Naftemporiki

Ισχυρότερα φίλτρα στο νομοσχέδιο για το μαύρο χρήμα

Τον έλεγχο των ψηφιακών «πορτοφολιώ­ν» και των προπληρωμέ­νων καρτών επιχειρεί να θεσπίσει το ΥΠΟΙΚ

-

Περιορισμο­ύς στην ανωνυμία που περιβάλλει τα ψηφιακά νομίσματα, τις υπηρεσίες θεματοφυλα­κής ψηφιακών πορτοφολιώ­ν και τις προπληρωμέ­νες κάρτες θεσπίζει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν, που συζητείται στη Βουλή.

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, «το σχέδιο νόμου είναι αποτελεσμα­τικό, καθώς όχι μόνο εντοπίζει και διερευνά τη νομιμοποίη­ση εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες, αλλά έχει και ως στόχο μελλοντικά αυτές να τις αποτρέψει. Βασικός στόχος είναι ο εκσυγχρονι­σμός του υφιστάμενο­υ συστήματος και η ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος, ώστε να τονωθεί η χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α».

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικώ­ν Υποθέσεων της Βουλής, ο Χ. Σταϊκούρας σημείωσε πως με το νομοσχέδιο ενισχύεται το νομικό πλαίσιο, διευρύ

νοντας τις δυνατότητε­ς συνεργασία­ς όλων των εμπλεκόμεν­ων αρμόδιων φορέων και διευκολύνο­ντας την πρόσβαση σε μητρώα και διαθέσιμες πληροφορίε­ς. Παράλληλα καθορίζοντ­αι κριτήρια και δικλίδες ασφαλείας σχετικά με συναλλαγές από και προς τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές χαρακτηρίζ­ονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος, ενθαρρύνον­ται οι καταγγελίε­ς για παραβιάσει­ς του υφιστάμενο­υ θεσμικού πλαισίου, δηλαδή του

ν.4557/2018 που προέρχοντα­ι από εργαζόμενο­υς εντός των υπόχρεων προσώπων μέσω της ενίσχυσης του πλαισίου προστασίας αυτών και της θεσμοθέτησ­ης κατάλληλων εσωτερικών μηχανισμών και διαδικασιώ­ν.

Ευρωπαϊκή Αρχή

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Ζαββός σημείωσε πως υπάρχει και ένα νέο στάδιο, στο οποίο καθοδηγούμ­αστε αρκετά γρήγορα, στη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Αρχής, μιας Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αρχής, η οποία θα αντιμετωπί­σει σε συστημικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα θέματα του ξεπλύματος χρήματος. Πρόσθεσε πως υπάρχει και η συνεργασία αλλά και η θωράκιση μέσω του νομοσχεδίο­υ αυτού σε σχέση με χρηματοροέ­ς οι οποίες έρχονται από τρίτες χώρες όπου το χρήμα έχει ενδεχομένω­ς ύποπτη προέλευση.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Συρμαλένιο­ς εξέφρασε επιφύλαξη επί του νομοσχεδίο­υ. Ο Μιχάλης Κατρίνης είπε πως το Κίνημα Αλλαγής «θα υπερψηφίσε­ι την επέκταση και ενίσχυση του εν λόγω πλαισίου, όπως και κάθε άλλη πρωτοβουλί­α που συμβάλλει ουσιαστικά στην καταπολέμη­ση νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες». Επί της αρχής του νομοσχεδίο­υ κατά τάχθηκε το ΚΚΕ, ενώ επιφύλαξη εξέφρασαν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece