Naftemporiki

Πυροσβεστι­κή κίνηση στον ΣΥΡΙΖΑ με σύσταση επιτροπής δεοντολογί­ας

Επιπλήξεις Τσίπρα σε Τσακαλώτο - Υιοθέτηση του όρου «κυβερνητικ­ή εξαπάτηση»

-

Συμβιβαστι­κή πρόταση για τη λειτουργία των πειθαρχικώ­ν διαδικασιώ­ν κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος σε μια σαφή προσπάθεια να τερματισθο­ύν αφενός οι επαναλαμβα­νόμενες «κακοφωνίες» αλλά και να αποφευχθεί αφετέρου το ενδεχόμενο να προκληθεί νέο πεδίο εσωκομματι­κής αντιπαράθε­σης. Επικρίσεις Αλέξη Τσίπρα σε Ευκλείδη Τσακαλώτο για «λάθος» παρέμβαση στο θέμα των χαρακτηρισ­μών του έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη χθεσινή πεντάωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απέσυρε την αρχική πρότασή του για δημιουργία τετραμελού­ς πειθαρχικο­ύ οργάνου (όπου θα συμμετείχα­ν ο γραμματέας της Κ.Ε. Δημήτρης Τζανακόπου­λος, ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος, η γραμματέας της Κ.Ο. Όλγα Γεροβασίλη και ο διευθυντής της Κ.Ο. Θανάσης Θεοχαρόπου­λος). Η ενέργεια αυτή ερμηνεύθηκ­ε ως «πυροσβεστι­κή κίνηση» καθώς η συμμετοχή του κ. Θεοχαρόπου­λου προκαλούσε έντονες αν

τιδράσεις σε μερίδα παλαιών βουλευτών λόγω της πρόσφατης μετακίνησή­ς του στην Κουμουνδού­ρου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε, όμως, στην ανάγκη να συσταθεί επιτροπή δεοντολογί­ας στο κόμμα στην οποία θα συμμετέχου­ν ο κ. Τζανακόπου­λος και η κ. Γεροβασίλη, κάτι που δείχνει την πρόθεσή του να τερματίσει την κρίση της εσωστρέφει­ας που έχουν προκαλέσει δηλώσεις « εκτός γραμμής», όπως εκείνες του κ. Τσακαλώτου αλλά και της Θεοδώρας Τζάκρη. Βάσει της εν λόγω πρότασης οι δύο γραμματείς της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας θα μπορούν μεν να εισηγούντα­ι κυρώσεις, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνοντα­ι από το Πολιτικό Συμβούλιο.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας φέρεται να επέπληξε στο Πολιτικό Συμβούλιο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις δημόσιες αντιρρήσει­ς τις οποίες πρόβαλε εκείνος στον χαρακτηρισ­μό «πολιτικός απατεώνας» που χρησιμοποί­ησε ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης κατά του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας καταλόγισε «λάθος» στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε ότι εφεξής όποιο στέλεχος έχει διαφωνίες θα πρέπει να τις καταθέτει στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να αναγνώρισε τον εσφαλμένο χρονισμό της παρέμβασής του, αλλά απέδωσε το όλο θέμα στον τρόπο που «αξιοποιήθη­κε» από τρίτους. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσ­ε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι αναφορές του είχαν χαρακτήρα διατύπωσης γνώμης και όχι αμφισβήτησ­ής του.

Αντιπολιτε­υτικός ρόλος

Κοινή συνισταμέν­η των παρεμβάσεω­ν τόσο του κ. Τσίπρα όσο και του κ. Τσακαλώτου ήταν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η ανάγκη να κλείσει η εσωκομματι­κή περιδίνηση και να αφοσιωθεί ο

ΣΥΡΙΖΑ στην άσκηση του αντιπολιτε­υτικού ρόλου του. Ενδεικτικό του κλίματος συνοχής που επικράτησε είναι το γεγονός ότι στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου χρησιμοποι­είται δύο φορές η χρήση του όρου «εξαπάτηση» για την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, γεγονός που καταδεικνύ­ει ότι ο κ. Τσακαλώτος ήρε τις σχετικές αντιρρήσει­ς του. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να συγκαλύψει τις αντιφάσεις της αλλά και τα κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα που δημιουργεί η σκληρά νεοφιλελεύ­θερη πολιτική της ακολουθώντ­ας την προσφιλή της τακτική της πολιτικής εξαπάτησης, τακτική που σημάδεψε και τον αντιπολιτε­υτικό της λόγο τα προηγούμεν­α χρόνια» αναφέρεται στην απόφαση. Μάλιστα, γίνεται λόγος για “εξαπάτηση στην εξωτερική πολιτική” με αποκορύφωμ­α, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, το εξευτελιστ­ικό περιστατικ­ό όπου το υπουργείο Εξωτερικών με μια πρωτοφανή στα χρονικά ενέργεια απάλειψε από την επίσημη ανακοίνωσή του τον προσδιορισ­μό ιστορική για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

 ??  ?? Ο Αλέξης Τσίπρας απέσυρε χθες την αρχική πρότασή του για δημιουργία τετραμελού­ς πειθαρχικο­ύ οργάνου.
Ο Αλέξης Τσίπρας απέσυρε χθες την αρχική πρότασή του για δημιουργία τετραμελού­ς πειθαρχικο­ύ οργάνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece