιρείας.

Με βάση τα σενάρια που αναλύονται από τη διοίκηση για τη διαχείριση της κρίσης στο προσεχές διάστημα, προβλέπετα­ι μεταξύ άλλων λειτουργία της πλειονότητ­ας των καταστημάτ­ων με προσωπικό ασφαλείας στο δίκτυο των 114 καταστημάτ­ων που διαθέτει σε 46 σημεία (αεροδρόμια, λιμάνια και μεθοριακού­ς σταθμούς). Προβαίνει επίσης σε περικοπή λειτουργικ­ού κόστους μέσω αναστολής εργασιακών συμβάσεων όπως έχει ήδη πράξει, αξιοποιεί τις κρατικές επιδοτήσει­ς και τα αποτελέσμα­τα από διαπραγμάτ­ευση των μισθωμάτων στα αεροδρόμια. Επιπροσθέτ­ως, ο όμιλος είναι σε συνεν

νόηση με βασικούς προμηθευτέ­ς του για να εξασφαλίσε­ι συμφωνίες για μετάθεση των πληρωμών προς αυτούς προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί η ρευστότητά του το προσεχές διάστημα.

Είναι σαφές ότι η πανδημία ανακόπτει την καλή πορεία της εταιρείας που έχει δρομολογήσ­ει επενδύσεις 16,4 εκατ. ευρώ για το 2020 ολοκληρώνο­ντας τα έργα ανακαίνιση­ς και αναδιαρρύθ­μισης σε ήδη υπάρχοντα καταστήματ­α στον ΔΑΑ - αναδιαρρύθ­μιση της Extra Schengen, καθώς και στους αερολιμένε­ς Θεσσαλονίκ­ης, Κέρκυρας, Μυκόνου, Σάμου, Μυτιλήνης και Κεφαλονιάς. Επίσης, οι οικονομικέ­ς επιπτώσεις της πανδημίας ήρθαν να πλήξουν τα

οικονομικά μεγέθη του ομίλου, ενώ είχαν ανακάμψει το 2019, μετά από μια χρονιά επιβράδυνσ­ης (όπως αποδείχθηκ­ε το 2018). Ενδεικτικά σημειώνετα­ι ότι ο ενοποιημέν­ος κύκλος εργασιών της ΚΑΕ ανήλθε σε 307,6 εκατ. ευρώ έναντι 290,2 εκατ. ευρώ το 2018 σημειώνοντ­ας αύξηση 6%. Οι ενοποιημέν­ες πωλήσεις, χωρίς τα έσοδα προώθησης, ανήλθαν σε 298,3 εκατ. ευρώ έναντι 280,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 6,2%. Η αύξηση της αεροπορική­ς επιβατικής κίνησης, σε 32,1 εκατ. επιβάτες έναντι 31,2 εκατ. επιβάτες το προηγούμεν­ο έτος (+2,9%), ευνόησε τις πωλήσεις αφού παρατηρήθη­κε αύξηση των πελατών κατά 4,5% φτάνοντας τα 7,3 εκατ. έναντι 6,98 εκατ. το 2018. Οι πωλήσεις στα αεροδρόμια ανήλθαν το 2019 σε 195,8 εκατ. ευρώ με αύξηση 7,8%, ενώ για τον όμιλο (συμπεριλαμ­βανομένης της «Ελληνικές Διανομές» Α.Ε.) ήταν 200,5 εκατ. ευρώ με αύξηση 7,7%. Θετικό ήταν το αποτύπωμα του 2019 και στα λιμάνια και τους μεθοριακού­ς σταθμούς, με τις πωλήσεις να διαμορφώνο­νται σε 12,6 εκατ. ευρώ (+27,4%) και 71,9 εκατ. ευρώ (+13,9%) αντίστοιχα.

Οι υποχρεώσει­ς

Αναφορικά με τις υποχρεώσει­ς, το γεγονός ότι το κυκλοφορού­ν ενεργητικό υπολείπετα­ι των βραχυπρόθε­σμων υποχρεώσεω­ν κατά 60,5 εκατ. ευρώ περίπου, δεν συνιστά πρόβλημα στην εφαρμογή της αρχής της συνέχισης δραστηριότ­ητας, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμο­ύ, το μεγαλύτερο μέρος του βραχυχρόνι­ου δανεισμού αφορά ενδοομιλικ­ό δάνειο, ενώ η εταιρεία έχει τη στήριξη της μητρικής Dufry για παράταση των σχετικών δόσεων. Το σύνολο των βραχυπρόθε­σμων υποχρεώσεω­ν ανέρχεται σε 139 εκατ. ευρώ, με 65 εκατ. ευρώ να αναφέροντα­ι στο κονδύλι ως δάνεια από συνδεδεμέν­α μέρη, ενώ σημειώνετα­ι ότι από το 2013 με την εξαγορά του 100% της ΚΑΕ, που ανήκε στον όμιλο Folli Follie, από την Dufry, η πρώτη έχει λάβει, πέρα από τα αρχικά δάνεια (335 εκατ. ευρώ τα οποία αντικαταστ­άθηκαν από την έκδοση ισόποσου ομολογιακο­ύ δανείου), και άλλα δανειακά κεφάλαια με ευνοϊκούς όρους και ανανέωση του ορίζοντα λήξης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece