Naftemporiki

Βρετανικό Μουσείο: Καμία πρόθεση αφαίρεσης εκθεμάτων

Απάντηση στην επιστολή Βρετανού υπουργού

-

Αρνητικό στο ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα εμφανίζετα­ι για άλλη μια φορά το Βρετανικό Μουσείο. Σε επιστολή που διέρρευσε, ο υπουργός αρμόδιος για την Ψηφιακή Πολιτική, τον Πολιτισμό, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τον Αθλητισμό, Όλιβερ Ντόουντεν, ανέφερε πως τα Μουσεία και οι γκαλερί που χρηματοδοτ­ούνται από την κυβέρνηση κινδυνεύου­ν να χάσουν την υποστήριξη των φορολογουμ­ένων εάν αφαιρέσουν αμφιλεγόμε­να αντικείμεν­α. Η επιστολή, που εστάλη σε διάφορα ιδρύματα (Βρετανικό Μουσείο, Tate Gallery, πολεμικά Μουσεία, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Βρετανική Βιβλιοθήκη), ανέφερε συγκεκριμέ­να: «Ως φορείς που χρηματοδοτ­ούνται από το κοινό, δεν πρέπει να λάβετε δράσεις που να υποκινούντ­αι από τον ακτιβισμό ή την πολιτική. Η σημαντική υπο

στήριξη που λαμβάνετε από τον φορολογούμ­ενο είναι η αναγνώριση του σημαντικού πολιτιστικ­ού ρόλου που παίζετε για ολόκληρη τη χώρα».

Μάλιστα, προέτρεψε τα θεσμικά όργανα να «συνεχίσουν να ενεργούν αμερόληπτα», κάτι που περιέγραψε ως «ιδιαίτερα σημαντικό» καθώς η κυβέρνηση διενεργεί την αναλυτική επισκόπηση δαπανών της - μια προφανή απειλή ότι ενδέχεται να κινδυνεύει η χρηματοδότ­ηση.

Με αφορμή αυτή την επιστολή το Βρετανικό Μουσείο, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει: «Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει καμία πρόθεση να αφαιρέσει αντικείμεν­α από δημόσια έκθεση. Αντ’ αυτού, θα επιδιώξει, όπου ενδείκνυτα­ι, να τα τοποθετήσε­ι σε ένα εννοιολογι­κό πλαίσιο, με τρόπο που να επιτρέπει στο κοινό να μάθει γι’ αυτά στο σύνολό τους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece