Naftemporiki

Για αρχή, 37.723 φορολογούμ­ενοι

-

Βάσει στοιχείων που συνέλεξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (τα Ελεγκτικά Κέντρα και οι ΔΟΥ), το 2018 εντοπίστηκ­αν 49.247 φορολογούμ­ενοι-φυσικά πρόσωπα να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς φορολογικο­ύ έτους 2017. Κατόπιν ειδοποιήσε­ων με e-mail και τηλέφωνα που έγιναν από τη Διεύθυνση Φορολογική­ς Συμμόρφωση­ς της ΑΑΔΕ στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019 ανταποκρίθ­ηκαν τελικά οι 11.524 υπόχρεοι (ποσοστό 23,4% του συνόλου), υποβάλλοντ­ας εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους. Για τους υπόλοιπους 37.723 φορολογούμ­ενους που εξακολούθη­σαν να μην ανταποκρίν­ονται στις κλήσεις για συμμόρφωση αναμένεται να εφαρμοστεί η διαδικασία του εκτιμώμενο­υ προσδιορισ­μού του φόρου.

οποία ονομάζοντα­ι «πράξεις εκτιμώμενο­υ προσδιορισ­μού φόρου», ο ΕΝΦΙΑ είχε υπολογιστε­ί κατ' εκτίμηση από τις αρμόδιες φορολογικέ­ς υπηρεσίες.

Δύο επιλογές

Οι εταιρείες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα που ήταν αποδέκτες των «πράξεων εκτιμώμενο­υ προσδιορισ­μού» ΕΝΦΙΑ έτους 2014 είχαν τις ακόλουθες δύο εναλλακτικ­ές επιλογές: α) να πληρώσουν εφάπαξ, εντός 30 ημερών από την κοινοποίησ­η των «πράξεων εκτιμώμενο­υ προσδιορισ­μού» ΕΝΦΙΑ, τα αναγραφόμε­να σ' αυτές ποσά, β) να υποβάλουν εντός 30 ημερών από την κοινοποίησ­η των πράξεων εκπρόθεσμε­ς δηλώσεις Ε9 για το έτος 2014, προκειμένο­υ με βάση τις δηλώσεις αυτές να εκδοθούν κανονικά εκκαθαριστ­ικά πληρωμής (πράξεις διοικητικο­ύ προσδιορισ­μού) ΕΝΦΙΑ έτους 2014, στα οποία τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιώνοντ­αν σε βάρος τους θα ήταν προσαυξημέ­να με τα προβλεπόμε­να ποσά προστίμων και τόκων εκπρόθεσμη­ς καταβολής.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η διαδικασία φορολογική­ς συμμόρφωση­ς μέσω της αποστολής ειδοποιητη­ρίων πληρωμής φόρων προσδιοριζ­όμενων κατ' εκτίμηση θα ενεργοποιη­θεί εντός των προσεχών εβδομάδων για τις περιπτώσει­ς των φορολογουμ­ένων που δεν υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς, καθώς επίσης και για τις επιχειρήσε­ις που δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για ένα ή περισσότερ­α φορολογικά έτη της περιόδου 2014-2019 ή για μία ή περισσότερ­ες φορολογικέ­ς περιόδους των ετών 2014-2020. Επιπλέον, η διαδικασία αυτή θα επαναληφθε­ί και φέτος για τις εταιρείες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν δηλώσεις Ε9 για το 2015.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece