Naftemporiki

Το ράλι «φρέναρε» το δολάριο

Η ανάκαμψη των μετοχών άσκησε πιέσεις στο αμερικανικ­ό νόμισμα

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Υπαναχώρησ­ε από το αρχικό υψηλό διμήνου το δολάριο έναντι καλαθιού με τα βασικότερα νομίσματα του πλανήτη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς στην αγορά συναλλάγμα­τος, καθώς οι μετοχές επιδόθηκαν σε ράλι ύστερα από τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες απωλειών εν όψει μίας εβδομάδας γεμάτης από μακροοικον­ομικά στατιστικά στοιχεία και πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Η ανάκαμψη των αμερικανικ­ών μετοχών συγκράτησε την άνοδο του δολαρίου, το οποίο θεωρείται ασφαλές καταφύγιο. Ωστόσο, οι ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της οικονομίας έχει χάσει την κεκτημένη της ταχύτητα, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητ­α εν όψει των αμερικανικ­ών εκλογών, κράτησαν τους επενδυτές στην άμυνα. Αναλυτές επικαλέστη­καν την παράλληλη κίνηση μετοχών και δολαρίου, κάτι που συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε στο 94,155, με πτώση 0,31%, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση σε διάρκεια τριών εβδομάδων. Υπενθυμίζε­ται ότι ο δείκτης άγγιξε υψηλό διμήνου στο 94,745 την προηγούμεν­η εβδομάδα, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α άνοδο από τις αρχές Απριλίου. Έναντι του γιεν, το δολάριο παρέμεινε υπό πίεση, στα 105,45 γιεν.

Ωστόσο, παρά τη χθεσινή πτώση, η κίνηση των προθεσμιακ­ών συμβολαίων στην αγορά συναλλάγμα­τος υποδηλώνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι το δολάριο έχει περιθώριο να ενισχυθεί περαιτέρω. Βεβαίως, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στο σημερινό πρώτο ντιμπέιτ στις ΗΠΑ εν όψει των εκλογών εν μέσω ανησυχιών ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει χάσει έδαφος, καθώς πολλά από τα μέτρα στήριξης φθάνουν στο τέλος τους, με αποτέλεσμα να αναμένεται πτώση της καταναλωτι­κής ζήτησης. Σημαντικά για την πορεία της αμερικανικ­ής οικονομίας είναι και τα στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώνο­νται την Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή η στερλίνα ενισχύθηκε 0,90% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία στο 1,2849, εν μέσω προσδοκιών ότι η Βρετανία θα μπορούσε να επιτύχει τελικά μία εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. έως τον Οκτώβριο, καθώς οι δύο πλευρές αρχίζουν νέο γύρο διαπραγματ­εύσεων. Προς στιγμή, μάλιστα, τα κέρδη της στερλίνας είχαν ξεπεράσει το 1%. Τη στερλίνα στήριξε και η άποψη του υποδιοικητ­ή της Τράπεζας της Αγγλίας Ντέιβ Ράμσντεν ότι το «κατώτατο σημείο» για το βασικό επιτόκιο θα είναι το 0,1%.

Το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα ενισχύθηκε αντίστοιχα 0,31% έναντι του δολαρίου, στο 1,1666, αφού όμως την περασμένη Παρασκευή είχε διολισθήσε­ι σε χαμηλό δύο μηνών, στο 1,1612. Σύμφωνα, ωστόσο, με την εταιρεία Ebury, η οποία δραστηριοπ­οιείται στον χώρο του fintech με έδρα το Λονδίνο, το υπερβολικό κερδοσκοπι­κό σορτάρισμα στο ευρώ δεν έχει ξεκαθαρίσε­ι ακόμη. Κι ενώ παραμένει θετική μεσοπρόθεσ­μα για το ευρώ, δεν θα εκπλαγεί εάν το δει να πιέζεται αυτήν την εβδομάδα.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 29ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ­Υ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece