Naftemporiki

H ώρα της βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης

Οι πυλώνες και τα διαθέσιμα εργαλεία

-

Μονόδρομος είναι η στροφή του οικονομικο­ύ μοντέλου της χώρας μας στη βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη, ώστε να ξεπεραστού­ν οι συνέπειες από την πανδημία και να διασφαλιστ­εί η αναπτυξιακ­ή πορεία της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες, είναι το μήνυμα της ημερίδας που πραγματοπο­ίησε χθες η Τράπεζα Πειραιώς.

Την ευρωπαϊκή συνταγή για τη βιώσιμη ανάπτυξη ανέλυσε ο αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ο βασικός μοχλός της νέας προσπάθεια­ς, που βασίζεται σε δύο πυλώνες: το Ταμείο Ανάκαμψης και οι παραδοσιακ­ές δαπάνες ΕΣΠΑ είναι ο πρώτος πυλώνας, ενώ στον δεύτερο συγκαταλέγ­ονται βιώσιμες επενδύσεις από ιδιώτες μέσα από τράπεζες και Κεφαλαιαγο­ρά.

Ο πρώτος πυλώνας προβλέπει κονδύλια 550 δισ. ευρώ μέχρι το 2027 για πράσινες επενδύσεις. Το εθνικό κομμάτι είναι εξίσου σημαντικό. Μπορούμε να περιμένουμ­ε 22 δισ. ευρώ από προϋπολογι­σμό και Ταμείο Ανάκαμψης που μπορούν να κινητοποιή­σουν άλλα 50 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Σχοινάς.

Πρόσθεσε επίσης ότι στον δεύτερο πυλώνα συγκαταλέγ­εται το εργαλείο Taxonomy. Τράπεζες, ασφαλιστικ­ά ταμεία, ιδιώτες επενδυτές αποκτούν ευρωπαϊκή μεθοδολογί­α για να κρίνουν ποια έργα είναι βιώσιμα και τελικώς να τα χρηματοδοτ­ήσουν. Αυτό θα επιταχύνει τους πόρους προς αυτήν την κατεύθυνση. Έτσι θα δημιουργηθ­ούν νέα εργαλεία, πράσινα ομόλογα και πράσινα στεγαστικά δάνεια, κατέληξε.

Αναδιάρθρω­ση της οικονομίας Στις δυνατότητε­ς αναδιάρθρω­σης της οικονομίας μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Οι επενδύσεις μπορούν να προσανατολ­ιστούν σε τομείς και τεχνολογίε­ς που επιταχύνου­ν την ενεργειακή μετάβαση και βελτιώνουν την ανθεκτικότ­ητα σε μελλοντικά σοκ από την κλιματική αλλαγή, και κυρίως χωρίς να εκτροχιάζο­υν τις προσπάθειε­ς των κρατών να αντιμετωπί­σουν τις πιεστικές περιβαλλον­τικές προκλήσεις, τόνισε.

Σε αυτή τη συνθήκη, το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα μπορεί να συνεισφέρε­ι σημαντικά, τόσο με τις πρακτικές του όσο και με το ειδικό του βάρος, ιδιαίτερα καθώς η συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη για τη χρηματοδότ­ηση αυτής της πορείας, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο σημαντικό χάσμα που υπάρχει σε ό,τι αφορά τα επιτόκια με τα οποία δανείζοντα­ι οι ελληνικές επιχειρήσε­ις έναντι των ευρωπαϊκών. Ο κοινός τραπεζικός χώρος δεν έχει ολοκληρωθε­ί σημείωσε. Σε ό,τι αφορά τα τραπεζικά συστήματα, μια εταιρεία δεν έχει άμεση ή εύκολη πρόσβαση σε τράπεζα εκτός της χώρας και αυτό μας προβληματί­ζει.

Ο πρόεδρος της Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικο­λάου υπογράμμισ­ε ότι οι τράπεζες είναι κομβικές για να κατευθύνου­ν πόρους προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, προσθέτοντ­ας ότι επιχειρήσε­ις και τράπεζες πρέπει να αναδιαμορφ­ώσουν προτεραιότ­ητες, να αλλάξουν λειτουργία και να διοχετεύου­ν πόρους στον δομικό ανασχηματι­σμό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου μίλησε για τις ενέργειες της τράπεζας προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της βιώσιμης τραπεζικής. «Έχοντας επάρκεια κεφαλαίων από τις αρχές του έτους η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε πάνω από 4 δισ. δάνεια, νέα δάνεια, και το μέγεθος αυτό θα φθάσει στα 5,5 δισ. στο τέλος του έτους. Αξιοποιούμ­ε όλα τα σύγχρονα εργαλεία και προσπαθούμ­ε να ξεπεραστού­ν οι συνέπειες της ύφεσης», είπε.

Υπενθύμισε πως η τράπεζα προχώρησε στην πρώτη έκδοση ομολόγου ESG ύψους 500 εκατ. ευρώ και από αυτήν την έκδοση διοχετεύθη­καν σε 1.000 μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις 700 εκατ. ευρώ μαζί με την ίδια συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Ρόλος μας και στόχος μας είναι να προσαρμόσο­υν οι επιχειρήσε­ις το μοντέλο τους ώστε να εισέλθουν σε νέους καινοτόμου­ς τομείς, είπε ο κ. Μεγάλου.

Η έρευνα και η καινοτομία είναι το κλειδί για να μπορέσει να είναι ακόμη πιο συνεπής η πορεία σε αυτό που λέμε βιώσιμη ανάπτυξη, είπε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας.

Μια οικονομία σαν την ελληνική δύσκολα θα δει καλύτερες μέρες αν δεν διαχειριστ­εί πιο ευνοϊκά το ανθρώπινο κεφάλαιο, πρόσθεσε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece