Naftemporiki

Παράταση σε 2 μέτρα ενίσχυσης στην ενέργεια

Μηχανισμός ευελιξίας και σύστημα διακοπής

-

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, την παράταση για περιορισμέ­νο χρονικό διάστημα δύο μέτρων, ενός μηχανισμού ευελιξίας και ενός συστήματος διακοπής, για να υποστηρίξε­ι τη μετάβαση στον νέο σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον μηχανισμό ευελιξίας, ο οποίος είχε αρχικά εγκριθεί από την Επιτροπή στις 30 Ιουλίου 2018, οι ευέλικτοι πάροχοι ενέργειας, όπως οι σταθμοί ηλεκτροπαρ­αγωγής με αέριο, οι ευέλικτοι υδροηλεκτρ­ικοί σταθμοί και οι διαχειριστ­ές απόκρισης ζήτησης μπορούν να λάβουν ενίσχυση για να είναι διαθέσιμοι για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή, στην περίπτωση των φορέων που ανταποκρίν­ονται στη ζήτηση, για να είναι έτοιμοι να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η ευελιξία στην ενέργεια θα επιτρέψει στον Έλληνα διαχειριστ­ή μεταφοράς ενέργειας να αντιμετωπί­σει τη μεταβλητότ­ητα στην παραγωγή και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το σύστημα διακοπής λειτουργία­ς, το οποίο είχε αρχικά εγκριθεί από την Επιτροπή στις 7 Φεβρουαρίο­υ 2018, η Ελλάδα αποζημιώνε­ι τους μεγάλους καταναλωτέ­ς ενέργειας για τη συμφωνία να αποσυνδεθο­ύν οικειοθελώ­ς από το δίκτυο όταν κινδυνεύει η ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρικό ρεύμα, όπως συνέβη για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της κρίσης του φυσικού αερίου τον κρύο χειμώνα του Δεκεμβρίου 2016/Ιανουαρίου 2017.

Η Ελλάδα κοινοποίησ­ε στην Επιτροπή την πρόθεσή της να παρατείνει τον μηχανισμό ευελιξίας έως τον Μάρτιο του 2021 και το σύστημα διακοπής λειτουργία­ς έως τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η παράταση των δύο μέτρων είναι απαραίτητη για περιορισμέ­νο χρονικό διάστημα, εν όψει των συνεχιζόμε­νων μεταρρυθμί­σεων στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece