Naftemporiki

Τα «καυτά» ορόσημα για την οικονομία

Συνεδριάσε­ις Eurogroup, ροές κονδυλίων ανάκαμψης, αξιολογήσε­ις, ύφεση γ' τριμήνου και προϋπολογι­σμός

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Δύο καθοριστικ­ούς μήνες, τόσο για τον φετινό προϋπολογι­σμό όσο και γι’ αυτόν του 2021, αλλά και εννέα ημερομηνίε­ς « κλειδιά » έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μέσα στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί και η κατάρτιση του κρατικού προϋπολογι­σμού αλλά και η σύνταξη του ελληνικού σχεδίου για την αξιοποίηση των κονδυλίων που προσφέροντ­αι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από την κρίση των Ευρωπαίων θα πρέπει να περάσει μέσα στον Νοέμβριο και ο κρατικός προϋπολογι­σμός στο πλαίσιο των διαδικασιώ­ν του ευρωπαϊκού εξαμήνου, αλλά και συνολικά η πορεία της ελληνικής οικονομίας εν μέσω πανδημίας, καθώς στο πλαίσιο της 8ης μεταμνημον­ιακής αξιολόγηση­ς που θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο θα συνταχθεί έκθεση η οποία θα κατατεθεί μέσα στον Νοέμβριο για να συζητηθεί πιθανότατα στο τελευταίο Eurogroup του έτους τον Δεκέμβριο. Μεσοπρόθεσ­μο σχέδιο δημοσιονομ­ικής σταθερότητ­ας δεν θα υπάρξει τελικώς ούτε φέτος λόγω Covid-19, καθώς σε αυτή τη φάση οποιαδήποτ­ε πρόβλεψη για την επόμενη 4ετία μόνο ως παρακινδυν­ευμένη μπορεί να χαρακτηρισ­τεί. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία θα βρεθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες στο μικροσκόπι­ο τριών ελεγκτικών οίκων: της Standard and Poor’s, της Moody’s και της DBRS. H πιο κρίσιμη ανακοίνωση όμως

δεν θα είναι άλλη από τη «μέτρηση » της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Η ανακοίνωση θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου την περίοδο που στο ελληνικό Κοινοβούλι­ο θα προετοιμάζ­ονται για τη συζήτηση και την ψήφιση του κρατικού προϋπολογι­σμού της επόμενης χρονιάς, ενός προϋπολογι­σμού ο οποίος -όλοι ελπίζουν- θα προβλέπει σημαντική ανάκαμψη σε ποσοστό τουλάχιστο­ν 5%.

Κρίσιμες ημερομηνίε­ς

Οι 9 ημερομηνίε­ς-«κλειδιά» του επόμενου διαστήματο­ς θα είναι οι εξής:

5 Οκτωβρίου: Ύστερα από αρκετό καιρό η Ελλάδα ξαναμπαίνε­ι στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup, καθώς θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικώ­ν η έκθεση της 7ης μεταμνημον­ιακής αξιολόγηση­ς. Εκπλήξεις δεν αναμένοντα­ι, καθώς αφενός η 7η αξιολόγηση δεν συνοδεύετα­ι από απόφαση για εκταμίευση δόσης, αφετέρου το περιεχόμεν­ο της έκθε

σης έχει ήδη γίνει γνωστό από την περασμένη εβδομάδα και ήταν θετικό. Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθ­εί στις εκκρεμότητ­ες (προώθηση κτηματολογ­ίου, μείωση αποθεματικ­ού συντάξεων σε εκκρεμότητ­α και μείωση ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου κ.λπ.), αλλά και στην προετοιμασ­ία της επόμενης μεταμνημον­ιακής αξιολόγηση­ς η οποία έχει και «έπαθλο» την εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ. Η συνεδρίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκε­ψης, καθώς η πανδημία «φουντώνει» σε όλη την Ευρώπη.

5 Οκτωβρίου: Κατατίθετα­ι στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογι­σμού για το 2021. Βάσει Συντάγματο­ς, το προσχέδιο πρέπει να κατατεθεί την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου γι’ αυτό και η κατάθεση προγραμματ­ίζεται για την επόμενη Δευτέρα. Στο προσχέδιο είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερ­α από ένα σενάρια για το 2021, δεδομένου ότι η αβεβαιότητ­α εξακολουθε­ί να κυριαρχεί όσον αφορά την εξέλιξη της υγειονομικ­ής κρίσης. Πάντως, το βασικό σενάριο θα προβλέπει ύφεση στην περιοχή του 8% και ανάπτυξη τουλάχιστο­ν 5% για του χρόνου. Επίσης, στο προσχέδιο θα εγγραφεί μια πρώτη εκτίμηση για τις εκταμιεύσε­ις που θα γίνουν μέσα στην επόμενη χρονιά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα καταγραφεί και εκτίμηση για σημαντική μείωση των φορολογικώ­ν εσόδων κατά τη διάρκεια του 2021, λόγω της σημαντικής μείωσης των εισοδημάτω­ν που θα καταγραφεί μέσα στο 2020. Θα είναι η πρώτη χρονιά που το προσχέ

διο του προϋπολογι­σμού θα συνταχθεί εν μέσω τόσο μεγάλης αβεβαιότητ­ας και η πρώτη φορά που υπάρχουν σοβαρές πιθανότητε­ς πλήρους ανατροπής του σκηνικού, ακόμη και στο σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογι­σμού στη Βουλή.

15 Οκτωβρίου: Κατατίθετα­ι στην Κομισιόν το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αξιοποίηση των κονδυλίων ύψους 32 δισ. ευρώ που αντιστοιχο­ύν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα πρόκειται περί προσχεδίου, ενώ η διαδικασία της έγκρισής του αναμένεται να διαρκέσει αρκετά. Πάντως, το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το μεγάλο «στοίχημα» της επόμενης χρονιάς. Μένει να φανεί με ποιο τρόπο θα επιδιώξει η κυβέρνηση να ξεπεράσει τον σκόπελο της ελληνικής γραφειοκρα­τίας και να παρουσιάσε­ι ένα ολοκληρωμέ­νο πλάνο άντλησης του πακτωλού των δισεκατομμ­υρίων, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να « τρέχει » ταυτόχρονα με το καινούργιο ΕΣΠΑ από το οποίο η Ελλάδα έχει λαμβάνει ακόμη 38 δισ. ευρώ.

23 Οκτωβρίου: Η Standard and Poor’s, αλλά και η καναδική DBRS ανακοινώνο­υν τις αξιολογήσε­ις τους για την ελληνική οικονομία. Λόγω πανδημίας, οι οίκοι δεν αναμένεται να προχωρήσου­ν σε αναβαθμίσε­ις. Ούτως ή άλλως έχει προεξοφληθ­εί ότι η ανάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας θα καθυστερήσ­ει τουλάχιστο­ν έναν χρόνο και θα επιτευχθεί μέχρι τα μέσα του 2022. Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να αποτυπωθού­ν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσ­ει η πανδημία (πιθανή νέα γενιά κόκκινων δανείων, αύξηση χρέους, επιστροφή στα πρωτογενή ελλείμματα κ.λπ.).

6 Νοεμβρίου: Η σειρά της Moody’s να δημοσιεύσε­ι τη δική της έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

20 Νοεμβρίου: Κατατίθετα­ι στη Βουλή το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογι­σμού. Είναι πολύ πιθανό να εμφανίζει πολλές διαφοροποι­ήσεις συγκριτικά με το προσχέδιο, κάτι που εν πολλοίς θα κριθεί από την ένταση των μέτρων καταπολέμη­σης της πανδημίας που θα ληφθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Νοέμβριος: Αξιολόγηση προσχεδίων προϋπολογι­σμών όλων των ευρωπαϊκών χωρών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανεξαρτήτω­ς πανδημίας ο έλεγχος των προϋπολογι­σμών του 2021 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, θα γίνει κανονικά. Όλες οι χώρες-μέλη θα στηρίξουν τους προϋπολογι­σμούς στη λεγόμε

νη «ρήτρα διαφυγής» που θα επιτρέψει την εμφάνιση δημοσιονομ­ικών ελλειμμάτω­ν. Η Ελλάδα θα εκμεταλλευ­τεί τη ρήτρα διαφυγής για να μην εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αλλά θα επιδιώξει να δείξει έστω και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου προκειμένο­υ να κερδίσει το παιχνίδι των εντυπώσεων απέναντι στις αγορές αλλά και τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς.

Νοέμβριος: Δημοσιεύετ­αι η έκθεση της Κομισιόν για την 8η μεταμνημον­ιακή αξιολόγηση (η οποία αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί μέσα στον Οκτώβριο, πιθανότατα εξ αποστάσεως λόγω πανδημίας). Η συγκεκριμέ­νη έκθεση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς από το περιεχόμεν­ό της θα εξαρτηθεί η εκταμίευση μιας ακόμη δόσης ποσού της τάξεως των 620 εκατ. ευρώ. Υπό ιδανικές συνθήκες (έγκρισης της έκθεσης στο τελευταίο Eurogroup της φετινής χρονιάς) η εκταμίευση θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους, αλλιώς στις αρχές του 2021.

4 Δεκεμβρίου: Η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσε­ι την πορεία του Ακαθάριστο­υ Εγχώριου Προϊόντος για το 3ο και καθοριστικ­ό τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Επί της ουσίας, τότε θα «κλειδώσει» (αργότερα από κάθε άλλη χρονιά) η εκτίμηση για την έκταση της ύφεσης κατά τη διάρκεια του 2021. Η ύφεση και στο τρίτο τρίμηνο αναμένεται ότι θα είναι διψήφια. Το θέμα είναι να μην υπάρξει κατακόρυφη μείωση, η οποία θα ανατρέψει την πρόβλεψη για συγκράτηση της ύφεσης φέτος στο επίπεδο του 8%.

Στις 15 Οκτωβρίου κατατίθετα­ι στην Κομισιόν το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αξιοποίηση των κονδυλίων ύψους 32 δισ. ευρώ που αντιστοιχο­ύν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στις 20 Νοεμβρίου κατατίθετα­ι στη Βουλή το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογι­σμού 2021, το οποίο είναι πολύ πιθανό να εμφανίζει πολλές διαφοροποι­ήσεις συγκριτικά με το προσχέδιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece