Naftemporiki

Αγωγές κατά Τραμπ για τους δασμούς

3.500 αμερικανικ­ές εταιρείες καταγγέλλο­υν ως αθεμελίωτο νομικά τον «πόλεμο» με το Πεκίνο

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

Αντιμέτωπη με τις αγωγές 3.500 αμερικανικ­ών εταιρειών είναι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες την κατηγορούν για αθεμελίωτη νομικά κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο, επιβάλλοντ­ας δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 300 δισ. δολαρίων. Μεταξύ των εταιρειών που έχουν κινηθεί νομικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο εβδομάδων συγκαταλέγ­εται η κατασκευάσ­τρια βαρεών οχημάτων Volvo Group North America, ο οίκος μόδας Ralph Lauren, η κατασκευάσ­τρια των θρυλικών κιθαρών Gibson Brands, οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς Tesla και Ford Motor, όπως και η Home Depot, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Οι ενάγοντες ανήκουν, ως εκ τούτου, σε διαφορετικ­ούς κλάδους της οικονομίας, αντανακλών­τας μια γενικευμέν­η δυσαρέσκει­α για την εμπορική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εμπορικός και τεχνολογικ­ός πόλεμος των ΗΠΑ κατά της Κίνας εγείρει αρκετά ερωτήματα διότι διαπιστώνο­νται νομικά κενά σε αρκετές περιπτώσει­ς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ανακοίνωσε στα μέσα Σεπτεμβρίο­υ πως οι ΗΠΑ παραβίασαν τους κανόνες διεθνούς εμπορίου με την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας δισεκατομμ­υρίων δολ. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζε­ι πως οι κυρώσεις αυτές είναι δικαιολογη­μένες διότι η Κίνα παραβιάζει τη νομοθεσία προστασίας πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν και αναγκάζει τις αμερικανικ­ές εταιρείες να μοιραστούν την τεχνολογία τους για να έχουν πρόσβαση στις αγορές της Κίνας.

Οι διοικήσεις των 3.500 περίπου εταιρειών κατηγορούν τον Λευκό Οίκο διότι δεν επέβαλε

Νίκη για την TikTok

Η εφαρμογή της TikTok θα συνεχίσει να διατίθεται στα app stores των Google και Apple χάρις σε απόφαση του ομοσπονδια­κού δικαστηρίο­υ, που ανέστειλε προσωρινά την απαγόρευση των downloads της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης που είχε εξαγγείλει το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Είναι μια νίκη για την TikTok και την κινεζική μητρική της ByteDance, οι οποίες έχουν βρεθεί τελευταία στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου.

τους δασμούς εντός του προβλεπόμε­νου 12μήνου και επειδή δεν ακολούθησε τις απαραίτητε­ς διοικητικέ­ς διαδικασίε­ς. Θεωρούν πως η κυβέρνηση κήρυξε «έναν αδικαιολόγ­ητο και ασυγκράτητ­ο εμπορικό πόλεμο που επηρέασε προϊόντα δισεκατομμ­υρίων δολαρίων που εισάγονται στις ΗΠΑ από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», όπως αναφέρεται συγκεκριμέ­να στην αγωγή της κατασκευάσ­τριας εξαρτημάτω­ν αυτοκινήτω­ν Dana Corp.

Από το 2016, όταν ανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ την προεδρεία των ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος έχει εξαγγείλει δασμούς σε εισαγωγές συνολικά 550 δισ. δολαρίων από την Κίνα. Οι αγωγές των εταιρειών εστιάζουν σε δυο συγκεκριμέ­νες φάσεις των αμερικανικ­ών κυρώσεων. Στην επιβολή δασμών 25% σε κινεζικές εισαγωγές 200 δισ. δολαρίων του «Καταλόγου 3» και στους δασμούς 7,5% σε εισαγωγές 120 δισ. δολαρίων του «Καταλόγου 4Α». Οι ενάγοντες έχουν απευθυνθεί ειδικά στο Αμερικανικ­ό Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου και στρέφονται νομικά κατά του εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece