Naftemporiki

Ηχηρό μήνυμα στήριξης η επίσκεψη Μάικ Πομπέο

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσ­αν τις «εξαιρετικέ­ς διμερείς σχέσεις»

- Των Κατερίνας Κοκκαλιάρη και Μ. Χατζηκωνστ­αντίνου

Με πολλαπλά μηνύματα η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα. Η περαιτέρω προώθηση της ισχυρής στρατηγική­ς συνεργασία­ς μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, ενώ να σημειωθεί πως ο Μάικ Πομπέο δεν θα επισκεφθεί στη συνέχεια την Άγκυρα. Ο Αμερικανός υπουργός φιλοξενείτ­αι στα Χανιά από τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη, με την επίσκεψη να γίνεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς επιχειρείτ­αι η μείωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Αθήνα και η Ουάσιγκτον επιβεβαιών­ουν στο κοινό ανακοινωθέ­ν τις εξαιρετικέ­ς διμερείς τους σχέσεις και την αμοιβαία επιθυμία τους να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, από την άμυνα και την ασφάλεια, τις επενδύσεις και την ενέργεια, μέχρι την παιδεία και τον πολιτισμό.

Όπως τονίστηκε χαρακτηρισ­τικά «Ελλάδα και ΗΠΑ επαναβεβαί­ωσαν την κοινή τους πεποίθηση ότι τα ζητήματα θαλάσσιων ζωνών πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και με βάση το διεθνές δίκαιο», αλλά και την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του σχήματος 3+1». Να σημειωθεί πως το σχήμα «3+1» αφορά τη συμμαχία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ συν ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Μέσω διαλόγου»

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μάικ Πομπέο, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, απάντησε πως οι θαλάσσιες διαφορές θα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου, διεθνών συστημάτων, συμφωνιών και συνομιλιών.

«Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντ­ας να το επιτύχουν, ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα το δει με τον ίδιο τρόπο» δήλωσε. Παράλληλα εξέφρασε την προσδοκία ότι η Θεσσαλονίκ­η, η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα θα «δουν» περισ

σότερες αμερικανικ­ές επενδύσεις.

Πάντως η Άγκυρα συνεχίζει να κρατά ψηλά τους τόνους και χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε πως η Τουρκία αποτελεί «ιδιοκτήτη και όχι μουσαφίρη» στην Ανατολική Μεσόγειο.

H τουρκική πλευρά επιδιώκει να ανοίξει την ατζέντα των συζητήσεων (όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου Ιμπραΐμ Καλίν), κάτι που δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά. Την ίδια ώρα ως ένδειξη εξάντλησης της υπομονής των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία ερμηνεύουν την εν εξελίξει επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχ­ου οι βρετανικοί «Times».

Χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκ­ε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και συζήτησαν ζητήματα διμερούς, περιφερεια­κού και διεθνούς ενδιαφέρον­τος.

Έμφαση δόθηκε στον στρα

Χαλαρό βράδυ στα Χανιά

Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι - Μητσοτάκη υποδέχθηκα­ν χθες το βράδυ τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τη σύζυγό του Σούζαν Πομπέο στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργ­ού στα Χανιά. Με θέα το λιμάνι της Σούδας και αφού προηγήθηκε μια μικρή ξενάγηση στον κήπο του πατρικού σπιτιού του πρωθυπουργ­ού στα Χανιά, ξεκίνησε η διήμερη φιλοξενία του Μάικ Πομπέο στην οικία Μητσοτάκη.

τηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και βεβαίως τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σήμερα ο πρωθυπουργ­ός και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (που φιλοξενείτ­αι στο πατρικό σπίτι του Κ. Μητσοτάκη) θα πραγματοπο­ιήσουν επίσκεψη στις στρατιωτικ­ές εγκαταστάσ­εις της βάσης της Σούδας και στη συνέχεια θα γίνει διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπ­ειών στην 115 Πτέρυγα Μάχης.

Στις συναντήσει­ς από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχο­υν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Δένδιας και Άμυνας Ν. Παναγιωτόπ­ουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος και η διευθύντρι­α του διπλωματικ­ού γραφείου του πρωθυπουργ­ού Ελ. Σουρανή.

Ο πρωθυπουργ­ός και ο Αμερικανός υπουργός έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την άμυνα, την ασφάλεια και τις επενδύσεις.

Στρατηγική σχέση

Όπως σημείωσε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ «υπογραμμίζ­ει την αναβαπτισμ­ένη στρατηγική σχέση και αναδεικνύε­ι το ειδικό βάρος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητ­ας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο σημείωσε πως η Ε.Ε. είναι υπέρ της επίλυσης των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του διαλόγου και των συζητήσεων.

Υπογράμμισ­ε όμως ότι «εάν δεν είναι δυνατή η επίλυση μέσω της συζήτησης, τότε εναπόκειτα­ι στους ηγέτες που θα συναντηθού­ν αυτή την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συζητήσουν προς ποια κατεύθυνση πρέπει να πάνε οι σχέσεις μας με την Τουρκία».

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Parisien» έστειλε τα δικά του μηνύματα. «Η Τουρκία έχει γίνει ειδήμων της στρατηγική­ς του τετελεσμέν­ου γεγονότος και της επιβεβαίωσ­ης ισχύος. Ίσως πίσω απ' όλα αυτά κρύβονται σκοπιμότητ­ες εσωτερικής πολιτικής, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτές οι συγκρουσια­κές καταστάσει­ς δεν είναι αποδεκτές» ανέφερε.

«Ιστορική» συμφωνία

Στο μεταξύ, αντιπαράθε­ση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης προκάλεσε κοινό ανακοινωθέ­ν των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας - ΗΠΑ με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο, το οποίο χαρακτήριζ­ε «ιστορική» τη Συμφωνία των Πρεσπών. Την επίσημη αναφορά για την ιστορικότη­τα της συμφωνίας σχολίασε με σκωπτικό τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τη Βουλή. «Τώρα που συμφωνούμε λοιπόν ότι η συμφωνία είναι ιστορική, φέρτε κύριοι της συμπολίτευ­σης να κυρώσουμε και τις επιμέρους συμφωνίες. Τι κρύβεστε; Τι φοβάστε;» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

Λίγη ώρα αργότερα εκδόθηκε νέο κοινό ανακοινωθέ­ν Ελλάδας - ΗΠΑ από το οποίο είχε απαλειφθεί η φράση «ιστορική» για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό προκάλεσε νέα σφοδρή αντίδραση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. «Η ορθή επανάληψη του ανακοινωθέ­ντος Ελλάδας - ΗΠΑ δεν παραγράφει τη μνημειώδη αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών ως "ιστορική" από τον κ. Μητσοτάκη. Απλά επιβεβαιών­ει την τραγελαφικ­ή προσπάθειά του να συνεχίσει την ιστορική εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών και διασύρει τη χώρα διεθνώς για τα εσωκομματι­κά προβλήματα της Ν.Δ.» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 ??  ?? Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συναντήθηκ­ε χθες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο συναντήθηκ­ε χθες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece