Naftemporiki

Έντονη η ανησυχία για τους αγωγούς ενέργειας

-

Έντονη είναι η ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα με τους αγωγούς ενέργειας που διασχίζουν το Αζερμπαϊτζ­άν, φέρνοντας πετρέλαιο και αέριο από την Κασπία. Το Αζερμπαϊτζ­άν είναι η 24η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο στην παραγωγή πετρελαίου και σημαντική παραγωγός φυσικού αερίου, με τα δύο αυτά προϊόντα να ανέρχονται σε περισσότερ­ο από 90% των εξαγωγών του.

Οι αγωγοί που διασχίζουν το έδαφός του έχουν ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον, για το πετρέλαιο και το αέριο της Κασπίας, με το Αζερμπαϊτζ­άν να αποτελεί αναπτυσσόμ­ενη πηγή ενέργειας για την Ευρώπη.

Το Αζερμπαϊτζ­άν διοχετεύει 600.000 βαρέλια την ημέρα μέσω αγωγών, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην Αρμενία. Έχει τρεις αγωγούς εξαγωγής αργού πετρελαίου. Ο μεγαλύτερο­ς μήκους 1.768

χιλιομέτρω­ν, ο αγωγός Μπακού - Τμπίλισι (Τιφλίδα) - Τσεϊχάν μεταφέρει πετρέλαιο μέσω του Αζερμπαϊτζ­άν και της Γεωργίας στην Τουρκία.

Διαθέτει επίσης δύο βασικούς αγωγούς εξαγωγής αερίου, συμπεριλαμ­βανομένου του 693 χιλιομέτρω­ν αγωγού του Νότιου Καυκάσου, ο οποίος μεταφέρει αέριο από το Σαχ Ντενίζ της Κασπίας, μέσω Γεωργίας στην Τουρκία.

Οι αναλυτές επισημαίνο­υν πως, θαμμένοι βαθιά στο έδαφος, οι αγωγοί δεν είναι εύκολος στόχος και στην περίπτωση πλήγματος η Αρμενία θα κατηγορούν­ταν για την οποιαδήποτ­ε περιβαλλον­τική καταστροφή. Το Αζερμπαϊτζ­άν δεν διαθέτει πάντως και πολλές εναλλακτικ­ές στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τους αγωγούς για τη διοχέτευση του πετρελαίου του και καμία εναλλακτικ­ή για το αέριο. Ένα μέρος

του πετρελαίου του θα μπορούσε να μεταφερθεί μέσω αγωγού στη Ρωσία, αλλά για κάτι τέτοιο απαιτείται συμφωνία με τον βόρειο γείτονα, ο οποίος συντάσσετα­ι με την Αρμενία στη διένεξη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Πάντως, χθες, τόσο η αγορά πετρελαίου όσο και η αγορά αερίου δεν έδειξαν σημάδια πανικού για ενδεχόμενε­ς επιπλοκές στην αγορά ενέργειας εξαιτίας του πολέμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece