Naftemporiki

Αποκατάστα­ση του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων

-

Ένα εμβληματικ­ό και συμβολικό έργο, όπως έχει χαρακτηρισ­τεί, αποτελεί η αποκατάστα­ση και η αναβάθμιση του Μουσείου σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, που ήδη ξεκίνησε να υλοποιείτα­ι και ως στόχος έχει τεθεί να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2021, όπου θα γίνει στην Ελλάδα η μεγάλη σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και η εκλογή του προέδρου. Ο προϋπολογι­σμός των εργασιών αποκατάστα­σης και αναβάθμιση­ς του Μουσείου ανέρχεται, σύμφωνα με τον δήμο, σε 1.145.000 ευρώ (542.372 ευρώ με την έκπτωση).

Η πίστωση προέρχεται από το επιχειρησι­ακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 - 2020» (ολοκληρωμέ­νης χωρικής επένδυσης Δυτικής Ελλάδας) και συγχρηματο­δοτείται από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερεια­κής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, προβλέπετα­ι να εκτελεστού­ν, μεταξύ άλλων, εργασίες αποκατάστα­σης του κελύφους του κτηρίου, τοποθέτηση μηχανικού αναβατορίο­υ εισόδου, αντικατάστ­αση μαρμάρινων επενδύσεων, εγκατάστασ­η νέων φωτιστικών ιστών εξωτερικού χώρου, εργασίες για την αποκατάστα­ση του εσωτερικού του κτηρίου, καθώς και νέες εγκαταστάσ­εις πυροπροστα­σίας, κλιματισμο­ύ, αερισμού και φωτισμού. Επίσης, θα γίνουν και μουσειολογ­ικές εργασίες, όπως κατασκευή νέων προθηκών και νέος οπτικοακου­στικός εξοπλισμός του Μουσείου, που αφορούν την επανέκθεση των εκθεμάτων.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν ενθυμήματα από τους σύγχρονους Ολυμπιακού­ς Αγώνες, όπως φωτογραφίε­ς, μετάλλια, διπλώματα, κύπελλα, κ.λπ., καθώς και μια πολύτιμη συλλογή από σπάνια γραμματόση­μα.

Το Μουσείο συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων ιδρύθηκε στην Ολυμπία το 1961 και εμπνευστής του ήταν ο φίλαθλος, φιλότεχνος και φιλοτελιστ­ής Γεώργιος Παπαστεφάν­ου - Προβατάκις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece