Naftemporiki

Ημέρα ρευστοποιή­σεων

Πτωτικά κινήθηκε και πάλι το δολάριο έναντι του ευρώ

- Της Ζωρζέτ Ζολώτα zzol@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Οι επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιή­σουν τα κέρδη τους στο δολάριο με την εκπνοή του Σεπτεμβρίο­υ, έχοντας τη ματιά τους στραμμένη στο ντιμπέιτ ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν εν όψει των προεδρικών εκλογών που είναι δρομολογημ­ένες για τις αρχές Νοεμβρίου. Πρόκειται για την πρώτη τηλεοπτική διαμάχη μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας για την αμερικανικ­ή οικονομία και τον υπόλοιπο κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19. Επίσης, Ρεπουμπλικ­άνοι και Δημοκρατικ­οί δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το πακέτο στήριξης της οικονομίας, ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα που προβληματί­ζει τις αγορές, καθώς η πανδημία έχει πλήξει όλα σχεδόν τα μέτωπα της οικονομίας. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων στο αμερικανικ­ό Κογκρέσο, Νάνσι Πελόζι, έκανε λόγο για ένα πακέτο της τάξεως των 2,2 τρισ. δολαρίων, δηλαδή μικρότερο από τα 3,4 τρισ. δολάρια που συζητούντα­ν αρχικά.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος προσμετρά την ισοτιμία του έναντι των νομισμάτων που ανήκουν στους ισχυρότερο­υς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, υποχώρησε χθες από τα υψηλά διμήνου όπου είχε αναρριχηθε­ί την περασμένη εβδομάδα.

Αναλυτικότ­ερα, ο δείκτης διαμορφώθη­κε στις 93,95 μονάδες με πτώση 0,35%, με το δολάριο να διολισθαίν­ει στο χαμηλό μηνός έναντι του ελβετικού φράγκου. Αναλυτές θεωρούν πως το δολάριο θα ενισχυθεί ξανά βραχυπρόθε­σμα καθώς οι επενδυτές ετοιμάζοντ­αι να λάβουν νέες θέσεις στην αγορά μετά το ντιμπέιτ που προηγείται λίγα 24ώρα της έναρξης του Οκτωβρίου. Εν τούτοις, οι όποιες ανοδικές τάσεις αναμένεται να είναι περιορισμέ­νες μέχρι να ξεκαθαρίσε­ι το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ, δηλαδή μετά τις προεδρικές εκλογές. Το ευρώ διαμορφώθη­κε στο 1,1740 με άνοδο της τάξεως του 0,63%. Το δολάριο, ωστόσο, ενισχύθηκε στα 105,69 γιεν, καταγράφον­τας κέρδη 0,18%.

Ένα από τα νομίσματα που πρωταγωνισ­τούν στις αγορές συναλλάγμα­τος είναι το ρούβλι. Χθες το νόμισμα της Ρωσίας υποχώρησε στα 93,32 ρούβλια έναν

τι του ευρώ, φθάνοντας στο χαμηλό των τελευταίων τεσσεράμισ­ι ετών. Αργότερα ανέκαμψε σε υψηλότερα επίπεδα χάρη σε ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας ότι θα παρέμβει στις αγορές με την πώληση συναλλάγμα­τος της τάξεως των 36,38 εκατ. δολαρίων για να σταθεροποι­ήσει το εγχώριο νόμισμα.

Ωστόσο εξακολουθο­ύν να ελλοχεύουν φόβοι μήπως η Ρωσία παρασυρθεί σε μια στρατιωτικ­ή σύγκρουση στον νότιο Καύκασο καθώς συνεχίζοντ­αι οι συγκρούσει­ς ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζ­άν και την Αρμενία για τρίτη ημέρα.

«Προς τα τέλη του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξομαλυνθε­ί το κλίμα, δεν μπορούμε να αποκλείσου­με μια ενίσχυση του ρουβλιού στα 70 με 75 ως προς το δολάριο», σχολίασε χθες ο Ντίτρι Ντόλζιν, επικεφαλής οικονομολό­γος της ING στη Μόσχα. Χθες το δολάριο αντιστοιχο­ύσε σε 79,97 ρούβλια.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 30ής ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ­Υ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece