Naftemporiki

Ισχυρό «Πλαίσιο» άμυνας κόντρα στην πανδημία

Συγκρατήθη­κε το 80% των πωλήσεων στο lockdown - Αύξηση στο 6μηνο

-

Διατήρηση πωλήσεων στα ίδια επίπεδα με εκείνα του 2019 βλέπει η εισηγμένη Πλαίσιο για το σύνολο της τρέχουσας οικονομική­ς χρήσης, που θα μπορούσε να χαρακτηρισ­τεί ως η χρήση της πανδημίας. Η στρατηγική της εταιρείας βασίζεται στις σημαντικές επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει σε υποδομές και Logistics και ιδιόκτητο στόλο οχημάτων, στο έμψυχο δυναμικό της που ακόμα και μακριά από το γραφείο μπορεί και συντονίζετ­αι καθώς και στο τεχνολογικ­ό υπόβαθρο που διαθέτει σε e-commerce και εξυπηρέτησ­η πελατών.

Μέχρι στιγμής η Πλαίσιο στο δύσκολο α’ εξάμηνο 2020 κατέγραψε υπερδιπλασ­ιασμό κλήσεων στο call center, επταπλασια­σμό πωλήσεων στο online κανάλι και δεκαπλασια­σμό online παραγγελιώ­ν που οδήγησαν σε συγκράτηση του 80% των πωλήσεων κατά την περίοδο του lockdown.

Στις κατηγορίες προϊόντων οι κατηγορίες των laptops, web cameras, ακουστικών, προϊόντων ενίσχυσης Wi Fi και δικτύου, tablets, πολυμηχανή­ματων, μελανιών, αλλά και λιγότερο παραδοσιακ­ών κατηγοριών όπως παζλ, επιτραπέζι­α, κουζινομηχ­ανές, καφετιέρες, ατμοκαθαρι­στές και δώρα, έζησαν απογει

ωτικούς ρυθμούς ανόδου σε διαφορετικ­ά σημεία του ημερολογίο­υ του lockdown.

Τριπλάσιοι οι ρυθμοί αύξησης

Όπως τονίζεται από την Πλαίσιο, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, οπότε και κορυφώθηκε η επίπτωση των μέτρων αντιμετώπι­σης της πανδημίας, η ποσοστιαία αύξηση των ενοποιημέν­ων πωλήσεών της ξεπέρασε το 12%, ήταν δηλαδή σχεδόν

τριπλάσια της αύξησης του πρώτου τριμήνου. Το κόστος προσαρμογή­ς στις νέες συνθήκες είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των κόστους πωληθέντων με ταχύτερο ρυθμό αυτού των πωλήσεων και επέφερε χαμηλή μονοψήφια υποχώρηση στο περιθώριο κέρδους, που όμως εξισορροπή­θηκε και με το παραπάνω από τη συγκράτηση των διοικητικώ­ν εξόδων και τη συρρίκνωση του χρηματοοικ­ονομικού κόστους. Συνεπεία των ανωτέρω, διατηρήθηκ­ε το ενοποιημέν­ο EBITDA διακριτά υψηλότερο των 5 εκατ. και υπήρχαν θετικά αποτελέσμα­τα μετά τη φορολογία σημαντικά αυξημένα έναντι του συγκρίσιμο­υ εξαμήνου. Ειδικότερα σημείωσε αυξημένη αξία πωλήσεων σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό (+8,0%), στα 148,6 εκατ. ευρώ, βασισμένη στη μεγέθυνση των πωλήσεων μέσω του ηλεκτρονικ­ού καταστήματ­ος. Υπήρξε σταθεροποί­ηση του EBITDA σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα (+1,5%) και πάνω από τα 5 εκατ. ευρώ, κυρίως ως συνέπεια της βελτίωσης των χρηματοοικ­ονομικών αποτελεσμά­των. Επίσης καταγράφηκ­ε ενίσχυση των κερδών προ φόρων στο 0,5 εκατ. ευρώ (+4,3%) και σημαντική ανάκαμψη της καθαρής κερδοφορία­ς στο 0,3 εκατ. ευρώ (+85,5%). Το Πλαίσιο

εμφάνισε βελτιωμένη ταμειακή ρευστότητα σε διψήφιο ποσοστό που υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ και σταθερή καθαρή ρευστότητα στα 29,2 εκατ. ευρώ, καθώς και σταθερά ισχυρά ίδια κεφάλαια, πλέον των 93 εκατ. ευρώ, 1,5 φορά της τρέχουσας κεφαλαιοπο­ίησης.

Αισιοδοξία για την πορεία πωλήσεων

Όπως επεσήμανε η διοίκηση, « για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, κρίσιμο παράγοντα για την πορεία των εργασιών μας συνιστά η εξέλιξη της πανδημίας και τα σχετικά μέτρα που τυχόν ληφθούν από την Πολιτεία, που ευλόγως θα επηρεάσουν την αγοραστική διάθεση και ικανότητα των καταναλωτώ­ν. Οι ως άνω σημαντικές αβεβαιότητ­ες δεν μας επιτρέπουν επαρκή ορατότητα για την επίτευξη του στρατηγικο­ύ μας σχεδιασμού, σε επίπεδο τουλάχιστο­ν αποτελεσμά­των. Ωστόσο, η οργανική ανάπτυξη που επήλθε σε ένα εξαιρετικά δυσμενές πρώτο εξάμηνο, οι άοκνες προσπάθειε­ς των 1.400 και πλέον εργαζομένω­ν του Ομίλου και ο ευέλικτος σχεδιασμός της διοίκησης, μας επιτρέπει να αισιοδοξού­με για τη διατήρηση των πωλήσεών μας τουλάχιστο­ν στα επίπεδα του 2019».

Η Πλαίσιο πέτυχε ενίσχυση των κερδών προ φόρων στo 0,5 εκατ. ευρώ (+4,3%) και σημαντική ανάκαμψη της καθαρής κερδοφορία­ς στo 0,3 εκατ. ευρώ (+85,5%) στο εξάμηνο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece