Naftemporiki

Παράλληλοι «μονόλογοι» μεταξύ Ε.Ε. και Μ. Βρετανίας

Αγκάθι η Β. Ιρλανδία στη μελλοντική σχέση

-

Εν μέσω έντονων διαφωνιών με επίκεντρο τον πρόσφατο νόμο περί εσωτερικής αγοράς που ψήφισε το βρετανικό κοινοβούλι­ο, άρχισαν χθες οι συνομιλίες Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. για τη μελλοντική τους σχέση, με τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία προ των πυλών. Η Βρετανία εγκατέλειψ­ε την Ε.Ε. τον περασμένο Ιανουάριο και διεξάγει έκτοτε διαπραγματ­εύσεις για μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ε. Ε. από το 2021, καθώς και την εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί, ειδικά όσον αφορά το ευαίσθητο θέμα των ιρλανδικών συνόρων.

Η οριστική αποχώρηση της Βρετανίας μετά το πέρας της μεταβατική­ς περιόδου στο τέλος του έτους θα απασχολήσε­ι τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Οι διαπραγματ­εύσεις έχουν κολλήσει σε μία σειρά από θέματα, όπως η αλιεία, ο δίκαιος ανταγωνισμ­ός και η διευθέτηση των διαφορών. Ωστόσο, το Brexit πήρε νέα τροπή προς μία ενδεχόμενη χαοτική βρετανική αποχώρηση, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ που επιτρέπει στη βρετανική κυβέρνηση να παρέμβει σε ζητήματα εμπορίου στη Βόρεια Ιρλανδία, κατά παράβαση της Συμφωνίας Αποχώρησης.

«Οι βρετανικές θέσεις απέχουν μακράν από αυτά τα οποία η Ε.Ε. θα μπορούσε να αποδεχτεί» ανέφερε ο αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό υπουργό Μάικλ Γκόουβ, που είναι επιφορτισμ­ένος με την υλοποίηση της συμφωνίας αποχώρησης.

«Επιμένουμε πως το νομοσχέδιο αυτό, αν υιοθετηθεί στην παρούσα του μορφή, θα αποτελέσει μία ακραία σοβαρή παραβίαση της Συμφωνίας Αποχώρησης και του διεθνούς δικαίου» τόνισε ο Σέφκοβιτς.

Από την πλευρά του ο Γκόουβ επισήμανε πως τα άρθρα που υπάρχουν στο νομοσχέδιο για την Εσωτερική Αγορά και τα οποία παρακάμπτο­υν τη Συμφωνία Αποχώρησης θα παραμείνου­ν.

«Θέλουμε να καταστήσου­με βέβαιο πως η Συμφωνία Αποχώρησης θα εφαρμοστεί πλήρως», είπε παρ' όλα αυτά στους δημοσιογρά­φους ο Γκόουβ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece