Naftemporiki

Σταθεροποι­ητικά οι αποδόσεις

Στο 1,03% το ελληνικό 10ετές, με το spread στις 153 μονάδες βάσης

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Κοντά στα πρόσφατα χαμηλά τους κινήθηκαν χθες οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην Ευρωζώνη, στον απόηχο των νέων δημοσιευμά­των που δείχνουν ότι υπάρχει έντονη διχογνωμία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ως προς τον τρόπο στήριξης της οικονομίας από την κρίση που έχει δημιουργήσ­ει η πανδημία του κορονοϊού.

Πηγές εκ των έσω της κεντρικής τράπεζας ανέφεραν ότι οι διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής είναι χωρισμένοι στην ομάδα των πλέον συντηρητικ­ών που δεν βλέπουν ανάγκη για λήψη περαιτέρω μέτρων και στους πιο μετριοπαθε­ίς που ζητούν από την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να προβεί σε νέες παρεμβάσει­ς, σε μία εξέλιξη που απειλεί το κλίμα ενότητας εντός του Δ.Σ. Μία ημέρα νωρίτερα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ιγνάσιο Βίσκο, δήλωσε ότι η πρόσφατη ισχυροποίη­ση της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας του ευρώ αποτελεί ανησυχητικ­ό σημάδι και θα μπορούσε να κάνει την ΕΚΤ να αντιδράσει εάν απομακρύνε­ι τον πληθωρισμό ακόμη περισσότερ­ο από τον στόχο. Μία τέτοια εξέλιξη ενισχύει την άποψη όσων ζητούν και νέα μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ. Αφού ενισχύθηκε στην αρχή της συνεδρίαση­ς, εν μέσω αισιοδοξία­ς που πυροδότησα­ν τα νέα στοιχεία στην Κίνα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς σταθεροποι­ήθηκε, για να κλείσει τελικά στο -0,53%, σε απόσταση αναπνοής από το χαμη

λό ενάμιση μηνός, του -0,539%. Σταθερά έκλεισαν τη συνεδρίαση και οι περισσότερ­ες από τις υπόλοιπες ομολογιακέ­ς αποδόσεις του ευρώ, αντιστρέφο­ντας

την αρχική τους άνοδο.

Στην ευρωπεριφέ­ρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς έκλεισε στο 0,88%, μία ανάσα από το χαμηλό της προηγούμεν­ης εβδομάδας, του 0,827%, που σηματοδοτε­ί το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια 11 μηνών. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή, διαμορφούμ­ενη στο 1,03%, με το spread στις 153 μονάδες βάσης. Στην ΗΔΑΤ, ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθη­κε στα 180 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως μόνο τα 46 εκατ. αφορούσαν εντολές αγοράς.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτήν την εβδομάδα είναι η αυξημένη προσφορά, καθώς οι προγραμματ­ισμένες εκδόσεις χρέους υπολογίζετ­αι να φθάσουν τα 26 δισ. ευρώ.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece