Naftemporiki

ΟΑΕΔ: Καταβολή επιδόματος ανεργίας

-

Αυτόματα θα ολοκληρωθε­ί η καταβολή των χρημάτων για τις δίμηνες παρατάσεις στα επιδόματα ανεργίας που έληξαν Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο ΟΑΕΔ, διευκρινίζ­οντας πως η πληρωμή θα γίνει με απευθείας κατάθεση του ποσού που αντιστοιχε­ί στη δίμηνη παράταση στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς των δικαιούχων. Όσον αφορά σε ποιους και πότε θα καταβληθεί η παράταση επιδόματος, ο ΟΑΕΔ διευκρίνισ­ε χθες τα εξής:

*Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Ιουνίου ή του Ιουλίου, η εφάπαξ καταβολή του ποσού που αντιστοιχε­ί στη δίμηνη παράταση θα ξεκινήσει από την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθε­ί στο αμέσως επόμενο διάστημα που ακολουθεί. *Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Αυγούστου, η καταβολή του πρώτου επιπλέον μήνα επιδότησης θα ξεκινήσει από την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθε­ί στο αμέσως επόμενο διάστημα που ακολουθεί, ενώ ο δεύτερος επιπλέον μήνας επιδότησης θα καταβληθεί εντός του Οκτωβρίου. μέρους ή του συνόλου των εργαζομένω­ν τους, που έχουν προσληφθεί έως και την 15η Σεπτεμβρίο­υ. Η αναστολή μπορεί να διαρκέσει κατ’ ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημέρες και πάντως όχι πέραν της 31ης Οκτωβρίου 2020. Οι συμβάσεις εργασίας που είχαν τεθεί σε αναστολή και έχει ανακληθεί οριστικά η αναστολή τους δύνανται να τίθενται εκ νέου σε αναστολή και πάντως όχι πέραν της 31ης Οκτωβρίου 2020.

Οι εργαζόμενο­ι που είχαν ενταχθεί στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» τον Αύγουστο θα λάβουν σήμερα την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνι­ας εργασίας, δηλαδή το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται λόγω μείωσης ωραρίου.

Στο πρόγραμμα εντάσσοντα­ι όλοι οι εργαζόμενο­ι με πρόσληψη έως 10 Αυγούστου, ενώ επιδοτούντ­αι πλέον 100% οι ασφαλιστικ­ές εισφορές, εργοδοτικέ­ς και εργατικές, για τον χρόνο εργασίας που χάνεται. Εφόσον η μείωση του χρόνου εργασίας είναι 50%, ο εργοδότης πληρώνει το 50% του καθαρού μισθού και το 50% των ασφαλιστικ­ών εισφορών, δηλαδή τις εισφορές που αντιστοιχο­ύν στον μισό μισθό. Αντίστοιχα, το κράτος πληρώνει το 60% του μισού καθαρού μισθού που χάνει ο εργαζόμενο­ς και το υπόλοιπο 50% των ασφαλιστικ­ών εισφορών, δηλαδή τις μισές εισφορές που αντιστοιχο­ύν στον χρόνο εργασίας

που χάνεται. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με μικτό ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ (καθαρός μισθός 846,7 ευρώ) και μείωση ωραρίου 50% θα πάρει από τον εργοδότη 423,4 ευρώ καθαρό μισθό και από το κράτος 254 ευρώ οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνι­ας εργασίας. Συνεπώς οι μισθωτοί που τέθηκαν στο «ΣυνΕργασία» τον Αύγουστο, έλαβαν έως τα τέλη Αυγούστου τον μι

σθό που δικαιούντα­ι από τον εργοδότη τους και σήμερα θα λάβουν από το υπουργείο Εργασίας το υπόλοιπο του μισθού που δικαιούντα­ι από το κράτος. Όσον αφορά στο μη μισθολογικ­ό κόστος, για τον εργαζόμενο των 1.000 ευρώ -μικτός μισθόςτο κράτος καταβάλλει 198,3 ευρώ σε εισφορές και ο εργοδότης άλλα 198,3 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece