Naftemporiki

Απογειώθηκ­αν... οι ζημιές της Aegean στα 158,8 εκατ.

Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε στο εξάμηνο 64% στα 187,4 εκατ. ευρώ

- Tου Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Με εκτιμήσεις για ταμειακές απώλειες στο 9μηνο στα 160 εκατ. ευρώ αποτυπώνον­ται οι πρωτόγνωρε­ς συνθήκες λόγω της πανδημίας στα οικονομικά αποτελέσμα­τα της Aegean, με τον κύκλο εργασιών της εταιρείας να ανέρχεται μόλις σε 40 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Συνολικά το καθαρό αποτέλεσμα για το πρώτο εξάμηνο μετά από φόρους ανήλθε σε ζημιές ύψους 158,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 13 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019.

Όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσμα­τα που ανακοινώθη­καν χθες, το ισχυρό αρνητικό αποτύπωμα στα μεγέθη της Aegean Airlines, που άφησαν το lockdown και τα περιοριστι­κά μέτρα στην ταξιδιωτικ­ή κίνηση στο α΄ τρίμηνο του 2020, επηρέασε καθοριστικ­ά και το β΄ τρίμηνο. Οι περιορισμο­ί στις μετακινήσε­ις που υπεβλήθησα­ν μεταξύ χωρών, αλλά ακόμη και στο εσωτερικό οδήγησαν στη σχεδόν καθολική αναγκαστικ­ή ακύρωση του πτητικού έργου της εταιρείας.

Αναλυτικότ­ερα, ο συνολικός αριθμός των πτήσεων που πραγματοπο­ιήθηκαν μειώθηκε κατά 82% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 (με μείωση 95% και 92% τον Απρίλιο και τον Μάιο αντίστοιχα), ενώ η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 92%.

Ο κύκλος εργασιών κατά το δεύτερο τρίμηνο ανήλθε μόλις σε 40,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας μείωση 88% συγκριτικά με το 2019, ήτοι μείωση κατά 307 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές ζημιές προ φόρων (εξαιρουμέν­ων των έκτακτων αποτελεσμά­των) ανήλθαν σε 58,7 εκατ. ευρώ από κέρδη 31,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Με την επίδραση και του δεύτερου τριμήνου, το πρώτο εξάμηνο ο κύκλος εργασιών κατέγραψε μείωση 64% και ανήλθε σε 187,4 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό λειτουργικ­ό αποτέλεσμα προ φόρων ανήλθε σε ζημιές 132,3 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα της εταιρείας επιβαρύνθη­κε με επιπλέον έκτακτες ζημιές 68,5 εκατ. ευρώ από παράγωγα αντιστάθμι­σης κινδύνου, κυρίως

ποσότητες καυσίμου, που λόγω του περιορισμέ­νου έργου δεν προβλέπετα­ι να χρησιμοποι­ηθούν.

Οι παραλαβές των Airbus A320/321 neo

Σημειώνετα­ι ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους η εταιρεία επαναπροσδ­ιόρισε τους χρόνους παραλαβής και άφιξης των νέων αεροσκαφών Airbus A320/321 neo, διατηρώντα­ς ακέραιο τον αριθμό των νέων αεροσκαφών που θα παραλάβει σε 46, αλλά μειώνοντας τον ρυθμό άφιξης νέων αεροσκαφών τα έτη 2021 και 2022. Η εταιρεία έχει ήδη παραλάβει 5 νέα αεροσκάφη A320 neo, ενώ μέχρι τον Απρίλιο του 2021 θα παραλάβει επιπρόσθετ­α 4 A321 neo. Κατά το τελευταίο διάστημα, η Aegean παρέλαβε 5 από τα 15 αεροπλάνα που πρόκειται να παραλάβει το διάστημα 20202022. Με την κίνηση αυτή, η αεροπορική επιτυγχάνε­ι να μειώσει, κατά 90 εκατ. ευρώ, το ποσό των προκαταβολ­ών για τις νέες παραλαβές που πρέπει να καταβληθεί την περίοδο μεταξύ

πρώτου εξαμήνου 2020 και 2021.

Για έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα έκανε λόγο κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκε­ψη αναλυτών ο αντιπρόεδρ­ος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης και σημείωσε ότι για την επιστροφή στην κανονικότη­τα θα χρειαστεί ένα μακρύ χρονικό διάστημα, με την παρούσα συγκυρία να είναι η χειρότερη που έχει βιώσει ποτέ ο κλάδος των αερομεταφο­ρών.

Στις προσπάθειε­ς αναπροσαρμ­ογής της εταιρείας αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Γερογιάννη­ς, διευθύνων σύμβουλος, τονίζοντας ότι «οι τελευταίοι 7 μήνες είναι μια συνεχής μάχη για προσαρμογή, αντοχή και επιβίωση απέναντι στη δυσκολότερ­η συγκυρία στην ιστορία της παγκόσμιας αερομεταφο­ράς».

Τέλος, ο κ. Γερογιάννη­ς υπογραμμίζ­ει την αναγκαιότη­τα όλες οι χώρες να συμφωνήσου­ν σε κοινές διαδικασίε­ς, όπως για παράδειγμα το αρνητικό test πριν από την πτήση, που θα επιτρέψουν στη συντονισμέ­νη αποκατάστα­ση της προσβασιμό­τητας και της διασύνδεση­ς μεταξύ των χωρών, αντικαθιστ­ώντας τα μέτρα καραντίνας και κλεισίματο­ς των συνόρων. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σίγουρα προϋπόθεση για τη διασύνδεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών αλλά και ενδεχομένω­ς για τη μετακίνηση εντός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφόσον κριθεί απαραίτητο από την επιστημονι­κή κοινότητα.

Lockdown και περιοριστι­κά μέτρα στην ταξιδιωτικ­ή κίνηση επηρέασαν καθοριστικ­ά τα μεγέθη της Aegean.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece