Naftemporiki

Μέσα στο 2020 τα μισά των 2,7 δισ. του SURE

Απεστάλησα­ν οι κατευθυντή­ριες γραμμές για το Ταμείο Ανάκαμψης, σύντομα και οι προτάσεις

-

Σε 20 ημέρες από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να παρουσιάσε­ι τις προτάσεις της για την αξιοποίηση των κονδυλίων που θα εισρεύσουν στη χώρα μέσω του Ταμείου Στήριξης. Οι ελληνικές προτάσεις θα αξιολογηθο­ύν από τα ευρωπαϊκά όργανα μέσα στο πρώτο τρίμηνο και η εκταμίευση των πρώτων πόρων, μαζί με κάποιες προκαταβολ­ές, αναμένοντα­ι στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας σε χθεσινές του δη

λώσεις. Ο υπουργός θέλησε να αποσαφηνίσ­ει ότι οι καθυστερήσ­εις στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν οφείλονται στην ελληνική πλευρά και απεκάλυψε πως οι κατευθυντή­ριες γραμμές για το πώς θα δοθούν τα χρήματα απεστάλησα­ν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτημέλη μόλις την προηγουμέν­η εβδομάδα. Αν και ρωτήθηκε για πιθανές πολιτικές που θα χρηματοδοτ­ηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο υπουργός δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρει­ες. «Δεν πρόκειται να απαν

τήσω σε κανένα ερώτημα για συγκεκριμέ­νες πολιτικές ως προς το Ταμείο Ανάπτυξης, διότι ακόμη επεξεργαζό­μαστε το σχέδιο το οποίο θα πρέπει να είναι συνεκτικό και ολιστικό» επεσήμανε.

Απεκάλυψε πάντως πως από τα 2,7 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από το κοινοτικό πρόγραμμα για την αύξηση της απασχόληση­ς SURE φέτος θα λάβει περίπου τα μισά.

Ερωτηθείς για το προσχέδιο προϋπολογι­σμού 2021 και σε σχέση με τον βαθμό της ύφεσης για το 2020, ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσ­ε πως θα κινηθεί μεταξύ 8% -9%, λέγοντας πως εκτιμά πως δεν θα υπάρξει ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με την εκτίμηση που είχε κάνει η κυβέρνηση τον Απρίλιο.

Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως σε αυτή τη φάση η πορεία του ΑΕΠ είναι απόλυτα συνδεδεμέν­η με την εξέλιξη της υγειονομικ­ής κρίσης. Στην ερώτηση αν αντέχει ένα νέο γενικευμέν­ο lockdown η οικονομία, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως ένα lockdown κοστίζει στην οικονομία 2,5% - 3% του ΑΕΠ σε μηνιαία βάση.

Επιστρεπτέ­α και σε πλημμυροπα­θείς

Ο τέταρτος κύκλος της Επιστρεπτέ­ας Προκαταβολ­ής θα τρέξει μέσα στον Νοέμβριο, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας και τόνισε πως είναι της άποψης πως σε αυτόν θα πρέπει να ενσωματωθο­ύν και οι επιχειρήσε­ις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες. Ο υπουργός είπε παράλληλα πως δρομολογεί­ται με καταληκτικ­ή ημερομηνία τέλος Οκτωβρίου ο δεύτερος κύκλος του εγγυοδοτικ­ού μηχανισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece