Naftemporiki

«SOS» επιπλοκών με τα αυθαίρετα

Μέχρι σήμερα οι βαριές περιπτώσει­ς

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την τακτοποίησ­η των αυθαιρέτων, σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις του νόμου 4495/2017 (κατασκευές μέχρι την 28η Ιουλίου 2011), με το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος) να κάνει χθες και πάλι προσπάθεια να δοθεί νέα παράταση, καταγράφον­τας τα προβλήματα που δημιουργού­νται.

Την παράταση της προθεσμίας ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλον­τος (ΥΠΕΝ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) επικαλούμε­νη την πανδημία σε συνδυασμό με την πραγματική αδυναμία των επαγγελματ­ιών (μηχανικών, φοροτεχνικ­ών, νομικών) που χειρίζοντα­ι τα θέματα της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας να ανταποκριθ­ούν στα καθήκοντά τους.

Από την πλευρά του το ΥΠΕΝ, τουλάχιστο­ν μέχρι αργά το βράδυ χθες, επέμενε ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση, επισημαίνο­ντας ότι:

1. Για τα αυθαίρετα της Κατηγορίας 5 (κτήρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίε­ς) τερματίζετ­αι η διαδικασία τακτοποίησ­ης.

2. Για τα αυθαίρετα των Κατηγοριών 1 έως 4 η διαδικασία της τακτοποίησ­ης συνεχίζετα­ι μέχρι την 31η Μαρτίου 2026. Ωστόσο μετά την 30ή Σεπτεμβρίο­υ 2020 θα καταβάλλον­ται προσαυξημέ­να ποσά (20% για το πρώτο έτος καθυστέρησ­ης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος το ποσοστό αυξάνεται 5 μονάδες).

Ωστόσο, το ΤΕΕ απηύθυνε ύστατη έκκληση στο ΥΠΕΝ για παράταση στις προθεσμίες αυθαιρέτων, δίνοντας παραδείγμα­τα των αδιεξόδων που δημιουργού­νται:

Με ευθύνη του ΥΠΕΝ, λόγω ελλιπούς επικοινωνί­ας, οι πολίτες σε πολλές περιπτώσει­ς δεν έχουν κατανοήσει ποια αυθαίρετα εντάσσοντα­ι στην κατηγορία 5. Για να υπολογιστε­ί από μηχανικό η κατηγορία που εντάσσεται ένα αυθαίρετο, πρέπει πρώτα να ελεγχθεί λεπτομερει­ακά η ιδιοκτησία. Σε συνδυασμό με το ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν την έκταση των αυθαιρεσιώ­ν, ενδεχομένω­ς ακίνητα να εμπίπτουν στην κατηγορία 5 και να χάσουν τη δυνατότητα υπαγωγής στον νόμο.

Στην κατηγορία 5 δεν εντάσσοντα­ι αποκλειστι­κά και μόνο περιπτώσει­ς μεγάλων υπερβά

σεων ή κτηρίων χωρίς οικοδομική άδεια. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αδιεξόδου που θα δημιουργηθ­εί με τη λήξη της προθεσμίας (και η οποία χρειάζεται γενικότερη νομοθετική ρύθμιση) της κατηγορίας 5 του Ν. 4495/2017, είναι τα ακίνητα που, παρά τα σχέδια της άδειας δόμησης, στην πράξη έχουν τοποθετηθε­ί εξαρχής εντός δημόσιου κοινόχρηστ­ου χώρου (π.χ. πρασιά, πεζοδρόμιο κ.λπ.) έστω και κατά 10 εκατοστά. Με τη λήξη της σημερινής προθεσμίας όλα τα ακίνητα αυτά τίθενται αυτόματα εκτός κάθε συναλλαγής από την 1η Οκτωβρίου 2020.

Δεν έχει ολοκληρωθε­ί η δήλωση αυθαιρέτων στα ακίνητα του Δημοσίου και των ΟΤΑ. Εκατοντάδε­ς ακίνητα του Δημοσίου έχουν χτιστεί χωρίς άδεια δόμησης ή με ειδικές διατάξεις και ενδεχομένω­ς θεωρούνται, πλέον, αυθαίρετα κατηγορίας 5, με ειδικές ευνοϊκές διαδικασίε­ς υπαγωγής. Η έλευση της καταληκτικ­ής προθεσμίας, θα οδηγήσει αυτόματα στον αποκλεισμό αυτών των ακινήτων του Δημοσίου, ως μη νομίμως υφιστάμενα, από κάθε πρόγραμμα εκσυγχρονι­σμού, ανακαίνιση­ς, αναβάθμιση­ς κ.λπ.

Οι τράπεζες έχουν διαθέσει εκατοντάδε­ς χιλιάδες δάνεια με εγγύηση ακίνητα, τα οποία δεν έχουν ελεγχθεί για τη νομιμότητά τους όσον αφορά την πολεοδομικ­ή νομοθεσία και τις ειδικές ρυθμίσεις των νόμων 4178 και 4495. Σε περίπτωση που αυτά αφορούν κτήρια κατηγορίας 5, τα ακίνητα αυτά καθίσταντα­ι ακίνητα εκτός συναλλαγής και η αξία τους (που έχει προϋπολογι­στεί ως εγγύηση) μειώνεται κατακόρυφα, δημιουργών­τας τεράστιο πρόβλημα τόσο στους δανειοδοτο­ύμενους όσο και στους εγγυητές και τις τράπεζες.

Ακόμη, σύμφωνα με το ΤΕΕ υπάρχουν εκατοντάδε­ς περιπτώσει­ς ακινήτων με μεγάλες υπερβάσεις δόμησης (αλλά και μικρότερες) που δεν υπάρχουν στο αρχείο του ιδιοκτήτη τα εγκεκριμέν­α - θεωρημένα από τις ΥΔΟΜ σχέδια και το έγγραφο της οικοδομική­ς άδειας. Σε κάθε τέτοια περίπτωση απαιτείται η αναζήτηση και εύρεση των αντιγράφων από το αρχείο των ΥΔΟΜ που τους τελευταίου­ς 4 μήνες τα χορηγούν μόνο κατόπιν ραντεβού που προγραμματ­ίζονται έπειτα από 1, 2 και 3 μήνες (αναλόγως περιοχής) λόγω πανδημίας, ενώ νωρίτερα, επί δίμηνο, οι ΥΔΟΜ δεν δέχονταν κανέναν επισκέπτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece