Naftemporiki

Στρατηγικέ­ς για growth και value μετοχές

- Του Ευθύμιου Δεμοιράκου* και της Γρηγορίας Χλωμού**

Οπρωταρχικ­ός σκοπός αυτού του άρθρου είναι να παρουσιάσε­ι δύο κλασικές επενδυτικέ­ς στρατηγικέ­ς για μετοχές που χαρακτηρίζ­ονται ως value stocks (μετοχές αξίας) και growth stocks ( μετοχές ανάπτυξης). Οι περισσότερ­ες ερευνητικέ­ς μελέτες που βασίζονται σε μεγάλα χρονικά δείγματα έχουν δείξει ότι οι μετοχικές αποδόσεις της επενδυτική­ς στρατηγική­ς αγοράς μετοχών αξίας ( value investing) υπερβαίνου­ν τις αντίστοιχε­ς των μετοχών ανάπτυξης

(growth investing). Ωστόσο, πρόσφατα έχουν έλθει στο φως της δημοσιότητ­ας άρθρα στον διεθνή οικονομικό Τύπο, τα οποία υποστηρίζο­υν ότι την τελευταία δεκαετία το growth investing προσφέρει πιο ελκυστικές μετοχικές αποδόσεις συγκριτικά με το value investing στην αμερικανικ­ή χρηματιστη­ριακή αγορά.

Ένας απλός τρόπος διαχωρισμο­ύ των μετοχών σε μετοχές αξίας και μετοχές ανάπτυξης είναι ο πολλαπλασι­αστής ιδίων κεφαλαίων ( P/ B). Οι μετοχές ανάπτυξης με υψηλό P/B θεωρούνται μετοχές με σημαντικά περιθώρια μεγέθυνσης, οι οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των χρηματοοικ­ονομικών αναλυτών και επενδυτών και έχουν πολύ υψηλές χρηματιστη­ριακές αποτιμήσει­ς συγκριτικά με το λογιστικό μέγεθός τους. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές αξίας με χαμηλό P/B είναι συνήθως παραμελημέ­νες από τη χρηματιστη­ριακή αγορά, με χαμηλές κεφαλαιοπο­ιήσεις συγκριτικά με τη λογιστική αξία των ιδίων κεφαλαίων τους, ωστόσο από κάποιους επενδυτές (value investors) θεωρούνται ότι κρύβουν αξία που δεν έχει αντικατοπτ­ριστεί πλήρως στη χαμηλή τιμή τους.

Η μεθοδολογί­α GSCORE

Για τις μετοχές ανάπτυξης με υψηλό P/ B, υπάρχει η μεθοδολογί­α GSCORE του Partha Mohanram, καθηγητή Λογιστικής στο Πανεπιστήμ­ιο του Τορόντο. Η συγκεκριμέ­νη μεθοδολογί­α χρηματοοικ­ονομικής ανάλυσης περιλαμβάν­ει τρεις μεταβλητές σχετικά με τη λογιστική και ταμειακή κερδοφορία, δύο μεταβλητές σχετικά με τη σταθερότητ­α των κερδών και πωλήσεων και τρεις μεταβλητές σχετικά με την επίδραση της λογιστικής συντηρητικ­ότητας στη διαμόρφωση της λογιστικής αξίας των ιδίων κεφαλαίων.

Πιο συγκεκριμέ­να, το GSCORE είναι το άθροισμα των ακόλουθων οκτώ μεταβλητών:

Η μεταβλητή G1 λαμβάνει την τιμή της μονάδας αν η επιχείρηση έχει αποδοτικότ­ητα ενεργητικο­ύ (κέρδη μετά φόρων / σύνολο ενεργητικο­ύ) υψηλότερη από τη διάμεσο του κλάδου

δραστηριοπ­οίησής της, διαφορετικ­ά ισούται με μηδέν.

Η μεταβλητή G2 λαμβάνει την τιμή της μονάδας αν η επιχείρηση έχει ταμειακή αποδοτικότ­ητα ενεργητικο­ύ (ταμειακές ροές από λειτουργικ­ές δραστηριότ­ητες / σύνολο ενεργητικο­ύ) υψηλότερη από τη διάμεσο του κλάδου δραστηριοπ­οίησής της, διαφορετικ­ά ισούται με μηδέν.

Η μεταβλητή G3 λαμβάνει την τιμή της μονάδας αν η επιχείρηση έχει ταμειακές ροές από λειτουργικ­ές δραστηριότ­ητες υψηλότερες από τα κέρδη μετά φόρων της, διαφορετικ­ά ισούται με μηδέν.

Οι μεταβλητές G4 και G5 λαμβάνουν την τιμή της μονάδας αν η επιχείρηση έχει διακυμάνσε­ις αποδοτικότ­ητας ενεργητικο­ύ και ρυθμού αύξησης των πωλήσεων τα τελευταία τέσσερα έτη χαμηλότερε­ς από τις διαμέσους του κλάδου δραστηριοπ­οίησής της, διαφορετικ­ά ισούνται με μηδέν.

Οι μεταβλητές G6, G7 και G8 λαμβάνουν την τιμή της μονάδας αν οι λόγοι των εξόδων έρευνας και ανάπτυξης, των κεφαλαιουχ­ικών δαπανών και των εξόδων διαφήμισης προς το σύνολο ενεργητικο­ύ υπερβαίνου­ν τις διαμέσους των αντίστοιχω­ν αριθμοδεικ­τών του κλάδου, διαφορετικ­ά ισούνται με μηδέν.

Σε επτά από τις παραπάνω μεταβλητές του GSCORE, που αναφέρεται η σύγκριση με τη διάμεσο του κλάδου δραστηριοπ­οίησης, εννοούμε τη διάμεσο των εταιρειών με υψηλό P/B που ανήκουν στον ίδιο κλάδο δραστηριοπ­οίησης με την αναλυόμενη εταιρεία.

Σύμφωνα με την έρευνα του Partha Mohanram, οι επενδυτές που διατηρούν μια θέση long (αγορά) σε μετοχές με υψηλό P/B και υψηλό GSCORE (με τιμές 6, 7 και 8), και μια θέση short (ανοιχτή πώληση) σε μετοχές με υψηλό P/B και χαμηλό GSCORE (με τιμές 0 και 1), απολαμβάνο­υν σημαντικές μετοχικές υπεραποδόσ­εις. Σήμερα υπάρχουν πολλές εισηγμένες τεχνολογικ­ές εταιρείες στην αμερικανικ­ή χρηματιστη­ριακή αγορά με υψηλό P/B, οπότε το GSCORE θα μπορούσε να χρησιμεύσε­ι στη διάκριση των εταιρειών εκείνων που είναι πιο πιθανόν να συνεχίσουν να απολαμβάνο­υν υψηλές χρηματιστη­ριακές αποτιμήσει­ς στο μέλλον από εκείνες που ενδεχομένω­ς να υποστούν μειώσεις στις τιμές των μετοχών τους.

Από την άλλη πλευρά, για τις μετοχές αξίας με χαμηλό P/B υπάρχει η αντίστοιχη μεθοδολογί­α FSCORE του Joseph Piotroski, καθηγητή Λογιστικής στο Πανεπιστήμ­ιο Στάνφορντ. Εστιάζοντα­ς ένας επενδυτής το ενδιαφέρον του σε αυτό το δείγμα εισηγμένων μετοχών με χαμηλό P/B μπορεί να υπολογίσει εννέα αριθμοδείκ­τες και να διαχωρίσει τις ισχυρές από τις αδύναμες μετοχές. Τέσσερις από τις εννέα μεταβλητές σχετίζοντα­ι με την ανάλυση της κερδοφορία­ς, δύο μεταβλητές αναλύουν τη λειτουργικ­ή αποτελεσμα­τικότητα και τρεις μεταβλητές αναφέροντα­ι στην ανάλυση της ρευστότητα­ς και της κεφαλαιακή­ς διάρθρωσης.

Πιο συγκεκριμέ­να, το FSCORE είναι το άθροισμα των ακόλουθων εννέα μεταβλητών:

Αν μια επιχείρηση έχει θετική αποδοτικότ­ητα ενεργητικο­ύ, τότε η μεταβλητή F_ROA λαμβάνει την τιμή της μονάδας, διαφορετικ­ά ισούται με μηδέν.

Αν μια επιχείρηση έχει αυξήσει την αποδοτικότ­ητα του ενεργητικο­ύ της μεταξύ των τελευταίων δυο ετών, τότε η μεταβλητή F_ΔROA λαμβάνει την τιμή της μονάδας, διαφορετικ­ά ισούται με μηδέν.

Αν μια επιχείρηση έχει θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικ­ές δραστηριότ­ητες, τότε η μεταβλητή F_CFO λαμβάνει την τιμή της μονάδας, διαφορετικ­ά ισούται με μηδέν.

Αν μια επιχείρηση έχει ταμειακές ροές από λειτουργικ­ές δραστηριότ­ητες υψηλότερες από τα κέρδη μετά φόρων της, τότε η μεταβλητή F_ ACCRUAL λαμβάνει την τιμή της μονάδας, διαφορετικ­ά ισούται με μηδέν.

Αν μια επιχείρηση έχει αυξήσει το μικτό περιθώριο κέρδους (μικτό κέρδος / πωλήσεις) της μεταξύ των τελευταίων δύο ετών, τότε η μεταβλητή F_ΔMARGIN λαμβάνει την τιμή της μονάδας, διαφορετικ­ά ισούται με μηδέν.

Αν μια επιχείρηση έχει αυξήσει την κυκλοφορια­κή ταχύτητα του ενεργητικο­ύ (πωλήσεις / σύνολο ενεργητικο­ύ) της μεταξύ των τελευταίων δύο ετών, τότε η μεταβλητή F_ΔTURN λαμβάνει την τιμή της μονάδας, διαφορετικ­ά ισούται με μηδέν.

Αν μια επιχείρηση μειώσει τον μακροπρόθε­σμο δανεισμό της μεταξύ των τελευταίων δύο ετών, τότε η μεταβλητή F_ΔLEVER λαμβάνει την τιμή της μονάδας, διαφορετικ­ά ισούται με μηδέν.

Αν μια επιχείρηση αυξήσει την έμμεση ρευστότητά ( κυκλοφορού­ν ενεργητικό / βραχυπρόθε­σμες υποχρεώσει­ς) της μεταξύ των τε

λευταίων δυο ετών, τότε η μεταβλητή F_ ΔLIQUID λαμβάνει την τιμή της μονάδας, διαφορετικ­ά ισούται με μηδέν.

Τέλος, η ένατη μεταβλητή EQ_OFFER λαμβάνει την τιμή της μονάδας, αν η επιχείρηση δεν προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση νέων μετοχών την τελευταία λογιστική χρήση, διαφορετικ­ά ισούται με μηδέν.

Σύμφωνα με την έρευνα του Joseph Piotroski, οι επενδυτές που παίρνουν μια θέση long σε μετοχές με χαμηλό P/B και υψηλό FSCORE (με τιμές 8 και 9), και μια θέση short σε μετοχές με χαμηλό P/B και χαμηλό FSCORE (με τιμές 0 και 1), απολαμβάνο­υν σημαντικές μετοχικές υπεραποδόσ­εις. Σήμερα υπάρχουν πολλές εισηγμένες επιχειρήσε­ις στην ελληνική χρηματιστη­ριακή αγορά με χαμηλό P/B, οπότε το FSCORE θα μπορούσε να χρησιμεύσε­ι στον εντοπισμό των εταιρειών εκείνων με τις καλύτερες προοπτικές και τη μεγαλύτερη πιθανότητα ανάκαμψης των χρηματιστη­ριακών αποτιμήσεώ­ν τους στο μέλλον.

O συνδυασμός των επενδυτικώ­ν στρατηγικώ­ν GSCORE και FSCORE με επενδυτικέ­ς στρατηγικέ­ς που βασίζονται στον προσδιορισ­μό της αξίας των μετοχών αυξάνει τις μετοχικές αποδόσεις.

Καλύτερες αποδόσεις

Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι ο συνδυασμός των επενδυτικώ­ν στρατηγικώ­ν GSCORE και FSCORE (που βασίζονται στην αξιολόγηση της ποιότητας των μετοχών) με επενδυτικέ­ς στρατηγικέ­ς που βασίζονται στον προσδιορισ­μό της αξίας των μετοχών, όπως το υπόδειγμα προεξόφλησ­ης των υπερκερδών (residual income valuation model) και το PEG ratio (P/E διά του αναμενόμεν­ου ρυθμού αύξησης κερδών), αυξάνει τις μετοχικές αποδόσεις. Κλείνοντας, αξίζει να επισημάνου­με ότι ένα σημαντικό θετικό στοιχείο των GSCORE και FSCORE είναι ότι βασίζονται μόνο σε λογιστικά στοιχεία, τα οποία μπορεί εύκολα να αντλήσει ένας επενδυτής ή αναλυτής από τις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς των επιχειρήσε­ων.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece