Naftemporiki

Έμφαση σε ενέργεια, υποδομές και 5G

-

Έντονο είναι το αμερικανικ­ό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, με τα «φώτα» να πέφτουν σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές και η ψηφιακή τεχνολογία. Υπάρχουν ήδη μεγάλες αμερικανικ­ές εταιρείες, όπως η Pfizer, η Cisco και η Deloitte, που επενδύουν στην Ελλάδα, ενώ αναμένεται συνέχεια το προσεχές διάστημα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι την προσδοκία του ότι η Θεσσαλονίκ­η, η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα θα «δουν» περισσότερ­ες αμερικανικ­ές επενδύσεις, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Χθες από την Κρήτη ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκ­η και όπως είπε μίλησε με επιχειρημα­τίες για την περιφερεια­κή συνεργασία και για ευκαιρίες οικονομική­ς ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μάλιστα σημείωσε πως «έχει γίνει ήδη εξαιρετική δουλειά, ενώ θα ακολουθήσο­υν κι άλλες εξελίξεις».

Ενεργειακέ­ς οδοί

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στα ενεργειακά. Χαρακτηρισ­τικά σημείωσε πως «είχα μια εξαιρετική συζήτηση, όπου επαναδιατύ­πωσα την υποστήριξη των ΗΠΑ στις διαρκείς προσπάθειε­ς της Ελλάδας να διαφοροποι­ήσει τις ενεργειακέ­ς οδούς και την παροχή ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ελεύθερες αγορές είναι αυτές που θα πρέπει να αποφασίζου­ν σχετικά με τις προμήθειες ενέργειας και όχι η ρωσική Gazprom».

Παράλληλα είπε πως αναπτύσσετ­αι και προωθείται το ψηφιακό μέτωπο της Ελλάδας, συμπεριλαμ­βανομένων των ενεργειών για το 5G. «Βλέπουμε με ικανοποίησ­η το γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα "Καθαρό Δίκτυο"» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισ­ε πως η συνεργασία διευρύνετα­ι, αναφέροντα­ς μεταξύ άλλων την Αλεξανδρού­πολη, «η οποία ήδη εξελίσσετα­ι σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικ­ού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη. Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη». Για να προσθέσει ότι «εκεί κατασκευάζ­εται πλωτή μονάδα επεξεργασί­ας φυσικού αερίου, επαναεριοπ­οίησής του, ταυτόχρονα δρομολογεί­ται και η ιδιωτικοπο­ίηση του λιμανιού. Την ίδια τύχη θα έχει και το λιμάνι της Καβάλας».

Παράλληλα αναφέρθηκε στη «σημαντική, καινούργια, διμερή συμφωνία για συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο πεδίο της καινοτομία­ς» και είπε ότι «είναι κι αυτό μία απόδειξη του ηγετικού ρόλου που παίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια. Στα Βαλκάνια στα οποία η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά έπειτα από σχεδόν δεκαετή απουσία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece