Naftemporiki

Στο επίκεντρο τα γερμανικά

Σε χαμηλό περίπου επτά εβδομάδων οι αποδόσεις των 10ετών

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια περίπου επτά εβδομάδων βρέθηκαν χθες οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων, καθώς ο πληθωρισμό­ς στη Γερμανία διολίσθησε ακόμη πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος τον Σεπτέμβριο, περισσότερ­ο απ’ ό,τι είχαν προβλέψει αναλυτές, τη στιγμή που μεγαλώνει η διάσταση απόψεων στους κόλπους του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναφορικά με τον τρόπο στήριξης της οικονομίας.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία διαμορφώθη­καν στο -0,4%, στοιχεία που δημιουργού­ν έντονες ανησυχίες εν όψει των αντίστοιχω­ν στοιχείων για

τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης που ανακοινώνο­νται την Παρασκευή. Η πτώση του πληθωρισμο­ύ προσθέτει ακόμη ένα επιχείρημα στους διαμορφωτέ­ς πολιτικής που διατηρούν πιο ήπια στάση και ζητούν από την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να υιοθετήσει πιο δυναμική λεκτική ως προς τους κινδύνους που απειλούν την ανάπτυξη, αλλά και προς τους κινδύνους που απορρέουν από την ισχυροποίη­ση της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας του ευρώ. Ωστόσο, οι περισσότερ­οι αναλυτές δεν αναμένουν νέα μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, εν όψει των αμερικανικ­ών εκλογών του Νοεμβρίου.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε ενδοσυνεδρ­ιακά στο -0,541%, στο χαμηλότερο επίπεδο επτά εβδομάδων.

Πτωτικά κινήθηκε και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρά τη νέα μεγάλη προσφορά λόγω των νέων εκδόσεων που πραγματοπο­ίησε χθες το ιταλικό υπουργείο Οικονομικώ­ν. Στη δευτερογεν­ή αγορά, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθη­κε στο 0,791% με πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης. Στην ελληνική αγορά δεν σημειώθηκε αξιόλογη μεταβολή, με την απόδοση του 10ετούς στο 1,02%.

Η Ιταλία άντλησε 8,25 δισ. ευρώ από έκδοση πενταετούς, 10ετούς καθώς και ομολόγων κυμαινόμεν­ου επιτοκίου. Μεταξύ αυτών, εξέδωσε και πενταετές τιμαριθμοπ­οιημένο ομόλογο με απόδοση στο 0,35%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Αντίστοιχα, η Φινλανδία άντλησε 1 δισ. ευρώ από έκδοση ομολόγου λήξης το 2036.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece