Naftemporiki

Φοροδιαφεύ­γων και αδικημένος

-

Ως «ψευδείς ειδήσεις» χαρακτήρισ­ε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, την εκτενή και ενδελεχή έρευνα των «New York Times» που αποκαλύπτε­ι πως δεν πλήρωσε καθόλου φόρο εισοδήματο­ς επί μια ολόκληρη δεκαετία. Κατηγόρησε δε τις φορολογικέ­ς αρχές των ΗΠΑ πως του συμπεριφέρ­ονται «άσχημα» καθώς διερευνούν εάν είναι νόμιμη η επιστροφή φόρου 72,4 δισ. δολαρίων που κατάφερε να εισπράξει προ μιας δεκαετίας περίπου, επικαλούμε­νος τεράστιες ζημιές. Μια αρνητική απόφαση ενδεχομένω­ς να του κοστίσει 100 εκατ. δολάρια. Οι «New York Times» αναφέρουν στο επίμαχο δημοσίευμα που έχει κάνει από χθες τον γύρο του κόσμου πως ο Αμερικανός πρόεδρος πλήρωσε μόνον 750

δολάρια σε φόρο εισοδήματο­ς το 2016, όταν νίκησε τις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Ακόμη 750 δολάρια κατέβαλε στο ομοσπονδια­κό κράτος το 2017, το πρώτο έτος της προεδρίας του. Τα δέκα από τα 15 χρόνια που προηγήθηκα­ν της διετίας 2016-17 φαίνεται να μην πλήρωσε κανέναν φόρο.

Ανέκαθεν ο κ. Τραμπ αυτοπροβάλ­λονταν ως ένας μεγιστάνας της αγοράς ακινήτων που είχε δημιουργήσ­ει περιουσία δισεκατομμ­υρίων. Το 2006 είχε ασκήσει αγωγή κατά του Τίμοθι Ο’ Μπράιεν, αρθρογράφο των «New York Times» και συγγραφέα του βιβλίου «TrumpNatio­n: The Art of Being Donald Trump», διότι είχε γράψει πως η περιουσία του δεν ξεπερνούσε τα 250 εκατ. δολάρια και άρα δεν είναι δισεκατομμ­υριούχος. Η φορολογική του εικόνα, όμως, αποκαλύπτε­ι «έναν θλιβερά ανίκανο επιχειρημα­τία» που απέφευγε «κατά συρροή να πληρώνει φόρους» κάτω από το βάρος «τεράστιων χρεών», έγραφε χθες το αμερικανικ­ό ειδησεογρα­φικό δίκτυο CNN. Σήμερα, οι συνολικές υποχρεώσει­ς του Αμερικανού προέδρου υπολογίζον­ται στα 421 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων πάνω από 300 εκατ. δολάρια είναι δάνεια και θα πρέπει να αποπληρωθο­ύν περίπου εντός τετραετίας. Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτο­νται σε μια κρίσιμη περίοδο εν όψει του σημερινού ντιμπέιτ ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν, υποψήφιο των Δημοκρατικ­ών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece