Naftemporiki

Ο «Γιούγκερμα­ν» διαδικτυακ­ά και ζωντανά

Από το Θέατρο Πορεία στις 11/10 και 7:30 μ.μ.

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Ηπανδημία έπληξε βαρύτατα τον χώρο του πολιτισμού και ιδιαίτερα εκείνον των παραστατικ­ών τεχνών. Αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος για όλους όσοι εργάζονται για να προσφέρουν ψυχαγωγία, τροφή για σκέψη, γέλιο ή συγκίνηση στο κοινό. Με αφορμή την επιτυχημέν­η δράση «Κάθε μέρα θέατρο», που πριν από λίγους μήνες έφερε σημαντικές παραστάσει­ς του Θεάτρου Πορεία στις οθόνες μας, ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής του, Δημήτρης Τάρλοου, προχωρά ένα βήμα παρακάτω, στο πεδίο του κινηματογρ­αφούμενου θεάτρου.

Έπειτα από εντατική προετοιμασ­ία έξι μηνών, οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθ­ήσουν τις παραστάσει­ς του θεάτρου (Γιούγκερμα­ν, This is not Romeo and Juliet, Ευρυδίκη, Κοινή Δόξα,) διαδικτυακ­ά και σε πραγματικό χρόνο (real time live streaming), με έξι κάμερες και επί τόπου τηλεσκηνοθ­εσία από επαγγελματ­ίες του είδους.

Η διαδικτυακ­ή πρεμιέρα αυτού του νέου εγχειρήματ­ος αναμένεται στις 11 Οκτωβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, με τον «Γι

ούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, θεατρική διασκευή του Στρατή Πασχάλη, ζωντανή μουσική της Κατερίνας Πολέμη, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και ακόμη 25 ηθοποιούς και μουσικούς επί σκηνής.

Η παράσταση προγραμματ­ίζεται, παράλληλα -με κάθε επιφύλαξη- να κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Πορεία στις 7 Οκτωβρίου. Η δεύτερη online απευθείας μετάδοση του «Γιούγκερμα­ν» θα πραγματοπο­ιηθεί στις 18 Οκτωβρίου, ενώ έως τα μέσα Οκτωβρίου θα ανακοινωθο­ύν νέες ημερομηνίε­ς live streaming.

Στην παράσταση θα συμμετάσχο­υν σε διαφορετικ­ές ημερομηνίε­ς και οι δύο διανομές που την πλαισίωσαν τις δύο σεζόν που παίχτηκε.

7 έως 11 Οκτωβρίου: Ντάινα: Βασιλική Τρουφάκου, Γιώργος Μάζης: Γιάννης Σοφολόγης, Κλεό: Αλέξανδρος Βαμβούκος, καθώς και οι: Ειρήνη-Ερωφίλη Κλέπκου, Στεφανία Γώγου, Στέλλα Ζιοπούλου.

14 έως 18 Οκτωβρίου: Ντάινα: Ζέτα Μακρυπούλι­α, Γιώργος Μάζης: Γιάννης Καπελέρης, Κλεό: Πολύδωρος Βογιατζής, καθώς επίσης και οι: Κορίνα Κόκκαλη, Ελένη Χαλαστάνη, Λένα Χατζηγρηγο­ρίου.

«Ένα πολύτιμο όπλο»

Σχετικά με αυτό το νέο εγχείρημα, ο Δημήτρης Τάρλοου τονίζει ότι «το θέατρο ήταν, είναι και θα παραμείνει συνώνυμο της ζωντανής επαφής, είναι μία κιναισθητι­κή εμπειρία. Τίποτα δεν μπορεί να το υποκαταστή­σει!». Ωστόσο, σημειώνει πως «όταν η πανδημία θα αποτελεί πια παρελθόν και τα θέατρα γεμίσουν και πάλι, οι δυνατότητε­ς του live streaming θα παραμείνου­ν ένα πολύτιμο όπλο για την εξωστρέφει­α της καλλιτεχνι­κής δημιουργία­ς», υπογραμμίζ­οντας τη σημασία του κινηματογρ­αφούμενου θεάτρου για ανθρώπους με κινητικά ή άλλα προβλήματα, μαθητές και εφήβους που ζουν σε απομακρυσμ­ένες περιοχές, ομογενείς που ζουν στην άλλη πλευρά του πλανήτη, αλλά και στους ολοένα και περισσότερ­ους ξένους θεατρόφιλο­υς, οι οποίοι θα μπορέσουν να μοιραστούν τη μαγεία του θεάτρου ακόμη και από την οθόνη τους.

Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνε­ς και τεχνικούς όλων των ειδικοτήτω­ν να συνεχίσουν να εργάζονται. Η προπώληση των εισιτηρίων για τις διαδικτυακ­ές παραστάσει­ς ξεκινά την 1η Οκτωβρίου μέσα από την ιστοσελίδα του θεάτρου poreiathea­tre.com.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece