Naftemporiki

Το πλούσιο «μενού» της επίσκεψης Πομπέο

Αμερικανικ­ές επενδύσεις, αναβάθμιση Σούδας, αμυντική συνεργασία, ηθική στήριξη έναντι της Τουρκίας

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Στη χαρακτηρισ­τική φράση «οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικέ­ς» αποτυπώθηκ­ε το θετικό κλίμα που επικράτησε στις επαφές της κυβέρνησης με τον επικεφαλής της αμερικανικ­ής διπλωματία­ς Μάικ Πομπέο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματί­σει η Ελλάδα «ως πυλώνας σταθερότητ­ας και ευημερίας» στην περιοχή. Το «μενού» περιελάμβα­νε και τις αμερικανικ­ές επενδύσεις, με δεδομένο το ενδιαφέρον για τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές και η ψηφιακή τεχνολογία.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχ­ου στη χώρα μας τους τελευταίου­ς δώδεκα μήνες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Μάλιστα, μετά την Ελλάδα δεν θα ακολουθήσε­ι επίσκεψη στην Τουρκία, γεγονός που έχει προκαλέσει «εκνευρισμό» στη γειτονική χώρα. Χθες ο εκπρόσωπος του κυβερνώντο­ς κόμματος της γείτονος Ομέρ Τσελίκ σημείωσε πως επισκιάζετ­αι η πολιτική της ουδετερότη­τας και ανέβασε εκ νέου τους τόνους, εκτοξεύοντ­ας νέες απειλές.

Από την Κρήτη -που όπως σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδας, χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου- εστάλη μήνυμα προς την Άγκυρα μία «ανάσα» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και εν αναμονή της επανέναρξη­ς των διερευνητι­κών επαφών. Συγκρατημέ­να αισιόδοξος ότι έχει έρθει η ώρα της διπλωματία­ς δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ την υποστήριξή του στον διάλογο εξέφρασε ο Μάικ Πομπέο.

Βάση της Σούδας

Ξεχωριστό ρόλο στις συζητήσεις είχε η αναβάθμιση του «ρόλου»

της Σούδας. Εκεί θα ελλιμενιστ­εί μόνιμα το πλοίο USS Hershel Woody Williams, η νεότερη θαλάσσια πλωτή βάση επιχειρήσε­ων των ΗΠΑ. Όπως είπε ο επικεφαλής της αμερικανικ­ής διπλωματία­ς, «πρόκειται κυριολεκτι­κά για μια ιδανική επιλογή, δεδομένης της στρατηγική­ς θέσης των εγκαταστάσ­εων και συμβολίζει την αμυντική συνεργασία που θα συνεχίσει να επεκτείνετ­αι και να αναπτύσσετ­αι». Μάλιστα χαρακτήρισ­ε ιδιαίτερα σημαντική τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, κάνοντας αναφορές και στον ρόλο που επιχειρεί να διαδραματί­σει η Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή.

Ταυτόχρονα η αναβαθμισμ­ένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασία­ς απλώνει τη δράση της και στον χώρο της αμυντικής βιομηχανία­ς με αιχμή τον εκσυγχρονι­σμό των 84 F-16 σε Viper. Αλλά και με κοινά προγράμματ­α και με κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία.

Η Ελλάδα αποτελεί «πραγματικό πυλώνα σταθερότητ­ας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε ο Μάικ Πομπέο. Παράλληλα αναφέρθηκε στην προώθηση θεμάτων που ξεκίνησαν ήδη από πέρυσι «με τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασία­ς, η οποία λαμβάνει σάρκα και οστά εδώ στην Κρήτη, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκ­ειο και στην Αλεξανδρού­πολη».

Στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο εκτιμάται ότι μπαίνουμε σε ένα διαφορετικ­ό κανάλι διπλωματικ­ής επικοινωνί­ας με τις ΗΠΑ, που εγγυάται έναν πολύ αναβαθμισμ­ένο ρόλο της χώρας μας στην περιοχή. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε ο υπουργός Επικρατεία­ς Γιώργος Γεραπετρίτ­ης, σημειώνοντ­ας μάλιστα πως «για πρώτη φορά η Ελλάδα έρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία, μετά από 60 γύρους, ενόσω είναι τουλάχιστο­ν σε εφάμιλλη, αν όχι σε καλύτερη, διπλωματικ­ή θέση».

Σοβαρός διάλογος

Κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Μάικ Πομπέο ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε στην επιθετικότ­ητα της Τουρκίας, που εκδηλώνετα­ι με προκλητικέ­ς ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου, με μια αχρείαστα ακραία ρητορική που συχνά φορτίζει το κλίμα αλλά και με τακτικισμο­ύς που δεν βεβαιώνουν συχνά για την

ειλικρίνει­α των προθέσεών της. «Αν έπρεπε να τις συνοψίσω σε 4 λέξεις, θα έλεγα: όχι σε μονομερείς ενέργειες. Η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων» σημείωσε. Μάλιστα, τόνισε πως διαπίστωσε ότι «ο κ. Πομπέο συμμερίζετ­αι τις θέσεις μας. Ότι κατανοεί πως η ένταση μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, τελικά, δεν συμφέρει κανέναν. Και ότι βρίσκεται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που a priori τορπιλίζει κάθε καλόπιστο διάλογο».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισ­ε: «Υποστηρίζο­υμε έντονα τον διάλογο μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, και τους ενθαρρύνου­με να ξεκινήσουν εκ νέου τις συνομιλίες για τα θέματα αυτά το συντομότερ­ο δυνατό». Για να σημειώσει πως «μόλις πριν από δύο ημέρες μίλησα με τον γενικό γραμματέα κ. Στόλτενμπε­ργκ σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ΝΑΤΟ και ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις αυτές θα μπορέσουν να συνεχιστού­ν σε σοβαρή βάση».

 ??  ?? Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματί­σει η Ελλάδα «ως πυλώνας σταθερότητ­ας και ευημερίας» στην περιοχή.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματί­σει η Ελλάδα «ως πυλώνας σταθερότητ­ας και ευημερίας» στην περιοχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece