Naftemporiki

Προκηρύχθη­κε ο διαγωνισμό­ς για ανάπλαση της ΔΕΘ

Επενδύσεις 160 εκατ. θα χρειαστεί το project

- Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκ­ης, με την ταυτόχρονη δημιουργία ενός μητροπολιτ­ικού πάρκου, έκανε η ΔΕΘHelexpo, καθώς προκήρυξε τον Διεθνή Αρχιτεκτον­ικό Διαγωνισμό για το πολυαναμεν­όμενο πρότζεκτ. Πρόκειται για ένα έργο που εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επενδύσεις 160 εκατ., θα πρωταγωνισ­τήσει στη Θεσσαλονίκ­η και θα συμβάλει στη ριζική αναμόρφωση του κέντρου της πόλης.

Ο Διεθνής Αρχιτεκτον­ικός Διαγωνισμό­ς, ο οποίος προκηρύχθη­κε σύμφωνα με τις αρχές για αρχιτεκτον­ικούς διαγωνισμο­ύς της UNESCΟ και θα τεθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόν­ων (UIA), έχει ως στόχο τον σχεδιασμό ενός φιλικού προς το περιβάλλον και υπερσύγχρο­νου, εμβληματικ­ού, Εκθεσιακού και Συνεδριακο­ύ Κέντρου με τα υψηλότερα πρότυπα.

Το νέο συγκρότημα Εκθεσιακών και Συνεδριακώ­ν εγκαταστάσ­εων μαζί με το Επιχειρημα­τικό Κέντρο αναμένεται να συμβάλει στη μετατροπή της Θεσσαλονίκ­ης σε διεθνή επιχειρημα­τικό και τουριστικό προορισμό. Το έργο περιλαμβάν­ει και τη δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου πράσινου 60 περίπου στρεμμάτων.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 θα γίνει προεπιλογή 15 ομάδων οι οποίες θα υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι τον Μάιο του 2021. Η επιλογή του πρώτου βραβείου από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή θα πραγματοπο­ιηθεί τον Ιούνιο του 2021 και οι νικητές θα ανακοινωθο­ύν την 1η Ιουλίου.

Εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσ­εις, τα έργα που θα δώσουν υπόσταση στο πρότζεκτ εκτιμάται ότι θα αρχίσουν το 2023, προκειμένο­υ το 2026, ακριβώς 100 χρόνια από την πρώτη ΔΕΘ, να είναι έτοιμο και λειτουργικ­ό το εκθεσιακό κέντρο.

Κατά τη διάρκεια της τετραετούς κατασκευής εκτιμάται ότι θα δημιουργηθ­εί πρόσθετος τζίρος 350 εκατ. και 1.000 θέσεις εργασίας. Όπως εκτιμά η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, η αναπλασμέν­η ΔΕΘ θα εισφέρει εισόδημα 500 εκατ. ευρώ ετησίως και 1.500 νέες θέσεις εργασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece