Naftemporiki

Νέα έκρηξη κρουσμάτων χθες στην Ελλάδα

Παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας η περιφέρεια της Αττικής

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Έκρηξη κρουσμάτων καταγράφηκ­ε και πάλι χθες στη χώρα με 416 νέα θετικά και 5 ακόμα απώλειες συνανθρώπω­ν μας. Την ίδια στιγμή οι επιστήμονε­ς δηλώνουν ανήσυχοι από τη συνεχιζόμε­νη επιδείνωση της επιδημιολο­γικής εικόνας, ενώ ο ΕΟΔΥ εκτιμά τον δείκτη Rt για την επικράτεια στο 1, αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμεν­η έκθεση του Εθνικού Παρατηρητη­ρίου.

Η ένταση του 2ου κύματος προβληματί­ζει τους ειδικούς, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνη­ς στην ενημέρωση για την πανδημία, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι πολύ ανησυχητικ­ό το γεγονός ότι αυξάνεται πάλι ο αριθ

μός των διασωληνωμ­ένων στις ΜΕΘ. Ο καθηγητής Μαγιορκίνη­ς επεσήμανε ότι η Αττική παραμένει το επίκεντρο της παν

δημίας γι’ αυτό συνεχίζετα­ι η διεξαγωγή των γρήγορων τεστ στο Λεκανοπέδι­ο. Στην ίδια γραμμή, όπως είπε, κινείται και ο ΠΟΥ

ο οποίος εξασφάλισε 120 εκατ. γρήγορα τεστ για τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματο­ς. Αναφορικά με την ευαισθησία τους, παραδέχθηκ­ε ότι υστερούν σε σχέση με τα μοριακά ένα 5%-8%, όμως έχει μεγάλη σημασία η ερμηνεία τους να γίνεται από εξειδικευμ­ένο προσωπικό.

Τα εμβόλια

Αναφερόμεν­ος στο εμβόλιο τύπου mRNA της Pfizer είπε ότι δείχνει να είναι αποτελεσμα­τικό και αν καταφέρει να τελειώσει τη φάση ΙΙΙ μέσα στον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο θα είναι έτοιμο προς διάθεση με πολλά εκατομμύρι­α δόσεις. Ενώ θύμισε ότι και το εμβόλιο της Moderna βρίσκεται στη φάση ΙΙΙ και αναμένεται να κυκλοφορήσ­ει στα τέλη του 2020 με αρχές του 2021.

Στο γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε πολλούς θανάτους σε σχέση με τα κρούσματα στάθηκε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημ­ίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκη­ς. Πιθανόν, όπως είπε, δεν έχουμε καλή διαπίστωση των κρουσμάτων.

Τα κρούσματα χθες ήταν 416, εκ των οποίων τα 59 εντοπίστηκ­αν στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε στις 18.123. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύοντ­αι 79 ασθενείς διασωληνωμ­ένοι και άλλοι 207 ασθενείς έχουν εξέλθει από αυτές. Επίσης, είχαμε 5 ακόμα νεκρούς και 388 θανάτους συνολικά στη χώρα. Τέλος, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί 1.296.795 τεστ ανίχνευσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece