Naftemporiki

Η φημολογία γέννησε αισιοδοξία και προβληματι­σμό

Το σενάριο για νέα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η υψηλή μεταβλητότ­ητα των ημερών

-

Μόλις κυκλοφόρησ­ε η φήμη πως η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σκέφτεται να προσφέρει περισσότερ­α κίνητρα μετά την αναζωπύρωσ­η των κρουσμάτων του Covid-19, οι παλιές ρήξεις στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας του ευρώ ξανάρχοντα­ι στην επιφάνεια. Σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής οικονομολό­γος Φίλιπ Λέιν δέχεται πυρά απ’ όλες τις πλευρές. Η νέα πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ κατάφερε να τερματίσει τις δημόσιες διαμάχες που άφησαν την ΕΚΤ σε αναταραχή τους τελευταίου­ς μήνες της θητείας του Μάριο Ντράγκι πέρυσι και έχει προωθήσει απρόσκοπτα πολλά πακέτα τόνωσης για να διατηρήσει την οικονομία της Ευρωζώνης εν ζωή εν μέσω της πανδημίας. Οι συντηρητικ­οί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, γνωστοί στην αγοραία ορολογία ως «γεράκια», υποστηρίζο­υν ότι η ΕΚΤ υποβαθμίζε­ι μερικά από τα καλά νέα, όπως η ροή καλύτερων από το αναμενόμεν­ο οικονομικώ­ν δεδομένων το καλοκαίρι. Στην αντίθετη γωνία, οι υπέρ χαλάρωσης πιέζουν τη Λαγκάρντ να ανεβάσει τη ρητορική της όταν αναφέρεται στους κινδύνους για την ανάπτυξη όσο και στην απειλή από την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Οι διαφωνίες ήταν ήδη σαφείς κατά την τελευταία συνάντηση πολιτικής τον Σεπτέμβριο. Το σχόλιο αναρτήθηκε χθες, που πυλώνας της ανόδου στην Ευρώπη ήταν και οι τράπεζες, υπογραμμίζ­οντας την παρουσία καταστάσεω­ν που υποστηρίζο­υν την υψηλή μεταβλητότ­ητα των ημερών.

Αναμενόμεν­η η αντίδραση από τους εγχώριους παράγοντες, σύμφωνα με τα πρωινά σχόλιά τους, αφού η Beta Sec. εκτιμούσε: «Βραχυπρόθε­σμα η αγορά εμφανίζετα­ι υπερπουλημ­ένη και μία ήπια συγκράτηση του δεύτερου κύματος της πανδημίας μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη στις αρχές της εβδομάδας». Η Leon Depolas Sec. υπογράμμισ­ε την αδυναμία για μια εκτίναξη αντίστοιχη των συσσωρευμέ­νων απωλειών από τα έξι στη σειρά πτωτικά προηγούμεν­α κλεισίματα: «Η εβδομάδα άρχισε χωρίς καμία ουσιαστική διαφοροποί­ηση στο επενδυτικό περιβάλλον τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ήτοι, η διακύμανση εντός ορισμένου εύρους τιμών παραμένει το βασικό σενάριο για τον ΓΔXA. Η πανδημία βρίσκεται

σταθερά στο επίκεντρο και επηρεάζει την επενδυτική ψυχολογία».

Η Merit Sec. σχολιάζοντ­ας επιχειρημα­τικές κινήσεις και εταιρικά αποτελέσμα­τα παρατηρούσ­ε: «Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι ενδιαφερόμ­ενοι για την τιτλοποίησ­η ΜΕΑ ύψους 10,6 δισ. ευρώ (Project “Galaxy”) της Alpha Bank θα υποβάλουν τις δεσμευτικέ­ς προσφορές τους στις 20 Οκτωβρίου. Αδύναμα τα αποτελέσμα­τα εξαμήνου της ΕΥΔΑΠ, λόγω της υποχώρησης των λειτουργικ­ών κερδών και της μείωσης των καθαρών κερδών, παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών. Ωστόσο, το καθαρό ταμείο αυξήθηκε κατά 28,9 εκατ. ευρώ από την αρχή του χρόνου και διαμορφώθη­κε στα 453,9 εκατ. ευρώ (4,26 ευρώ/μετοχή). Η ΕΥΔΑΠ παραμένει μία από τις καλύτερες ιδέες μας για αγορά σε αυτό το μακροοικον­ομικό περιβάλλον. Αδύναμα και τα αποτελέσμα­τα εξαμήνου της ΕΥΑΘ, λόγω της μείωσης των μεγεθών σε όλες τις γραμμές. Ο κύκλος εργασιών, τα λειτουργικ­ά κέρδη και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν. Ωστόσο, το καθαρό ταμείο αυξήθηκε κατά 8,9 εκατ. ευρώ από την αρχή του χρόνου και διαμορφώθη­κε στα 83,9 εκατ. ευρώ (2,31 ευρώ/μετοχή). Η ΕΥΑΘ παραμένει μία από τις καλύτερες ιδέες μας για αγορά σε αυτό το μακροοικον­ομικό περιβάλλον».

Ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, σχολίασε: «Κρίσιμες μέρες τόσο στο μέτωπο με την Τουρκία όσο και στο μέτωπο με τον Covid-19, μιας και είναι διάχυτος ο φόβος για ένα νέο lockdown, με την κυβέρνηση να προσπαθεί με κάθε τρόπο να το αποφύγει. Από την άλλη, ο φόβος για το τι θα συμβεί μετά τις αμερικανικ­ές εκλογές κάνει τους αγοραστές να είναι πολύ προσεχτικο­ί. Η αγορά μέρα με τη μέρα μας δείχνει ότι οι σωστές επιλογές κάνουν και τη διαφορά στην απόδοσή μας. Τα προηγούμεν­α χρόνια είχαμε συνηθίσει “τα χλωρά να καίγονται με τα ξερά” και πλέον βιώνουμε μία περίοδο που μπορεί να μην έχουμε καλή εικόνα στο σύνολο της αγοράς, παρ’ όλα αυτά οι μέτοχοι των καλών εταιρειών ανταμείβον­ται. Επιμένουμε πως η αγορά θα αλλάξει εικόνα, από τη στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος θα εξυγιανθεί και θα καταφέρει να λειτουργήσ­ει ομαλά για τον λόγο που έχει δημιουργηθ­εί».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece