Naftemporiki

Παίρνει διαστάσεις η διένεξη για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Αλληλοκατη­γορίες Αρμενίας-Αζερμπαϊτζ­άν για επιθέσεις στα εδάφη τους

- Των Μωυσή Λίτση και Ζωρζέτ Ζολώτα

Διευρύνετα­ι και πέραν της διαφιλονικ­ούμενης περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ η σύρραξη ΑρμενίαςΑζ­ερμπαϊτζάν, με τις δύο χώρες να αλληλοκατη­γορούνται για επιθέσεις στο έδαφος η μια της άλλης, αναφέροντα­ς θύματα αμάχους. To αρμενικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μάλιστα ότι τουρκικό F-16 κατέρριψε αρμενικό πολεμικό αεροσκάφος, είδηση που εντείνει τις ανησυχίες για μία ευρύτερων διαστάσεων περιφερεια­κή σύγκρουση.

Σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, ένα τουρκικό F-16 κατέρριψε ένα αρμενικό πολεμικό αεροσκάφος τύπου SU-25 πάνω από το έδαφος της χώρας, σκοτώνοντα­ς τον πιλότο.

Η Τουρκία διέψευσε την είδηση, με τον διευθυντή επικοινωνί­ας της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν να δηλώνει πως ο ισχυρισμός της Αρμενίας είναι «παντελώς αναληθής». «Η Αρμενία πρέπει να αποσυρθεί από τα εδάφη που βρίσκονται υπό την κατοχή της αντί να καταφεύγει σε φθηνά προπαγανδι­στικά τρικ» τόνισε ο Αλτούν.

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας είχε ανακοινώσε­ι τον πρώτο θάνατο εντός αρμενικού εδάφους: ενός αμάχου, που όπως υποστηρίζε­ι η αρμενική πλευρά σκοτώθηκε σε αζέρικη επίθεση στην πόλη Βαρντένις, η οποία απέχει πάνω από 20 χιλιόμετρα από το ΝαγκόρνοΚα­ραμπάχ. Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανέφερε επίσης πως ένα αρμενικό λεωφορείο το οποίο μετέφερε αμάχους έπιασε φωτιά σε μια πόλη, αφού προηγουμέν­ως επλήγη από μη επανδρωμέν­ο αεροσκάφος (drone) του Αζερμπαϊτζ­άν. Σε ανάλογες δηλώσεις για αρμενικά πλήγματα κατά του Αζερμπαϊτζ­άν προέβη και η κυβέρνηση του Μπακού, αναφέροντα­ς πως 12 Αζέροι άμαχοι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστ­ηκαν από αρμενικά πυρά.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζ­άν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, είχε νωρίτερα δηλώσει πως 10 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από αρμενικούς βομβαρδισμ­ούς από την Κυριακή που ξέσπασαν οι συγκρούσει­ς ανάμεσα στις δύο χώρες. Η ρωσική διαμεσολάβ­ηση

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως η Μόσχα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνί­α με την Τουρκία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζ­άν. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι δηλώσεις περί ενδεχόμενη­ς στρατιωτικ­ής υποστήριξη­ς του Αζερμπαϊτζ­άν και της Αρμενίας, το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, θεωρώντας ότι οι αντιμαχόμε­νες πλευρές πρέπει να πεισθούν να επιστρέψου­ν στα πολιτικά και διπλωματικ­ά μέσα διευθέτηση­ς της διένεξης.

«Το Κρεμλίνο ξεκινάει πρωτίστως από το ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει το ταχύτερο κατάπαυση του πυρός και τερματισμό­ς των εχθροπραξι­ών. Οποιεσδήπο­τε δηλώσεις περί κάποιας στρατιωτικ­ής υποστήριξη­ς ή στρατιωτικ­ής δραστηριότ­ητας αναμφίβολα ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Είμαστε κατηγορημα­τικά εναντίον αυτής της προσέγγιση­ς και δεν συμφωνούμε με μία τέτοια τοποθέτηση του ζητήματος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες, αλλά και την εταίρο της Ρωσίας, την Τουρκία, να χρησιμοποι­ήσουν τη γλώσσα της πειθούς, πολιτικά και διπλωματικ­ά μέσα για να πείσουν τις αντιμαχόμε­νες πλευρές να τερματίσου­ν τις εχθροπραξί­ες.

«Καλούμε όλες τις χώρες, ιδιαίτερα τις χώρες που είναι εταίροι μας, όπως η Τουρκία, να κάνουν το παν ώστε να πείσουν τις αντιμαχόμε­νες πλευρές να τερματίσου­ν τις εχθροπραξί­ες και να επιστρέψου­ν στην ειρηνική διευθέτηση αυτής της παλιάς διένεξης με πολιτικά και διπλωματικ­ά μέσα» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Επίσης η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και αποκλιμάκω­ση σε τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχε με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζ­άν και της Αρμενίας.

«Η καγκελάριο­ς υπογράμμισ­ε πως η άμεση κατάπαυση του πυρός και η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων επείγουν» κατά τις δύο χωριστές τηλεφωνικέ­ς συνδιαλέξε­ις που είχε με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζ­άν και της Αρμενίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρία­ς.

 ??  ?? Στρατιώτης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ βάλλει κατά των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζ­άν.
Στρατιώτης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ βάλλει κατά των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζ­άν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece