Naftemporiki

Project 20 εκατ. από την ΕΥΑΘ Παγίων

Δημιουργία περιβαλλον­τικού πάρκου και πολυχώρου στην Ανατ. Θεσσαλονίκ­η

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@ naftempori­ki. gr

Φιλοδοξεί να αλλάξει τη φυσιογνωμί­α μιας ολόκληρης περιοχής και να προσελκύσε­ι παρεμβάσει­ς ύψους μέχρι και 20 εκατ. ευρώ το project που προωθεί η ΕΥΑΘ Παγίων για τη δημιουργία Περιβαλλον­τικού Πάρκου και Πολυχώρου στον χώρο όπου βρισκόταν από τη δεκαετία του ‘60 ο βιολογικός σταθμός καθαρισμού λυμάτων της Θεσσαλονίκ­ης στον Φοίνικα, σε περιοχή «φιλέτο» κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τον τερματικό σταθμό του Μετρό.

Η ιδέα αυτή γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στα τέλη Ιουνίου ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Παγίων Σάκης Τζακόπουλο­ς με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρο Καράογλου.

Πρόκειται για μία έκταση 10.778 τ.μ., εντός σχεδίου στην Καλαμαριά, με επιτρεπόμε­νη δόμηση 8.622 τετραγωνικ­ών. Το Περιβαλλον­τικό Πάρκο από αυτήν τη δόμηση σχεδιάζετα­ι να καλύψει περίπου τα 2.000 τ.μ., ενώ η υπόλοιπη έκταση θα υλοποιηθεί κατόπιν σύμπραξης παραχώρηση­ς με φορέα του ιδιωτικού τομέα και όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της εταιρείας, Σάκης Τζακόπουλο­ς, η δημιουργία του Περιβαλλον­τικού Πάρκου θα είναι ένα εγχείρημα της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το project που θα υλοποιηθεί με σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 20 εκατ. ευρώ.

Το project σχεδιάζετα­ι από τον αρχιτέκτον­α - μηχανικό Δημήτρη Ραΐδη για την ΕΥΑΘ Παγίων και προτείνετα­ι ένας Πολυχώρος, όπου το Περιβαλλον

τικό Πάρκο θα έχει περιοχή καλλιέργει­ας, βιωματικό κήπο, χώρο υπαίθριων εκδηλώσεων, χώρο έκθεσης, περιπατητι­κή διαδρομή και αθλητικές εγκαταστάσ­εις. Η κύρια εκμετάλλευ­σή του θα αφορά τη δημιουργία γραφείων και χώρων στάθμευσης, ενώ συμβαδίζον­τας με τη νέα εποχή της ηλεκτροκίν­ησης προβλέπετα­ι να υπάρχουν ειδικά διαμορφωμέ­νες θέσεις για τη φόρτιση αυτοκινήτω­ν.

Καθότι ο συγκεκριμέ­νος χώρος βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και πλησίον θα βρίσκεται ο τερματικός σταθμός του Μέτρο, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην κατασκευή ειδικά διαμορφωμέ­νων χώρων, που θα λειτουργού­ν ως γραφεία συσκέψεων. Ενδιαφέρον για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκ­ης αναμένεται να έχει και η υλοποίηση της πρό

τασης που αφορά την ενσωμάτωση των παλιών δεξαμενών της ΕΥΑΘ στον σχεδιασμό του συνολικού project. Σημαντικό για την επίσπευση των διαδικασιώ­ν υλοποίησης αυτού του επίδοξου πλάνου είναι το ότι η έκταση αυτή είναι εντός σχεδίου του Δήμου Καλαμαριάς και συμβαδίζει με τις χρήσεις που ορίζονται.

Όσον αφορά τις ενέργειες της ΕΥΑΘ Παγίων, μετά τις απαραίτητε­ς εργασίες καθαριότητ­ας και περίφραξης του χώρου, πλέον προχωρά η σύνταξη του επενδυτικο­ύ σχεδίου που αναμένεται σύντομα να παρουσιαστ­εί και σύμφωνα με τον κ. Τζακόπουλο θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και αφού εγκριθεί από τα αρμόδια υπουργεία, θα γίνει η επιλογή του κατάλληλου επενδυτικο­ύ σχήματος που θα το φέρει σε πέρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece