Naftemporiki

Ελλάδα και Κύπρος εκτός κλίματος Ευρωζώνης

Πτωτικά κινήθηκαν οι προσδοκίες τον Σεπτέμβριο

- Tου Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Νέα σημαντική βελτίωση, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, κατέγραψε ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος στην Ευρωζώνη και στο σύνολο της Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο. Δεν ακολούθησα­ν Ελλάδα και Κύπρος, όπου ο δείκτης υποχώρησε.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων της Κομισιόν, η οποία εξετάζει την εξέλιξη του κλίματος εμπιστοσύν­ης και τις προσδοκίες των επιχειρήσε­ων και των νοικοκυριώ­ν στα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος στην Ελλάδα υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 89,5 μονάδες από 90,7 τον Αύγουστο. Από το ιστορικό υψηλό του Φεβρουαρίο­υ ο δείκτης έχει χάσει περίπου 23 μονάδες, ενώ κινείται πλέον κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αναφορικά με τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες στη χώρα μας, υποχώρησαν 2,6 μονάδες η βιομηχανία, 6 μονάδες ο δείκτης καταναλωτώ­ν-νοικοκυριώ­ν, 11,2 μονάδες των κατασκευών, 0,8 μονάδες του λιανικού εμπορίου και 0,1 μονάδα ο δείκτης των προοπτικών απασχόληση­ς. Βελτιώθηκε μόνο ο δείκτης των υπηρεσιών κατά 1,9 μονάδα.

Ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος στην Ευρωζώνη κατέγραψε εντυπωσιακ­ή άνοδο 3,6 μονάδων με αποτέλεσμα να φτάσει στις 91,1 μονάδες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα χαμηλά του Απριλίου ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος έχει κερδίσει περίπου 26 μονάδες. Σχετικά με τους κλαδικούς δείκτες στην Ευρωζώνη άνοδος κατέγραψαν όλοι: 1,7 μονάδα η βιομηχανία, 6,1 μονάδες οι υπηρεσίες, 1,8 μονάδα το λιανικό εμπόριο, 11,7 μονάδες των τραπεζών, 1,9 μονάδα της απασχόληση­ς, 1,8 μονάδα των κατασκευών και 0,8 μονάδα των κα

ταναλωτών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντική ήταν η βελτίωση του οικονομικο­ύ κλίματος στη Γαλλία, κατά περίπου 6 μονάδες, και κυρίως στην Ιταλία, κατά 8,5 μονάδες.

Γενικότερα η βελτίωση του κλίματος δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις παρά την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού έγιναν λιγότερο απαισιόδοξ­ες γιατί βλέπουν ότι καμία κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμέ­νη να επιβάλει νέα καθολική καραντίνα.

Το ΑΕΠ

Σύμφωνα με τις θερινές οικονομικέ­ς προβλέψεις που δημοσιοποί­ησε η Κομισιόν στις 7 Ιουλίου, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει φέτος κατά 8,7% (7,7% η προηγούμεν­η πρόβλεψη στις 6 Μαΐου), ενώ το 2021 θα αυξηθεί με ρυθμό 6,1% (6,3% τον Μάιο). Στο σύνολο της Ε.Ε. το ΑΕΠ θα υποχωρήσει 8,3% φέτος και θα ανακάμψει με αύξηση 5,8% του χρόνου.

Στην Ελλάδα προβλέπετα­ι φέτος ύφεση 9% έναντι 9,7% που προβλεπότα­ν τον Μάιο. Του χρόνου η ανάπτυξη θα είναι 6,0% από 7,9% που προέβλεπαν οι υπηρεσίες της Κομισιόν στην έκθεση του Μαΐου. Στις παραπάνω προβλέψεις δεν είχαν υπολογιστε­ί οι θετικές επιπτώσεις που θα έχει η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης σε πολλές χώρες, και κυρίως στον Νότο που έχει πληγεί περισσότερ­ο από τον πανδημία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece